de so-ri-pan » 09 Ian 2013, 08:19
Am citit cu multa atentie toate postarile. Nu am reusit sa inteleg insa ce a urmarit initiatorul subiectului! Constat ca nu se cunoaste nici macar la nivel de "titlu informativ" scurta prezentare de genetica de la pagina 123 din manualul apicultorului. Acolo sunt multe "raspunsuri", iar la pagina 129-138 sunt CRITERIILE SELECTIEI, preum si CRESTEREA REPRODUCATORILOR. Nu lipsit de importanta ar fi studierea geneticii de clasa 12-a.
Va supun atentiei un fapt. Un prieten, apicultor si el, printr-o intamplare(s-a dus intr-un vatf de munte sa localizeze o proprietate mostenita), a gasit intr-o scorbura o familie care, raportat la marimea fagurilor, avea vechime acolo. Localitatea cea mai apropiata era la 16 km, avea ~30-40 de case si nu erau familii de albine la localnici.
A aflat ca, cu 4 ani in urma, a fost un stupar cu o remorcuta prin apropiere "la brad".
Intrebare:
Este aceasta matca "de gradina", "de panarama", sau mai stiu eu cum !!! ? Sau este ok sa incepi o selectie din ea tinand cont de criteriile din manual ?
In rest, Numai de Bine!