jenica67 scrie:eduard.rotaru am si eu o intrebare, desi nu sunt asa pregatit in aceasta latura. De ce vorbiti de 10-15 km pentru o zona libera de trantori intrusi, ca in studiu ce l-ati citat mai sus, se vorbeste de faptul ca trantorii se strang de pe un areal de cca 2 km, maxin 2,4 km, iar in cazuri ca nu sunt in zona intrusi, marcile se imperecheaza cu trantori de la cca 250-300m ?? Si daca aceste afirmatii sunt corecte, eu va garantez ca la noi in judet, gasim mai multe astfel de zone libere de intrusi, sau cu o cantitate neglijabila, fata de numarul de trantori adusi pentru imperechere.
Vezi tu se pare ca ai citit ce am trimis si mai mult de atat ai si inteles.
Ideea era ca nu esti nevoit sa faci infuzie de material biologic pe o raza atat de mare si atunci munca ta se poate reduce substantial.
Si daca dorim sa vedem si mai in detaliu problema atunci incercati sa va uitati la niste valori legate de timpul de deplasare, viteza de deplasare cat si benzina aferenta, nu mai spunem de intervalul de timp de cand o regina da semnalul acustic pentru imperechere si pana la iesirea efectiva la zbor... Sunt corelatii si calcule pe care ar trebui fiecare dintre noi sa le stie si sa le inteleaga.
In alta ordine de idei, ca sa va dau un exemplu clar:
pe insula Ile D' Yeu undeva langa Franta este un anume crescator specializat pe Caucaziana (Patrick Vienne il cheama) si v-ati intrebat vreodata care e distanta de la tarm pana la insula? va spun eu 17-18km.
Daca vorbim de calatorii ale trantorilor de pana la 20km (conform spuselor lui Bambucha si sustinute de dl Ignatov) inseamna ca nenea asta care face selectie de peste 35 ani duce o munca in zadar cu toata inseminarea lui artificiala....ma baieti ma mai cititi un pic, mai evaluati si apoi incercati sa va expuneti parerea.
Stau si ma minunez ca multi se dau meseriasi in ale selectiei ...pai daca multi sunt mieji inseamna ca a noastra rasa locala ar fi trebui sa fie miezul universului...dar realitatea e cu totul alta ba mai mult, al dracu' de crunta.
@livas, una este sa masori distanta pe drum cu masina si alta este distanta pe calea aerului...cred ca ai incurcat masuratorile cand ai facut testul cu marcarea trantorilor...citeste te rog niste studii adevarate si apoi mai discutam.
@Trantorul, imi cer scuze ca mi-am permis sa "intoxic" acest topic...insa am rugamintea sa mai reflectati asupra celor ce am trimis si apoi putem sa avem o dezbatere mult mai detaliata asupra capitolului selectie si genetica.
Numai bine!