Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inmultire rapida

Mesajde lucky5strike » 29 Aug 2013, 10:44

Starea de echilibru a unei familii, e data de un raport dintre suprafata de albina si suprafata de puiet. Parerea mea e ca se situeaza cam pe la 3/1.

Atunci familia e echilibrata si albina ei optima a se folosi la inmultire.
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6248
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: Inmultire rapida

Mesajde Mircea_63 » 29 Aug 2013, 10:53

Lucky, eu am dedus ca a procedat astfel. A mutat stupul si in locul lui a pus un stup gol si o matca in colivie. Probabil si hrana. Zburatoarea s-a intors si a format roiul de care vorbeste. Desigur Bunka ne poate lamuri daca a procedat asa sau altfel.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Inmultire rapida

Mesajde BUNKA » 30 Aug 2013, 14:54

lucky5strike scrie:
BUNKA scrie:Daca eu am format o familie sa zicem pe 15-20 iunie numai cu albina zburatoare a unei colonii de puterea a 9 rame Dadant 1/1, deci teoretic maxim jumatate din albina aia a ajuns in roi[...]


Bunka, eu nu as sti ce sa-ti raspund, fiindca nu este clara procedura. Cum ai divizat? Unde s-au dus ramele de puiet si matca?

Asa, ca idee, tu zici maxim jumatate... Totusi, scutura la 100 m o familie(unitate biologica aflata in echilibru!) si vezi cam ce procent vin inapoi, eu merg pe 60% minim... minim. Diferite procedee fac ca nr de albine ce se intorc sa fie mai scazut, asta vom deduce din modul cum ai efectuat divizarea, plus vazut stadiul familiei.

Ca idee, la ora aia, 9 rame de albina erau o familie, dar in dezvoltare.


Am mai zis, ladita cu totul am mutat-o in spate cu urdinisul orientat in spate, in locul stupului a ramas corpul cu ramele care contineau niste limbi mici de ceara, am scos matca din familie si am pus-o pe acele speteze de care erau prinse limbile de ceara, am pus capacul si roiul s-a format practic doar cu culegatoarea.
La 2 dintre ei am facut o scuturare totala iar ramele de puiet le-am dat peste un corp ME Full populat.
Intrebare...cata zburatoare are o colonie de puterea a 8-9 rame dadant 1/1??
Practic cu albina aia s-a format roiul la 15-20 Iunie...eu cred ca acolo a fost undeva la maxim 30% din totalul de albina, adica din 8-9 rame acoperite bine cam 3 rame au populat acel roi, altfel as fi avut o situatie foarte grava de racire a puietului in spate, acolo unde am mutat corpul cu tot puietul...nu s-a intamplat asta..de fapt acolo treaba a ramas in limite perfect normale in ce priveste albina acoperitoare!
Vorbim practic de roi format cu matca batrana care era ouatoare, albina zburatoare in jur de 1 Kg, si niste limbi de ceara proaspete cat podul palmei si siropul..1L la 7zile.
Cam asta a fost situatia, de la asta s-a pornit...si in aproximativ 70 de zile o sa vedeti la ce au ajuns...inca nu am facut filmul pt ca a plouat continuu si a fost rece, azi a fost mai ok insa azi serbez ziua de nastere a viitoarei mele sotii :)
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Inmultire rapida

Mesajde BUNKA » 30 Aug 2013, 14:59

Mircea_63 scrie:Lucky, eu am dedus ca a procedat astfel. A mutat stupul si in locul lui a pus un stup gol si o matca in colivie. Probabil si hrana. Zburatoarea s-a intors si a format roiul de care vorbeste. Desigur Bunka ne poate lamuri daca a procedat asa sau altfel.


Matca batrana, nu in cusca...libera pe spetezele alea si pe inceputurile de fagurasi.
In rest e asa cum ai inteles.
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Inmultire rapida

Mesajde BUNKA » 30 Aug 2013, 15:01

lucky5strike scrie:Starea de echilibru a unei familii, e data de un raport dintre suprafata de albina si suprafata de puiet. Parerea mea e ca se situeaza cam pe la 3/1.

Atunci familia e echilibrata si albina ei optima a se folosi la inmultire.


Adica 3 rame de albina la 1 rama de puiet...mi se pare normal, in nici un caz nu ar fi putut sa plece in roi 50% din albina totala care se afla in colonie la acel moment, daca s-ar fi intamplat asa atunci clar as fi avut un dezechilibru in corpul plin cu puiet.
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Inmultire rapida

Mesajde BUNKA » 30 Aug 2013, 15:31

Trebuie sa "batem" in cuie niste ...chestii , niste ...axiome.Mai mult decat poate sa ponteze, mai mult decat poate sa hraneasca , si mai mult decat poate sa acopere, nu putem ...dezvolta.
Adapostul si sistemul de aerisire contribuie in sezonul activ , insuficient ca sa spargem norma.

Delon, Ware, Dadant, Me,MER, scorbura, Buduroaie, cisma, galos.Oriunde in sezon activ, o matca pe parametrii , dezvolta pana la o limita impusa de specie in primul rand.
Depinde de stupar sa duca familia in starea de ...explozie.Lada ori sistemul de adapost fiind (parerea mea si o sustin) pe planul III.


Pupe, inteleg perfect ce spui..axiomele insa sa stii ca pot suferi nuantzari pt ca nu vorbim de acelasi tip de lazi sau de albina cu care suntem noi obisnuiti...cu sigurantza ca ce spui tu e valabil pe sistemul conventional, nu insa si la ce am facut eu pt ca lucrurile stau total diferit...ar trebui sa faci un experiment ca sa te convingi singur.

1.Initial ponta va merge normal fuctie de suprafata de fagure construita...asta doar la inceput, mai apoi lucrurile se schimba!
2.Cresterea de fagure este foarte rapida, stim cu totii ca zburatoarea este o albina in ultima faza a existentei sale...aflata intr-o situatie de dezechilibru, cu o matca umflata de oua care nu poate zbura, fara pic de puiet, fara albina de varsta mai tanara, fara faguri.. ea isi va reactiva foarte repede glandele cerifere si va cladi in disperare. Matca va oua aproape tot ce gaseste la dispozitie in afara de partea superioara a fagurelui unde se depoziteaza hrana.
3. De acord cu limitele impuse de specie...insa noi nu cunoastem inca aceste limite NATURALE, pt ca ce am folosit pana acum nu este natural, deci ce cunoastem noi ca fiind limite, maxime, sau normale nu sunt de fapt limitele reale NATURALE ale speciei. Putem afla aceste limite numai daca punem albina intr-un context NATURAL, sau cat mai aproape de natural.
Din moment ce albinele cladesc din prima celule mai mici, si regreseaza celula in doua trepte catre 4,9mm IN MOD CERT SUNTEM FOARTE DEPARTE de tot ce inseamna NATURAL in legatura cu albinele.
4. Nu sunt de acord ca tipul de lada nu conteaza...pt asta o sa presupunem ca avem un stup cu ramele inalte de 10cm si lungi de 100cm, teoretic putem pune albinele sa cladeasca intr-un spatiu de tipul asta dar va garantez ca nici macar nu intra in iarna...aici Pupe cred ca trebuie sa reflectezi mai atent si eventual sa experimentezi, poate chiar sa bagi un termometru intr-o colonie aflata intr-un Delon asa cum are rusul Vladimir Khomik, sa monitorizezi valorile toata iarna, temperaturi exterioare, si fluctuatii si valori temperaturi in mijlocul ghemului si deasupra ghemului.
Apoi sa vezi consumul de hrana...in cartea Beekeeping for all, Emille Warre vorbeste despre un consum de 12 kg de miere /colonie...mai multe stie cu siguranta Vladimir Khomik, insa eu il cred pe cuvant ca e cel mai economic tip de lada in ce priveste consumul, echilibrul termic (vezi PDF Roger Delon), nu mai pun ca si studiul comparativ intre Layens si Dadant arata clar plusuri pt Layens in ce priveste consumul, suprafata de puiet, echilibrul termic si rata de supravietuire...deci, nu mai spuneti ca lada nu conteaza...parerea mea este ca LADA CONTEAZA ENORM, si dincolo de asta mai conteaza si faptul ca fagurii contin mai multe celule pe dm patrat si sunt apropiati la 32mm intre centre si au 20mm grosime...treaba asta are implicatii serioase asupra regimului termic.

Stuparul intr-adevar poate face diferenta intre o colonie buna si una mai putin buna, insa..daca el nu are la indemana ce ii trebuie poate face tot posibilul insa se poate intampla ca sa nu ajunga la maximum de eficientza, sau desi este eficient in munca sa, manopera in sine sa fie atat de laborioasa incat incepe sa devina ineficient din punctul asta de vedere...deci problema trebuie privita din mai multe unghiuri !!
Stiti f bine ca am testat coloniile super puternice in cules, concluzia a fost ca intr-adevar sunt mult mai productive insa manopera ca sa ajungem acolo face ca pur si simplu manopera sa fie mult prea costisitoare, si in acelasi timp metoda de lucru sa fie atat de complexa si cu atat de multe chichitze incat mai bine faci altfel.
Eu nu mai vreau sa fac unificari pt a avea colonii puternice de cand am aflat ca in sistem natural ele pot deveni extrem de puternice pe cale naturala...este foarte simpla si logica motivarea !!
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Inmultire rapida

Mesajde BUNKA » 30 Aug 2013, 15:33

Oricum ar fi, de la 1 Kg de albina la aproximativ 3,6kg de albina in aproximativ 70 de zile, cu constructie de la ZERO a 128,7 dm patrati de fagure...este exceptional !!
Parerea mea!
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Inmultire rapida

Mesajde BUNKA » 30 Aug 2013, 15:37

lucky5strike scrie:
BUNKA scrie:Daca eu am format o familie sa zicem pe 15-20 iunie numai cu albina zburatoare a unei colonii de puterea a 9 rame Dadant 1/1, deci teoretic maxim jumatate din albina aia a ajuns in roi[...]


Bunka, eu nu as sti ce sa-ti raspund, fiindca nu este clara procedura. Cum ai divizat? Unde s-au dus ramele de puiet si matca?

Asa, ca idee, tu zici maxim jumatate... Totusi, scutura la 100 m o familie(unitate biologica aflata in echilibru!) si vezi cam ce procent vin inapoi, eu merg pe 60% minim... minim. Diferite procedee fac ca nr de albine ce se intorc sa fie mai scazut, asta vom deduce din modul cum ai efectuat divizarea, plus vazut stadiul familiei.

Ca idee, la ora aia, 9 rame de albina erau o familie, dar in dezvoltare.


Atentie, nu am scuturat ci am mutat lada cu totul..ce s-a intors inapoi a fost numai zburatoare care culege (culegatoare)...daca am avea 60% din albina culegatoare in stupi de 9 rame 1/1 Dadant...crede-ma ca a-m fi cei mai smecheri apicultori!
:)
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Inmultire rapida

Mesajde ovidiu_78 » 30 Aug 2013, 16:58

BUNKA scrie:
Mircea_63 scrie:Lucky, eu am dedus ca a procedat astfel. A mutat stupul si in locul lui a pus un stup gol si o matca in colivie. Probabil si hrana. Zburatoarea s-a intors si a format roiul de care vorbeste. Desigur Bunka ne poate lamuri daca a procedat asa sau altfel.


Matca batrana, nu in cusca...libera pe spetezele alea si pe inceputurile de fagurasi.
In rest e asa cum ai inteles.


se stie ca culegatoarele(albina mai batrana) sunt cele care accepta mai greu o matca fie ea si batrana,dar fara cusca? :roll:
intreb si eu doar...
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
Avatar utilizator
ovidiu_78
 
Mesaje: 1386
Membru din: 29 Iun 2011, 19:59
Localitate: oradea

Re: Inmultire rapida

Mesajde Mircea_63 » 30 Aug 2013, 17:09

ovidiu_78 scrie:
se stie ca culegatoarele(albina mai batrana) sunt cele care accepta mai greu o matca fie ea si batrana,dar fara cusca? :roll:
intreb si eu doar...


Le-a lasat matca lor, nu a introdus alta straina. Practic le-a luat puietul si albina tanara. La tineret a dat alta matca.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Inmultire rapida

Mesajde ovidiu_78 » 30 Aug 2013, 18:01

m-am gandit eu..ca altfel nu vedeam cum sa accepte asa usor
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
Avatar utilizator
ovidiu_78
 
Mesaje: 1386
Membru din: 29 Iun 2011, 19:59
Localitate: oradea

Re: Inmultire rapida

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2013, 21:00

Deci s-a inteles manevra ! :)
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Inmultire rapida

Mesajde BUNKA » 02 Sep 2013, 17:35

alt stupar scrie:zice unu`... mos Mitrut il stie lumea, al de-o fost stupar fruntas la IAS Scanteia si-o fost premiat la vremea lui de Harnaj in persoana... ca-s tare bine populati stupii in toamna asta... da dupa asa o bucurie cic-ar cam veni si-o iarna a`dracu de nasoala si dupa ce lumea stupareasca a scris tot anu` pe tabla inmultirii s-ar putea ca in primavara care vine s-o invete si pe cea a impartirii :oops: ...
hatru mosu asta... nu mai are stupi ca i s-a aplecat atatia ani si i-o vandut ca sa-i cumpere Audi la nepotu-su... da` gura o are tare spurcata... de doi ani de prin aprilie tot cobeste ca o sa ploua-n salcam...


Altstupare..tot patitu-i priceput, asa e...orice familie bagata la iernat care nu are fortza e cu sabia deasupra capului, nu se stie cum iese in primavara sau daca mai iese, pe cand cele bagate cum trebuie te poti baza pe ele ie ea iarna cat o fi de grea!
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Anterior

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori