Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

capcana pentru doici

Mesajde Cristian IONITA » 02 Sep 2022, 10:31

Nu am retiunt daca pana acum a fost discutata aceasta "tehnologie" .... a utilizarii "capcanei pentru albina doica".

Pe scurt ... in stup se creeaza (izoleaza) o zona in care regina nu are acces prin aglomerarea de rame cu puiet larvar care sa atraga albina doica.
Cel mai simplu este la strupii verticali cu folosirea gratiei hanemmann, dar poate fi aplicata si in alte tipuri de stupi.

Dupa mine este cea mai simpla si la indemana forma de inmultire a familiilor de albine si mai ales cu impact scazut in dezvoltarea famillilor donatoare, atragi albina doica intrun corp (in care poti pune rame cu puiet larvar atat din stupul donator cat si din alti stupi), apoi iei corpul cu totul (sau doar scuturi / perii albina) si formezi alta unitate biologica (sau chiar mai multe), populezi/intaresti nucleii de imperechere, intaresti alte familii, etc.
Functiioneaza inclusiv pe acceasi vatra pentru ca albina doica dupa ce iese la zbor nu se va reintoarce la vechea pozitie.
Ca sa ridici ramele cu puiet larvar nu este musai sa identifici regina (operatie care poate dura foarte mult atunci cand familiia este la momentul maxim de dezvoltare) .... perii ramele, le urci in corpul superior, care corp este separat de corpul in care se gaseste regina cu gratie .... iar peste cca 1 ora or sa fie acoperite de albina doica.

Avantaje:
- simplitate in aplicare;
- nu necesita cunostinte avansate/experienta - cam oricine poate identifica rama cu puiet larva si peria albina de pe ea;
- impactul in dezvoltarea famililei donatoare este limitat - atat timp cat faci operatia cand noaptea nu scad temperaturile foarte mult (de preferat sa nu scada sub 20 grade) as spune ca impactul este minim, nu afectezi capacitatea de cules a stupului, ba dimpotriva.
- efecte colaterale benefice: scade riscul ca familia sa intre in frigurile roitului, deblocheaza cuiburile, incurajeaza/ajuta cresterea de rame noi, etc.


Ca si dezavantaje (fata de ridicarea directa a ramelor cu puiet larvar) ar fi urmatoarele:
- necesita opertiunea preliminara de periere si relocare rame .... dar pentru ca totusi si recoltarea albinei / ramelor se poate face in acceasi zi (dureaza cam 1 ora ca ramele cu puiet larvar sa traga albina doica) este ceva gestionabil;
- necesita opertaiunui anterioare - in cazul roilor la pachet (formarea de familii prin restartare) sau popularii de nucleii iti raman gestionat ramele cu puiet larvar dupa ce perii albina ... chestie iara-si usor de gestionat ... daca nu le returnezi familiilor donatoare (de preferat) le poti folosi ptr intarirea roiurilor anterior formate sau a famillior mai slabe (aici este mai delicat .... ca puietul larvar nu ajuta instant ... );
- necesita invetar apicol suplimentar si relativ scump (gratii, corpuri suplimentare, rame cu care sa inlocuiesti ramele ridicate, etc).

Eu aplic aceasta tehnologie in 2 etape:
- imediat dupa culesul de salcam (cu conditia ca prognoza meteo sa fie favorabila, respectiv sa nu fie sub 15 grade noaptea) cand pana la tei am cca 3 saptamani fara cules mare;
- imediat dupa ce incepe culesul la floarea soarelui.

Cel putin anul acesta regret ca nu am aplicat si in timpul culesului la rapita ... scuteam cateva roiri necontrolate si sigur formam familii care ar fi cules bine la floare .... doar ca o data este pba cu prognoza meteo si apoi disponibilitatea scazuta de regine / botci la aceel moment.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 4288
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori