Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Omologarea si recunoasterea rasei Apis mellifera carpati

Mesajde andrei_calinescu » 26 Noi 2015, 14:56

Eu o dau pe factori coroborati, si ce spui tu, dar si o descendenta slaba cauzata de aleatoriul unei imperecheri necontrolate + o transmitere aleatorie de caractere ale mamei recordiste.
Revenim la ce-i specific albinei : mama recordista nu inseamna neaparat fiice recordiste.
andrei_calinescu

Mesajde feederman » 26 Noi 2015, 17:01

lucky5strike scrie:Apicultorul.

A gresit lasand familia sa roiasca.
A gresit lasand o singura botca.
A gresit unificand cu o familie cu matca slaba.
A gresit creand rezerve de iarna in septembrie.
A gresit daca i-au fugit albinele de pe rame.

O matca buna ajuta, dar nu suplineste totdeauna tehnica de lucru defectuoasa.

Raspunsuri tendentioase , si de rea credinta.
A gresit lasand familia sa roiasca. Fals..... Argument : Pe parcursul a 3 ani ar trebui sa dispara quasitotalitatea albinelor din lume.
A gresit lasand o singura botca. Fals..... Argument : La minim 2 botci de roire intr-o familie aflata in friguri se produce roirea.
A gresit unificand cu o familie cu matca slaba. Fals..... Argument : Citeste cu atentie. Nu se vorbeste de o matca slaba. Este adevarat ca folosirea fam ajutatoare este o taina pentru foarte multi.
A gresit creand rezerve de iarna in septembrie. Fals..... Argument :25 aug 5 sept. Alta prejudecata provenita din lectura manualelor unice de apicultura scrise de monstrii sacri ai domeniului.
A gresit daca i-au fugit albinele de pe rame. Fals..... Argument : In zona fenomenul este curent, iar densitatea de stupi foarte ridicata.
Citeste cu atentie ce am prezentat. Am propus o legatura intre starea de sanatate precara, cu simptome in ultimii 3 ani si esecul redresarii prin introducerea succesiva a doua matci de calitate. Nu am cerut calificative. Discretia si rezerva in prezenţă nu este echivalenta cu incompetenta.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde Ioan Guist » 26 Noi 2015, 17:30

cu ce s-a hranit familia ? Un an inainte de botca, si anul in care incep sa dispara si sa dea inapoi.
Ce culturi sunt in zona, ce a primit suplimentar.?
Fara sa vedem e destul de greu sa ne dam cu parerea.

Referitor la afirmatia mea.
Normal ca nu-i schimb doar matca si am plecat la cafele.Ma apuc de treaba cu acea familie.
1 Dau de deochi,
2 sting carbuni,
3 Vorbesc cu un vraci Voodoo,
4 sun un prieten (pe iohanis)
5 pun problema pe Stuparitu
6 Fac un selfie

:)
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Florin Dobre » 26 Noi 2015, 17:40

Inafara de astea :D ...ce-i mai faci? II schimbi ramele ori ba? :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 26 Noi 2015, 17:43

feederman scrie:In 2013 s-a evidentiat o familie cu regina frumoasa, mare, de culoare neagra. A fost recordista stupinei.

Ma bag si eu ca nichipercea...
Selectia nu se face avand in vedere evolutia pe macar doi ani a unei colonii/matci? Zic asta pentru ca ar putea fi vorba de o familie imputernicita artificial...hoata de culegatoare/feromon... :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde feederman » 26 Noi 2015, 17:53

Ioan Guist scrie:1 Dau de deochi,
2 sting carbuni,
6 Fac un selfie

3 Astia iti iau suta si cand ii privesti din lateral.
4 L-am sunat si eu. Nu mai vrea sa raspunda.
6 Nu vreau sa ne pierdem colegele de pe forum , iar tel meu e pe stanga..
Problema este fenomenul caruia americanii ii spun CCD. La noi este dintotdeauna, dar ei i-au dat un nume. Apare mai ales in aglomerari de stupi si nu ai cum sa stii acest lucru. Atentie la ce spune tiih alaturi. Putin si adevarat.
PT Dobre . A confirmat doi ani. Incepand din 2014 nu am mai avut nici un roi, am produs reginele . Cu aproximatie, 50% din faguri schimbati. Ar putea fi o problema.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde Donbazil » 26 Noi 2015, 22:00

Ioan Guist scrie:cu ce s-a hranit familia ? Un an inainte de botca, si anul in care incep sa dispara si sa dea inapoi.
Ce culturi sunt in zona, ce a primit suplimentar.?
Fara sa vedem e destul de greu sa ne dam cu parerea.

Normal ca nu-i schimb doar matca si am plecat la cafele.Ma apuc de treaba cu acea familie.
1 Dau de deochi,
2 sting carbuni,
6 Fac un selfie

Sal'tare!

Esti potcaş!....Uite d'aia mii mie drag de unii....
Colegii mai tineri ar trebui sa inteleaga ca se mai intampla si d'astea....Mai faci greseli tu ca stupar, mai - luat cu alte treburi, - uiti sa-l verifici exact p'al cu probleme, sau se intampla vreun accident, sau e vreo alta "criza"....Cand ai multi, l-ai scuturat si gata, ca n-ai vreme de "cercetare stiintifica" dar daca sunt mai multe cazuri sau daca ai putini si ai vreme....Intri la idei si incerci sa rezolvi problema, citesti, discuti cu un coleg mai experimentat, mai incerci si alta varianta, - sau....aplici punctul 5.... :lol: :lol: :lol:
Donbazil

Mesajde lucky5strike » 26 Noi 2015, 22:22

Nu e vorba de calificative.
feederman scrie:

Raspunsuri tendentioase , si de rea credinta. // Ce sunt alea?
A gresit lasand familia sa roiasca. Fals..... Argument : Pe parcursul a 3 ani ar trebui sa dispara quasitotalitatea albinelor din lume. // Se spune cvasitotalitatea... Intr-o stupina eficienta, organizata, ingrijita, roirea este un procent neinsemnat, iar disparitia albinei din cauza inmultirii artificiale nu are acoperire in practica.
A gresit lasand o singura botca. Fals..... Argument : La minim 2 botci de roire intr-o familie aflata in friguri se produce roirea. Nu e lege! Tu ai divizat... De unde esti sigur pe ce iese din una botca naturala? Prisoseau 3-4, daca tot ai facut divizare? Si daca tot ai facut divizare... :) ... in afara de jumulit botci si lasat una singura, nu mai erau alte cai - garantez ca sunt - de a... scoate o familie din friguri? Stii vreuna?
A gresit unificand cu o familie cu matca slaba. Fals..... Argument : Citeste cu atentie. Nu se vorbeste de o matca slaba. Este adevarat ca folosirea fam ajutatoare este o taina pentru foarte multi. // Pentru mine, familia ajutatatoare este un optional, nu un musthave apicol. Ai unificat, a iesit o populatie numeroasa, dar familia a intrat in declin. Sunt fapte; suspectam si matca.
A gresit creand rezerve de iarna in septembrie. Fals..... Argument :25 aug 5 sept. Alta prejudecata provenita din lectura manualelor unice de apicultura scrise de monstrii sacri ai domeniului. // Pana la "prejudecati", de ce ai schimbat datele in timpul jocului? Septembrie nu mai e septembrie? Ne mutam spre august? Ok! Dar cu toate datele nou aparute, familia in scadere, "vizibil declin" cum zici tu, n-o mai indrepti cu 10 kg de siroape in perioada aia... ba risti s-o ingropi.
A gresit daca i-au fugit albinele de pe rame. Fals..... Argument : In zona fenomenul este curent, iar densitatea de stupi foarte ridicata. // Pare rau, eu nu-ti recomand sa tii stupi acolo... poti gasi ceva mai bun.

Citeste cu atentie ce am prezentat. Am propus o legatura intre starea de sanatate precara, cu simptome in ultimii 3 ani si esecul redresarii prin introducerea succesiva a doua matci de calitate. Nu am cerut calificative. Discretia si rezerva in prezenţă nu este echivalenta cu incompetenta.

Am completat in citat cu verde, parerea mea.

Acuma citesc cu atentie ultimul tau alineat. In sarcina cui sta vina pentru starea de sanatate precara, roire sau prapadire de matci bune?

N-ai de ce s-o iei personal. Orice destept (inclusiv eu) poate sa scape familiile de sub control... din 2-3 miscari gresite.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 26 Noi 2015, 22:58

feederman scrie:In 2013 s-a evidentiat ...

Postarea ..o adevarata provocare ...(va inghesuiti cu TAMPENII pe topice Canadiene ... :( )
Astazi arunc vina pe d-ta .
(D-ta =stuparul , subiectiv /patimas/ cu sufletul intre rame ...)
In '12 m-a lovit LE = am stat in c*r / am dat telefoane ...

Subiectul e SUBIECTIV . Nae NU .
In toamna CIUHULEASCA a regresat = matca slaba ' siliconata dar .. SLABA= nu ati ''acceptat''
In primavara slaba = CONFIRMARE .
Unire cu o matca SLABA , fiind SUBIECTIV ziceti ca are '' acte'' ; RAMANE slaba - cum am zis .(o recordista de valoare nu e FAM AJUTATOARE )
Parere :
-matci slabe (cele doua), nu ma refer la silicoane si craci , + subiectivism + ani slabi + factorul ''sansa''= nasol .

Factorul sansa = l-am sarit cu tratamentul /culoare inchisa -insolat/ alta scapare .
Stuparul trebuia sa desfiinteze in primavara cele doua colonii .
A treia matca nu conteaza , stupul era in vrie .
O parere , nu o acuza .
nae

Mesajde Ioan Guist » 26 Noi 2015, 23:28

Florin Dobre scrie:Inafara de astea :D ...ce-i mai faci? II schimbi ramele ori ba? :lol:

Fra' ...schimb rame, schimb matca, schimb puiet. schimb hrana, schimb mediu, schimb tot sau nimic.Ma uit la ea, o "intreb" ce vrea si intru cu tupeu la rezolvare.
Plec de la Matca insa !!procentul de reusita, baza de lucru e matca.Dupa ce ai baza de lucru, matricea adica, te apuci si reglezi din "pila" adica \de finete.
Ioan Guist

Mesajde Shrek » 26 Noi 2015, 23:48

Ioan Guist scrie:
1 Dau de deochi,
2 sting carbuni,
6 Fac un selfie

Mai trebuie completat:
7 te rogi la doamne-doamne (cu D )
8 te rogi de printesa sa isi arate talentul si in cuib si in cat

Asa am citit la alt Ion care cica este de partea cealalta a muntelui! Daca gresesc este vina lui.
Toate cele bune!
Shrek

Mesajde Ioan Guist » 27 Noi 2015, 00:10

Colegi,
Taman de asta-i feina apicultura.Ca nu ce zic eu sau x ori yz e musai potrivit pentru fiecare.
Si ce era perfect aplicabil acum 40 de ani nu mai este astazi cu de musai.Si lucruri de ne rezolvat maine,se pot alinia usor cu o pilda sau un exemplu gasit intr-un colt al istoriei apiculturi.Un batran stupar te poate da pe spate.Te poate face sa-ti inghiti limba !!
Trebuie gandita fiecare pastorala
Trebuie abdatata tehnica
Musai sa selectionezi in stupina si sa iei decizii cu fiecare linie ce o ai in grije.
Trebuie consecventa pe idee si parcursul propus, dar si deschidere la nou.
trebuie sa fi increzator in tine, dar mai ales critic.Autocritic.

Nu am vazut doi apicultori care sa fie matematic de acord.Si amandoi au poate rezultate notabile.

Ma bucur efectiv ca sunt apicultor.
Ioan Guist

Mesajde Daniel Popovici » 27 Noi 2015, 07:59

feederman scrie:

Raspunsuri tendentioase , si de rea credinta.
A gresit lasand familia sa roiasca. Fals..... Argument : Pe parcursul a 3 ani ar trebui sa dispara quasitotalitatea albinelor din lume.
A gresit lasand o singura botca. Fals..... Argument : La minim 2 botci de roire intr-o familie aflata in friguri se produce roirea.
A gresit unificand cu o familie cu matca slaba. Fals..... Argument : Citeste cu atentie. Nu se vorbeste de o matca slaba. Este adevarat ca folosirea fam ajutatoare este o taina pentru foarte multi.
A gresit creand rezerve de iarna in septembrie. Fals..... Argument :25 aug 5 sept. Alta prejudecata provenita din lectura manualelor unice de apicultura scrise de monstrii sacri ai domeniului.
A gresit daca i-au fugit albinele de pe rame. Fals..... Argument : In zona fenomenul este curent, iar densitatea de stupi foarte ridicata.

La prima "vedere" - CCD ( Virus+Varroa+imunosupresie din diverse cauze - poate toxice, poate genetice, stres etc.)
Daniel Popovici

Mesajde cucubau » 27 Noi 2015, 09:05

feederman scrie:In 2013 s-a evidentiat o familie cu regina frumoasa, mare, de culoare neagra. A fost recordista stupinei.

As putea spune ca este un caz fericit , doar o singura familie!
Ce faci daca in acea situatie se afla jumatate din stupina sau poate stupina intreaga?
Multi dau vina pe matca , oare cunosc diferentele dintre doi stupi cu probleme ,la unul legata de matca si la celalalt de sanatate?
1. O familie care nu merge si are puiet pe 4-5 rame si nu reuseste sa dezvolte populatie cat sa acopere 10-12 rame , acolo problema este de sanatate de matca mai putin .
2.Aspectul de igiena : daca culoarea fagurilor este mata inchisa la culoare uneori cu miros asemanator unei incaperi cu igrasie sau chiar de mucegai , acolo sigur problema de sanatate matca mai putin.
3. Aspectul puietului capacit neuniform pestrit , probleme de sanatate.
5.In situatia in care familia nu prezinta probleme de sanatate si matca este neperformanta se disting clar urmatoarele simptome: dezvoltare slaba , puiet putin pe 3; 4 chiar 5 rame , matca nu oua toata suprafata unei rame, prezinta coroane mari de miere in cuib , aspectul de igiena fagurii au culoare deschisa vie , nu prezinta miros cu iz de igrasie sau mucegai.
Daniel Popovici scrie:La prima "vedere" - CCD ( Virus+Varroa+imunosupresie din diverse cauze - poate toxice, poate genetice, stres etc.)

Depinde de experienta apicultorului , unii reusesc sa redreseze situatia si devine simpla si banala iar pentru altii lipsiti de astfel de experiente , devine problema de nerezolvat , adica CCD.
Desii stiu ca majoritatea nu sunt de acord cu opiniile mele, sansele ca o matca tanara sa fie catastofa sunt de maxim 10%, faptul ca a schimbat mai multe matci demonstreaza clar ca acolo alta a fost problema.
........
cucubau

Mesajde proapis13 » 27 Noi 2015, 10:04

cucubau scrie:5.In situatia in care familia nu prezinta probleme de sanatate si matca este neperformanta se disting clar urmatoarele simptome: dezvoltare slaba , puiet putin pe 3; 4 chiar 5 rame , matca nu oua toata suprafata unei rame, prezinta coroane mari de miere in cuib , aspectul de igiena fagurii au culoare deschisa vie , nu prezinta miros cu iz de igrasie sau mucegai.
Daniel Popovici scrie:La prima "vedere" - CCD ( Virus+Varroa+imunosupresie din diverse cauze - poate toxice, poate genetice, stres etc.)

Desii stiu ca majoritatea nu sunt de acord cu opiniile mele, sansele ca o matca tanara sa fie catastofa sunt de maxim 10%, faptul ca a schimbat mai multe matci demonstreaza clar ca acolo alta a fost problema.

O astfel de situatie o am intr-un stup de pe una din vetre...
Regina timp de doi ani nu a depasit 5 rame cu puiet in toate stadiile,coroana fiind mai mult decat generoasa
Curios este ca rezervele de iarna si le-a strans dar nu a vrut niciodata sa suie in cat sau sa puna o celula de miere
Nu am rame vechi,exceptie poate cate o marginase de an 4,igienic stau bine,mat genetic din propria stupina
Mentionez ca in ultimii ani am tras din linii ce prefera schimbarea linistita...posibil sa fi gresit undeva...
Asta face parte din categoria stupilor zombie...nu moare dar nici nu traieste...se taraie...

In august am vrut sa-l desfintez...surpriza insa...la control o regina de toata frumusetea...
mergem mai departe sa vedem cum se comporta carpatina asta...
La controlul din octombrie,albina suficienta,rezerve la fel,urme de puiet.... :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde thomas » 27 Noi 2015, 10:30

Doar o parere: la carpatina, daca taiem aripa la regina ca sa "schimbe linistit", mare parte din aceste urmase nu prea confirma, in sensul ca stau cu populatie putina si nu au puterea sa urce in cat.
Ma gandesc ca o matca foarte buna e aceea care schimba singura.
Am facut 2 din acestea anul asta si vreau sa vad anul viitor cat de mult confirma. Bineinteles, am facut si din celelalte, taind aripa..
Oricum, carpatina dupa parerea mea nu e o rasa proprie, ci un tip adaptat zonei noastre. Carpatina de Romania difera de carpatina ucraineana. Dar ambele au acest instinct de a-si schimba matca dupa mai mult de 3 ani.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE