Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde paul » 21 Mai 2014, 08:42

Dragos2006 scrie:
Ai reusit sa extragi mierea ? Daca nu mai ai butoaie goale iti trimit un cub de 1000 litri .

Dragoshelu' , am reusit cu oaresce efort (era capacita cam 70%) sa extrag sambata miere de rapita ! Cam 140 kg. de la 9 stupi !!! Ceilalti, pana la 21 aveau cate 3-4 rame cu miere in cat pe care nu le-am extras deoarece la mine in zona salcamul mai asteapta si mi-a fost frica sa nu faca foamea si ... rau am facut !!! :o Ieri i-am luat "la mana"ca nu cumva sa am surprize sa le vina dor de duca ( doi dintre ei aveau planuri de excursie) si am constatat ca aveau cuiburile aproape blocate cu miere si pastura. Coronitele pe fiecare rama Dadant erau intre 8 si 10 cm. Era o nebunie ... Plus de asta au inceput sa ... verticalizeze , in conditiile in care rapita e ... verde ! :oops:
LE ... pastreaza cubul de 1000 l pentru ... la anul ! :lol:
LE 2 ... eu unul sunt foarte multumit. Astept salcamul cu rezerve noi de ... caturi ( cam 4 pentru fiecare stup) !!! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde irina » 21 Mai 2014, 09:34

[quote="paul"
Coronitele pe fiecare rama Dadant erau intre 8 si 10 cm. Era o nebunie ...[/quote]

O nebunie......frumoasa? Si eu am ramele din cuib cu coronite frumoase, chiar foarte frumoase as putea spune.Nu e cumva in defavoarea spatiului ramas pentru puiet? Un apicultor spunea ca "stupul care place ochiului va roi".Si mie mi-au cam placut cuiburile.
irina

Mesajde paul » 21 Mai 2014, 10:00

irina scrie:
O nebunie......frumoasa? Si eu am ramele din cuib cu coronite frumoase, chiar foarte frumoase as putea spune.Nu e cumva in defavoarea spatiului ramas pentru puiet? Un apicultor spunea ca "stupul care place ochiului va roi".Si mie mi-au cam placut cuiburile.

Irinuco, la situatia actuala din teren, nu-mi convin deloc coronitele ! Datorita spatiului insuficient de ouat ,am gasit la 3 familii puiet pe 7 rame din 9 in catul de 1/2. Imi pare rau ca n-am descapacit aseara coronitele ca sa le verticalizeze pentru ca mi-a fost frica de furtisag !!! De acum ... Dumnezeu cu mila ! Incepe salcamul ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Adi Hodis » 21 Mai 2014, 10:01

[/quote="irina"][quote="paul"
Coronitele pe fiecare rama Dadant erau intre 8 si 10 cm. Era o nebunie ...[/quote]

O nebunie......frumoasa? Si eu am ramele din cuib cu coronite frumoase, chiar foarte frumoase as putea spune.Nu e cumva in defavoarea spatiului ramas pentru puiet? Un apicultor spunea ca "stupul care place ochiului va roi".Si mie mi-au cam placut cuiburile.[/quote]

Pot sa raspund si eu ? ... am ridicat mîna sus, doar ca nu se vede. :)

Categoric, este in defavoarea spatiului pentru ponta ... si cum am 3 modele de stupi, Verticali cu 10 rame Dadant de cuib + cat de 3/4, ME si MER, expun situatia lor.
Am aceeasi problema la Verticali, însa nu la toti. Cei cu matci mai de frunte, au coroanele in caturi.
ME-tii au spatiu pentru ponta dar au si mici coronite.
MER-ele, au si ele coronitele tot in ... caturi. Cuiburile acestora sint in doua caturi ( majoritatea ) si au miere in ramele extreme.
Sper sa umple magaziile, ca sa am ce goli.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde vasilefi » 21 Mai 2014, 10:24

Adi, cuiburile la MER sa inteleg ca nu au puiet, a urcat matca in caturi?
vasilefi

Mesajde TDI » 21 Mai 2014, 11:03

:lol:
vasilefi scrie:Adi, cuiburile la MER sa inteleg ca nu au puiet, a urcat matca in caturi?
Nu bre, omul spune că cuibul e poziţionat pe 2 corpuri, miere au pe rama 1 şi/sau 2 din dreapta şi din stânga în ambele caturi, coroniţele sunt în catul 3 - la majoritatea. P.S. Domnule Hodiş, avantaje MER - înafara greutăţii caturilor la extras? Şi, revenind în ton - câte mătci carpatine şi câte mătci carnica aveţi în stupină? :) :) :twisted:. Evident următoarea întrebare ar fi - dacă aţi avea de înfiinţat de la 0 o stupină de 200 familii, ce mătci şi ce lăzi aţi folosi? Multe butoie pline!
TDI

Mesajde paul » 21 Mai 2014, 11:23

Adi Hodis scrie:

Pai, nu stii ca tre' sa te ridici in picioare cu mana sus ca sa te observe ... doamna (profesor) ??? :lol:
In aceeasi retorica ... cum deblocam cuibul care are asemenea coronite ??? Daca le zgarii (coronitele) cu furculita, crezi ca vor verticaliza si vor face spatiu pentru regina ? Ar fi indicata o astfel de operatiune ??? Daca da, cam in cat timp apreciezi ca vor verticaliza, ca nu vreau sa-mi amestec rapita cu salcamul (la mine salcamul mai dureaza vreo 2-3 zile pana incepe in forta)?
LE ... daca nu-mi raspunzi, o rog pe Irina sa te intrebe ! 8-)
LE 2 ... multumesc anticipat ! :P
paul

Mesajde irina » 21 Mai 2014, 11:25

[quote="paul"
Irinuco, la situatia actuala din teren, nu-mi convin deloc coronitele !

[quote="Adi Hodis"
Se vede, cum sa nu se vada!Si chiar bine! :lol:

M-am dus la stupi cu inima cat un....purice.Mi-era teama ca au ramas fara mancare in cuib sau/si ca au roit.Asta pentru ca inainte de a pleca la S1 am extras ( e mult spus) rapita din cat, la S1 a fost numai ploaie,pe forum am tot vazut ca e o problema cu mancarea, ca se fac hraniri in aceasta perioada, ca nu mai contenesc cu prinsul roilor,etc.
Am vazut cam 5- 6-7 rame /stup.Si m-am gandit ca si restul trebuie sa fie cam la fel.N-am gasit nicio botca de roire, am coroane frumoase .Puiet pe toate ramele, in toate stadiile, deci matca si-a vazut de treaba.
Si m-am gandit ca, fiind totul OK in cuib ( zic eu) , la S2 tot ce vor culege vor urca in cat, asta daca ne ajuta vremea.Adica voi avea salcam curat.
Sa inteleg ca nu-i tocmai OK?
Cat trebuie sa fie acum coroanele din cuib astfel incat sa nu incurce?Daca n-ar exista, albina nu si le-ar face mai intai si si apoi s-ar gandi la cat? Desi puietul nu mai ocupa toata rama,ca la pomi-de exemplu,nu e suficient puiet pe 8 rame ? Am verticali cu 10 rame Dadant + cat de 3/4.
Si daca le-ai fi descapacit, Paul,ca sa verticalizeze mierea,nu le-ar forma la loc (coronitele), cu nectarul adus?Si atunci n-am avea salcam in cuib si rapita in cat? Si mierea invartita aiurea?
Ma intreb si eu.....

Si eu sper sa umple magaziile!
irina

Mesajde irina » 21 Mai 2014, 11:28

[quote="paul"
. daca nu-mi raspunzi, o rog pe Irina sa te intrebe ! 8-)
[/quote]

Cui ziceai,Paul, ca-i place caterinca? :P
irina

Mesajde paul » 21 Mai 2014, 11:32

irina scrie:
Cui ziceai,Paul, ca-i place caterinca? :P

Noua ... :lol: :lol: :lol:
paul

Mesajde irina » 21 Mai 2014, 12:56

Nu-ti raspunde, Paul,ca nu te vede :lol: se uita in alta directie...asa ca....astept,roaga-ma :lol: :lol: :lol:
irina

Mesajde Ruben » 21 Mai 2014, 13:58

irina scrie:Daca n-ar exista, albina nu si le-ar face mai intai si si apoi s-ar gandi la cat? Desi puietul nu mai ocupa toata rama,ca la pomi-de exemplu,nu e suficient puiet pe 8 rame ? Am verticali cu 10 rame Dadant + cat de 3/4.
Si daca le-ai fi descapacit, Paul,ca sa verticalizeze mierea,nu le-ar forma la loc (coronitele), cu nectarul adus?Si atunci n-am avea salcam in cuib si rapita in cat? Si mierea invartita aiurea?
Ma intreb si eu.....

Si eu sper sa umple magaziile!

O familie are nevoie de minim 20 rame Dadant. Ai tai au echivalentul a 18. La catul de 3/4 mai adauga un cat de 3/4 cu rame cladite+foite(5 cladite+5 foite).

Descapacirea o face Paul pentru ca are timp si ii place. :D

Stupilor le place sa fie deschisi cat mai rar.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde paul » 21 Mai 2014, 14:07

Ruben scrie:
O familie are nevoie de minim 20 rame Dadant. La catul de 3/4 mai adauga un cat de 3/4 cu rame cladite+foite(5 cladite+5 foite).

Descapacirea o face Paul pentru ca are timp si ii place. :D

Stupilor le place sa fie deschisi cat mai rar.

Rubenasule, am stup 10 rame cu 2 caturi 1/2 . Asta face ... 21 rame !!! De ce nu urca mierea ??? :shock:
N-am nici timp si nici nu-mi place sa-mi ridic albinele in cap din cauza de ... deranj ! Da-mi tu o solutie cum sa procedez sa-mi verticalizeze coroanele ca nu mai sunt deloc coronite ... 8-) Daca te incurca sa-mi raspunzi mie, poti sa-i dai alta solutie Irinucai; solutia cu adaugarea unui alt cat in faza actuala e ... nefezabila !
LE ... inafara de adaugare rame, pana ieri, n-am umblat in cuiburi din ... martie !!! Ti se pare prea des ??? :oops:
paul

Mesajde paul » 21 Mai 2014, 14:09

irina scrie:Nu-ti raspunde, Paul,ca nu te vede :lol: se uita in alta directie...asa ca....astept,roaga-ma :lol: :lol:

PLEASE !!! PLEASE !!! PLEASE !!! :idea:
Scuze daca te-am facut sa astepti prea mult ! 8-)
paul

Mesajde italianu » 21 Mai 2014, 15:15

Urca 2-3 rame de puiet alb in caturi ,si vezi ca dupa o urca.
Eu am facut asta ca sa opresc frigurile.
Familia s-a deblocat si a facut cca 2 magazii1/2,pacat ca restul famiilior si-or tinut toata mierea in cuib.
Consecinta frigului nocturn!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Ruben » 21 Mai 2014, 15:39

paul scrie:Rubenasule, am stup 10 rame cu 2 caturi 1/2 . Asta face ... 21 rame !!! De ce nu urca mierea ??? :shock:
N-am nici timp si nici nu-mi place sa-mi ridic albinele in cap din cauza de ... deranj ! Da-mi tu o solutie cum sa procedez sa-mi verticalizeze coroanele ca nu mai sunt deloc coronite ... 8-)

Sunt albine care urca mierea in magazie si lasa rame libere jos daca au populatie putina...e o chestie genetica. Schimba reginele in toamna cu altele care verticalizeaza instinctiv mierea.

Banuiesc ca ramele din magazie sunt construite, nu sunt foite...asa-i?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE