Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: albina eclozionata in ianuarie-febuarie

Mesajde andrei_calinescu » 07 Feb 2012, 19:55

Pentru ca ii trebuie...forta de caracter. Adica proteina adica polen. Pe care nu le gaseste in stare naturala.
Cea din august si sep e singura generatie privilegiata, cele din perioada de acum pana spre 1 martie, sunt pe muchie de cutit.
Treaba e ca tot acelea de august o scot si pana in aprilie.
andrei_calinescu

Mesajde vicpo » 07 Feb 2012, 20:39

pai andrei nu am spus ca are un fagure plin de pastura mult mai buna ca polenul apoi cel 1 kg cel putin de turta de pastura are cea ce zici tu ca-i trebuie are toate conditiile albinei din august ...dar oricum tu vei ramine la ale tale eu din cele ce vad din experienta ramin la experienta asa ca am spus ce am avut .Poti totusi incerca cu o familie hranita in felul acests si apoi putem discuta .numai bine
vicpo

Mesajde andrei_calinescu » 07 Feb 2012, 21:29

Vicpo, nu sunt exclusivist.
Daca faci asa si sunt rezultate, e foarte bine.
Oricum anii nu se compara intre ei si implicit primaverile.
andrei_calinescu

Mesajde lucian_stoianof » 10 Feb 2012, 21:58

Albina crescuta in ianuarie-15(20)februarie nu este o albina dezvoltata normal , din cauza variatiilor mari de temperatura de la zi la noapte si ca urmare durata de viata a acestora este sensibil mai mica .
Am avut familii iernate intr-o magazie (2-6 grade ) temperatura termostatata unde matcile nu au pontat nici un ou pana le-am scos la lumina (5 martie). Acestea din urma le-au depasit pe cele iernate afara , deoarece albina acestora a fost uzata mai tare .
Deci am vazut experimental ce inseamna albina crescuta in ian-feb , fata de cea crescuta in martie.
Cu respect,
Ing. Lucian Stoianof
lucian_stoianof

Mesajde andrei_calinescu » 10 Feb 2012, 22:24

Sunt de acord cu tine Lucian.
E similara cu situatia unui sportiv care se pregateste pentru olimpiada in apartament.
Oare va fi mai performant ca celalalt care isi regenereaza hemoglobina in cantonament la Babele?
andrei_calinescu

Mesajde lucian_stoianof » 10 Feb 2012, 23:07

Facand o asemenea comparatie , putem vedea antrenamentul similar formarii corpului gras . Si cresterea de puiet din ian-feb , cu un meci demonstrativ al sportivului , premergator unui meci "la grei". Va face fata unui "greu" care a avut repaos inaintea meciului ?
Cu respect,
Ing. Lucian Stoianof
lucian_stoianof

Mesajde Badea. claudian » 11 Feb 2012, 14:24

Domnilor dupa parerea mea albina eclozionata in ian. si feb. ( aia care este ) este ne smnificativa ,cu toate ca fam. de albine depune mult mai mult efort s-au mai bine spus trudesc enorm pentru a asigura conditii optime in aceasta perioada !... acel numar restrans de albine eclozate la aceasta data sar parea ca are si el un rol important in viata fam. de alb., odata ce fam. a hotarat sa-l creasca !... eu cred ca acele albine vor avea si ele sarcini precise pe care le vor duce la bun sfarsit ,vor fi bune sanitare vor cloci si vor incalzi alaturi de celelante albine mai in varsta viitoarele generatii de puiet !... cu putin noroc si vreme bune vor ajunge viitoare cerese !...dar asa cu am mai spus ele ca si numar sunt nesemnificative !... toate matcile care au insusiri biologice inascute bune ,vor incepe ponta in prima jumatate a luni feb. asta inseamna intre 10 si 15 !.... deci vom avea albine tinere in martie si atunci altfel te vede omul !!!!
Badea. claudian

Mesajde vicpo » 12 Feb 2012, 11:46

subscriu intru tot la cele scrise de badea claudian
vicpo

Mesajde vicpo » 12 Feb 2012, 16:43

vad ca literatura de specialitate nu prea m-ai are importanta dar pt mine are pt ca vad ca aplicind ce scrie in carti rezultatele nu intirzie sa se arate,am spus nu-mi permit sa dau cu parerea in privinta intretinerii albinelor de aceea pun un citat din cartea de hristea laudata de astfelsi de alt stupar zilele astea ; Indroducerea pasturii in stupi este o cerinta imperioasa, in primavara cind cuibul -- infiripat inca de la mijlocul lui ianuarie -- trebuie sa se dezvolte. Alt citat;dintre toti acesti stimulenti descrisi pina acum nici unul nu intrece pastura amintita la inceputul acestui capitol;ea este de9 ori mai buna decit oricare inlocuitor de polensi de trei ori mai buna decit polenul obtinut in colectoare.Cind lipseste pastura ,colonia lincezeste ,matca nu depune oua si o mare parte din albine isi pierd viata in primavara .Din pacate stuparii nui dau atentia cuvenita.
vicpo

Mesajde jenica67 » 12 Feb 2012, 17:26

vicpo, asa e cum ai citat, dar inca nu este primavara, mai este putin. In mod normal, la ora asta, inca este destula pastura, pentru cat puiet, se creste, in aceasta perioada. Nu cred ca exista un stup, care sa nu aiba pentru dezvoltarea necesara din primavara, suficienta pastura, numai daca stuparul, a facut greseala si a scos-o. Probabil ca aici este greseala, celor care lasa prea multe rame, in cuib si albinele nu au linga cuib, ramele de pastura, necesare. Dar sunt sigur, ca ele se repliaza si au cel putin o rama, cu pastura, langa cuib, suficienta pana apare in mod normal primul polen. Ele todeauna isi regleaza dezvoltarea, dupa resurse.
jenica67

Mesajde vicpo » 12 Feb 2012, 18:35

jenica in carti cind se vorbeste de primavara se are in vedere primavara apicola care a inceput de 12 zile .In carte hristea scrie de ce e necesar introducerea pasturi cu preima decada a lunii februarie ,daca obvervam multistupari din cei cu experienta spun ca la data asta matcile au inceput oatul,albinele crescind puietul au nevoie de pastura pt ca sa nu fie obligate sa consume corpul gras atit de necesar, pe de alta parte albinele eclozate au si ele nevoie de aceasta pastura pt a si forma corpul gras. Stimularea cu hrana energetica acum este o greseala ,dar nu mai scriu ca-ci probabil destui sau plictisit de atata pastura .
vicpo

Mesajde victor s » 12 Feb 2012, 18:47

nu s-a plictisit nimeni (cel putin cei pasionati)...deci...asteptam multe alte postari cu tot ce tine de pastura si hrana proteica a albinei ! (majoritatea luand in calcul doar hrana energetica)
victor s

Mesajde jenica67 » 12 Feb 2012, 19:56

vicpo in ce carte a lui Hristea, editia si la ce pagina, zici ca ai citit tu, ca acum, e indicat sa bagi o rama cu pastura ??
jenica67

Mesajde vicpo » 12 Feb 2012, 20:28

jenica eu nu am scris rama cu pastura am scris turta cu pastura ,citatul privind valoarea mai mare a pasturi este la pagina 365din stuparitul nou iar celalalt citateste la pag343,si imi mai permit un citat poate mai important ca celelalte;hranirea de stimulare incepe in prima decada a lunii februariecare este prima luna a primaverii apicole.Dar LA INCEPUT ACEASTA HRANIRE NU SE FACE CU SIROP ci cu turte cu pastura amestecata cu miere semicristalizata...am incheat citatul.Acest citatse gaseste la pag357.Am scris cu majuscule acel citat pt ca acum se baga turte de apifonda,sau zahar invertit sau etc hrana energetica o greseala .
vicpo

Mesajde andrei_calinescu » 12 Feb 2012, 20:58

Oare ce se intampla daca stimulam proteic acum si chiar in ianuarie si dupa ce stimulam avem 1 luna de geruri, zapada cand albinuta cu matzu' plin nu poate iesi la zbor de curatire?
Albinele o sa-si faca o buna si frumoasa prietena: Nosema apis parca ii zice...
andrei_calinescu

Mesajde proapis13 » 12 Feb 2012, 21:17

Unde esti nea Gica sa inchei polemica asta :?:
Dragi colegi,acolo unde este pastura aceasta este consumata ca atare si cand albinele cred de cuviinta
In nici un caz nu se v-a proceda la introducerea ei in cuib in perioada asta a anului si pe vremea asta
Cine o va face v-a fi autorul moral al uciderii albinelor sau in cel mai fericit caz v-a fi posesorul pe termen indelungat al unui pui de nosema care isi v-a arata coltii atunci cand apicultorului ii v-a fi lumea mai draga
Asa caaa.....
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE