Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mătci de Cislău

Mesajde mihaistupar » 06 Noi 2012, 11:26

E zonă de deal munte.la mine totul a depins de vreme.trebuie cred programare.eu am avut cu 10 luni înainte.
mihaistupar

Mesajde cobi » 09 Noi 2012, 13:17

In zona de deal exista tot o statiune a ICDA la Valea Iasului, langa Curtea de Arges. Nu am lua matci, doar am auzit; poate dl dr Poncea (pab) ne spune mai mult.

Mihai, aici vorbesti de calitatea matcilor testate doar pe roiuri si/sau fam. de productie; faci doar stationar? Ma gandesc ca in pastoral datele problemei se pot schimba.

Iernare uscata!
cobi

Mesajde mihaistupar » 09 Noi 2012, 22:44

vorbesc de stationar. inca nu le-am vazut in pastoral. am facut roiuri zdravene pe 8-9 rame, care in august aveau intre 15 si 20 de r ME.
cum a aparut un cules zic eu nu prea bogat, au umplut corpurile. ce sa zic mai multe?

a,, si de Valea Iasului stiu ca merg multi la salcam 3 acolo. dar de statiune icda nu stiam, cu toate ca trec des pe acolo.
mihaistupar

Mesajde cobi » 10 Noi 2012, 10:42

mihaistupar scrie:vorbesc de stationar. inca nu le-am vazut in pastoral. am facut roiuri zdravene pe 8-9 rame, care in august aveau intre 15 si 20 de r ME.
cum a aparut un cules zic eu nu prea bogat, au umplut corpurile. ce sa zic mai multe?

a,, si de Valea Iasului stiu ca merg multi la salcam 3 acolo. dar de statiune icda nu stiam, cu toate ca trec des pe acolo.

Jos palaria!

Pe site-ul institutului apicol, la puncte de lucru gasesti si Valea Iasului; nu am luat matci dar o sa incerc in viitor macar cu 10 bucati sa vad cum merge si in stupina mea.
Numai bine!
cobi

Mesajde aliuta2000 » 17 Dec 2013, 17:41

cobi scrie:In zona de deal exista tot o statiune a ICDA la Valea Iasului, langa Curtea de Arges. Nu am lua matci, doar am auzit; poate dl dr Poncea (pab) ne spune mai mult.

Mihai, aici vorbesti de calitatea matcilor testate doar pe roiuri si/sau fam. de productie; faci doar stationar? Ma gandesc ca in pastoral datele problemei se pot schimba.

Iernare uscata!

Nu mai exista acea statiune ..........
A.D.
aliuta2000

Mesajde nick-zerga » 17 Dec 2013, 19:37

De fapt: nu a EXISTAT! a fost doar un proiect care a murit din "scutec"...
nick-zerga

Mesajde feederman » 30 Ian 2014, 14:36

mihaistupar scrie:Salutare! Ce părere aveţi de mătcile de Cislău? Eu am luat in vară 50 de bucăți, și sunt tare mulțumit de roiurile formate. Cum se comportă pe termen lung?iși păstrează calităţile? Dar la capitolul iernare și ezvoltare primăvara? Deocamdată pot spune că au populație bună,miere pt 2 ierni,să vedem ce urmează

Ce mai poti sa ne spui despre evolutia lor? Stupii respectivi au roit natural in 2013?
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde mihaistupar » 30 Ian 2014, 20:06

sunt bune, dar depinde ce interese are fiecare stupar.
ierneaza bine, de roit deloc, fara sa ma laud , nu mi-a roit in 2013 decat un finisor uitat-greseala mea .
Oricum, merg mai mult pe linia mea, neagra. de anul asta le schimb domiciliul pe alta vatra. pe langa cele mai sus amintite, detin o linie de matci negre brune, care ma satisfac pe deplin in zona mea sunt forte rezistenta la boli ,p v, umiditate. Abordeaza culesuri scurte, etc.
Trebuie sa iei un lot mare si-ti alegi din ele ce urmaresti . au un cumul important de gene care pot fi folosite in diferite scopuri.
Oricum munca lor de selectie trebuie sa o continue si cumparatorul, in directia dorita.
mihaistupar

Mesajde feederman » 31 Ian 2014, 10:46

Comparand regina de Cislau cu o Carnica selectionata, ai putea sa pui semnul egalitatii intre performantele lor? Astept si alte opinii.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde mihaistupar » 31 Ian 2014, 13:24

Nu mă pot pronunța. NU sunt adeptul altor rase .cred că putem performa și cu ce avem noi.necesită ceva aplecare ce-i drept.
mihaistupar

Mesajde feederman » 31 Ian 2014, 14:32

Carnica este sora buna a carpatinei, doar ca are renume si pret mai mare. Am inteles ca sunteti multumit de performantele lor, ceea ce este suficient, pentru a ma convinge de valoarea reginelor de Cislau. Pentru acest ,an parametrul care ma intereseaza cel mai mult, este comportamentul la roire.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde mihaistupar » 31 Ian 2014, 23:17

ar trebui sa te intereseze si roirea. roirea este modul prin care specia se perpetueaza. Ma gandesc eu asa, ca mai vrei sa le si inmultesti.
metodele de inmultire artificiale ce mimeaza? tot o roire dar in interesul stuparului
ALBINA NU MUNCESTE PENTRU STUPAR. daca scoatem asta din cap albinei, am terminat de tot cu ea. ARE SI EA NEVOIE DE NERV PENTRU A TINDE SPRE ROIRE. ei, nervul ala trebuie manevrat :!: :!: :!:
mihaistupar

Mesajde ignatov andrei » 31 Ian 2014, 23:29

Mihai, ai pus punctul pe "i"! Unde mai pui ca la ora actuala zicala "matcile care nu roiesc" a ajuns la moda! De fapt e o gaselnita, pentru a promova agresiv asa zise "matci exceptionale"!
ignatov andrei

Mesajde iunicu » 01 Feb 2014, 00:37

Tot citind despre inmultire, ma intreb daca se poate selecta matci cu un caracter neroitor. E ca si cum am incerca sa selectam barbati care nu privesc cu pofta o femeie frumoasa. Fireste ca roiesc si matcile de Cislau. Asta vara la tei, am vizitat stupina lui Tudorel de la Cislau, era acolo si PAB. Am servi impreuna un gratar si niste licori.
In jurul stupinelor, erau pomii plini de roi, de la cine, nu stiu. Tot ce pot sa va spun, nimeni nu se agita sa prinda roii. Eu ma uitam cu jind la ei si venism nepregatit. La anu. ma duc la tei in vizita cu roinite si rame in portbagaj.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde alt stupar » 01 Feb 2014, 09:42

niste probleme... acolo ;)
puzderie de roi "in tei" ? Upss... cam tarzior... ori "linia Cislau" se umfla tardiv ori stupii au iesit cam sifonati din primavara.
Bai, un stup pe treaba lui bubuie in luna mai si ori urca-n pom atunci, daca-i soi de zdreamta, ori sta bine-mersi in lada tot anul.
Roi in tei... no OK !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2014, 10:40

Adi, la Cislau e mult mai tarziu ca la voi, plus ca anul acesta teiul a inflorit in iunie! La 1 iulie nu mai era tei!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE