Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albinele rosii

Mesajde BUNKA » 13 Noi 2012, 22:05

Mai..nu-i problema ca-i unifici, ca-i tii din volum din alea alea..problema e ca daca nu ai cules calumea degeaba ai facut schema ca tre sa-i rupi iar si asta se traduce in munca multa la un mare ghici, ca nu stii cum se modifica vremea si culesul...e foarte usor sa gresesti.
Aha..deci italiana, da trebuie ceva de soi cred ca asa corceli este si la noi, imposibil sa nu fi ajuns.
BUNKA

Mesajde Ruben » 13 Noi 2012, 22:07

BUNKA scrie:Mai..nu-i problema ca-i unifici, ca-i tii din volum din alea alea..problema e ca daca nu ai cules calumea degeaba ai facut schema ca tre sa-i rupi iar si asta se traduce in munca multa la un mare ghici, ca nu stii cum se modifica vremea si culesul...e foarte usor sa gresesti.
Aha..deci italiana, da trebuie ceva de soi cred ca asa corceli este si la noi, imposibil sa nu fi ajuns.

Pai italiana e tot ca Buckfast la orientare. Scuturi rama jos. Acolo shade...mult si bine. Nu-i ca a noastra sa se grabeasca la stup.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde kamy » 14 Noi 2012, 08:03

Ruben scrie:
BUNKA scrie:

Cu Buckfastul nu poti lucra in pavilion. Sau uiti Buckfastul, sau pavilionul :)

se poate lucra in pavilion dar e ca si cu nevasta o iei pentru calitati si trebuie sa-i suporti si defectele!
kamy

Mesajde gh.pana » 15 Noi 2012, 11:03

Cred ca atat topy cat si Kamy au dreptate in rationamentul lor bazat pe experienta personala acumulata in selectia matcilor.
Eu accept eficienta rezultata din selectia matcilor doar pentru arealul unde s-a facut selectia. Raspunde oare dorintelor noastre o matca
oricat de reusita ar fi, transferata intr-un alt mediu de clima sau cules? Daca este cineva dintre noi care a urmarit si analizat pe o perioada de timp rezonabila
rezultatele pozitive sau negative in astfel de cazuri il rog sa ne "divulge" din experienta sa. Eu am retineri in a aduce in stupina, fie ele si matci super selectionate,
din alte zone geografice cu clima si relief diferite fata de cele unde am eu stupii. O fi o idee preconceputa?? !!
gh.pana

Mesajde nae » 15 Noi 2012, 11:23

D-le Gh , cand aduci o selectionata in stupina (100 E nu 10e )ii cunosti si + si - si esti pregatit sa compensezi dif ...
Daca rosia nu acumuleaza rezerve pt iarna/ponteaza pana tarziu schimbi d-ta tactica in toamna dar nu-ti roieste la 01.05 ..., daca faci roi cauti o matca de''carne'' pt popularea nucleelor - nu simte ploaia nu mergi la munte/delta , etc.
nae

Mesajde Ruben » 15 Noi 2012, 11:30

gh.pana scrie:Cred ca atat topy cat si Kamy au dreptate in rationamentul lor bazat pe experienta personala acumulata in selectia matcilor.
Eu accept eficienta rezultata din selectia matcilor doar pentru arealul unde s-a facut selectia. Raspunde oare dorintelor noastre o matca
oricat de reusita ar fi, transferata intr-un alt mediu de clima sau cules? Daca este cineva dintre noi care a urmarit si analizat pe o perioada de timp rezonabila
rezultatele pozitive sau negative in astfel de cazuri il rog sa ne "divulge" din experienta sa. Eu am retineri in a aduce in stupina, fie ele si matci super selectionate,
din alte zone geografice cu clima si relief diferite fata de cele unde am eu stupii. O fi o idee preconceputa?? !!

Te salut! Gandeste-te ca italiana, evoluata langa Mediterana este folosita in toata lumea, inclusiv in Europa de nord.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Mircea_63 » 15 Noi 2012, 13:41

Gh.Pana...daca nu incerci, nu vei afla niciodata raspunsul.
E ca si cu nevasta lui Bula. A fost fata mare?? Unii zic ca da, altii ca nu.

Chiar si daca mergi pe experienta prestabilita a altora...unii zic intr-un fel altii in altul. Sunt principii generale ale vietii albinelor, dar sunt si lucruri care trebuiesc incercate personal.
Zic si eu.... tu fa cum crezi ca e mai bine!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde topy » 15 Noi 2012, 20:14

kamy scrie:topi hai sa zicem ca nu povestim despre un singur lucru sau impartim povestea-n doua.
praftic dintre stupii de productie mai faci pe ei neste hieroglife, dupa fanteziile fiecarui stupar in ce priveste forma semnelor, in functie de rezultate ,roiri ,botci, puiet,productie de ce-o fi ea!
next step e identificarea cazaturilor care pot fi si matci sub un an,sau chiar batrane fara tinta-n frunte,si alea trebuie schimbate in primul rand ca altfel risti sa faci apiturism.
po-rma deslusesti hieroglifele si vezi cateva varfuri p-acolo prin stupina dupa criteriile,productie,igiena,blandete,si pt mine ff important neroitoare,care dupa ce la urmaresti 2 sezoane dai verdictu daca intra sau nu la selectie!
folosesti matcile de la familiile de varf pentru larve de transvazat,sau dupa caz pentru cresterea de trantori,da aici avelo grija la cosangvinizare daca sant neamuri apropiate.
la startul selectiei se incoloneaza toata stupina dar finisu il trec doar cateva,pe care le tii in continuare sub supraveghere si aici nu e vorba doar de un sezon poate esti interesat de selectia matcilor cu cea mai mare longevitate,deci nu faci selectie decat cu cateva,iar schimbatul matcilor il faci in functie de rezultate pt ca nu de putine ori inlocuiesti o matca mai varstnica cu una mai tanara si faci afaceri bulgaresti,da si aici trebuie diferentiat pastoral sau stationar.
preferinta mea e maxim 2 sezoane pentru o matca la pastoral!

perfect de acord.am tinut sa ating subiectul asta pt. ca pot fi incepatori care or sa schimbe toate matcile anual cu matci facute de ei (de obicei de roire).urmatorii ani iti vine a plange ca nu mai stii de unde sa tragi urmasi.candva am facut si eu aceasta greseala :oops:
topy

Mesajde kamy » 16 Noi 2012, 07:51

poti face si asta dar trebuie sa aduci sange nou in stupina,le tii sub observatie 2 sezoane si dup-aia transvazezi c-altfel risti o cosangvinizare d-aia crunta mai ales daca esti sigurul detinator de stupi!
kamy

Mesajde peterneamt » 23 Noi 2012, 19:54

Nu orice rasa selectionata se preteaza pentru clima noastra. De exemplu cei care au adus ligustica, au achizitionato din zona de Nord a Italiei ( Piemont firma Piana), zona muntoasa, unde clima este asemanatoare cu cea din zona Olteniei. Cind am cumparat din Sudul Italiei, am fost nevoit sa le omor, pentru ca nu incetau ouatul si consumau mierea de iernare. :D
peterneamt

Myth busted

Mesajde Ruben » 24 Noi 2012, 11:09

peterneamt scrie:Nu orice rasa selectionata se preteaza pentru clima noastra. De exemplu cei care au adus ligustica, au achizitionato din zona de Nord a Italiei ( Piemont firma Piana), zona muntoasa, unde clima este asemanatoare cu cea din zona Olteniei. Cind am cumparat din Sudul Italiei, am fost nevoit sa le omor, pentru ca nu incetau ouatul si consumau mierea de iernare. :D

Apropo de incetatul ouatului. Am pus la iernat 40 de roi cu albine rosii in zona de munte, in apropiere de Lacu Rosu. In octombrie nu mai aveau puiet decat 1-2. Ma refer la "insule" de puiet. Restul, opriti. Si reginele-foarte tinere: Din iunie.

Deci, cum se spune: Myth busted. :)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde topy » 24 Noi 2012, 18:34

gh.pana scrie:Cred ca atat topy cat si Kamy au dreptate in rationamentul lor bazat pe experienta personala acumulata in selectia matcilor.

am adus de la p****i la vatra dornei.10 matci cu ani in urma.am urmarit toti urmasii acestor matci.in 3 ani nu au mai fost urmase ale acestor matci.ultima iarna am scris pe caiet care stupi nu or sa treaca iarna.am nimerit 100%.poate daca ar fi fost iernile ca la p****i atunci nu ar fi fost probleme.ca productie nu erau cu nimic mai deosebite ca ciorile mele vopsite in zona mea.poate intr-o zona climatica apropiata de locul lor de origine ar fi fost alte rezultate.
topy

Mesajde nicus » 14 Dec 2012, 13:09

Rubeneee.. si zici ca esti bine, uite iti fac o.. dedicatie:
http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homa ... index.html
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Ruben » 18 Dec 2012, 11:22

nicus scrie:Rubeneee.. si zici ca esti bine, uite iti fac o.. dedicatie:
http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homa ... index.html

Frate, multumesc pentru dedicatie :D . Am adaugat-o la favorite.

Mai, 2 saptamani nu am fost acasa, fara radio, fara TV, fara internet, numa cu viscol :lol: . Dar imi revin. ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde so-ri-pan » 09 Ian 2013, 08:19

Am citit cu multa atentie toate postarile. Nu am reusit sa inteleg insa ce a urmarit initiatorul subiectului! Constat ca nu se cunoaste nici macar la nivel de "titlu informativ" scurta prezentare de genetica de la pagina 123 din manualul apicultorului. Acolo sunt multe "raspunsuri", iar la pagina 129-138 sunt CRITERIILE SELECTIEI, preum si CRESTEREA REPRODUCATORILOR. Nu lipsit de importanta ar fi studierea geneticii de clasa 12-a.

Va supun atentiei un fapt. Un prieten, apicultor si el, printr-o intamplare(s-a dus intr-un vatf de munte sa localizeze o proprietate mostenita), a gasit intr-o scorbura o familie care, raportat la marimea fagurilor, avea vechime acolo. Localitatea cea mai apropiata era la 16 km, avea ~30-40 de case si nu erau familii de albine la localnici.
A aflat ca, cu 4 ani in urma, a fost un stupar cu o remorcuta prin apropiere "la brad".
Intrebare:
Este aceasta matca "de gradina", "de panarama", sau mai stiu eu cum !!! ? Sau este ok sa incepi o selectie din ea tinand cont de criteriile din manual ?

In rest, Numai de Bine!
so-ri-pan

Mesajde Ruben » 15 Ian 2013, 00:34

so-ri-pan scrie:Am citit cu multa atentie toate postarile. Nu am reusit sa inteleg insa ce a urmarit initiatorul subiectului! Constat ca nu se cunoaste nici macar la nivel de "titlu informativ" scurta prezentare de genetica de la pagina 123 din manualul apicultorului. Acolo sunt multe "raspunsuri", iar la pagina 129-138 sunt CRITERIILE SELECTIEI, preum si CRESTEREA REPRODUCATORILOR. Nu lipsit de importanta ar fi studierea geneticii de clasa 12-a.

Apai dragule so-ri-pan, noi tuma din cauza ca nu ne pricepem la citirea paginii 123 din manual, si nu stim deloc sa facem selectie, ne-am gânditără ca ar fi bine sa luam de la nemti albine care fac populatie mare fara sa roiasca si care sunt bune culegatoare. :D

Daca am baut cerneala pe clasa a XII-a la genetica, ochii tot ii avem cu noi si vedem familii de albine cu populatii mari.

Ciao!
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE