Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Nu știu ce boala este puiet rasfirat și depopulare

Mesajde Balan33 » 27 Iul 2023, 12:48

Bună ziua nu știu ce boala este. Se prezintă cu puiet rasfirat și depoluare rapida . La stupi la care boala a avansat puietul capacit se prezintă ca o crema maronie. Atașez poze : https://ibb.co/yYqp5KL
https://ibb.co/j5Xpjd1
https://ibb.co/kQYxGtB
https://ibb.co/hKgqg2v
Balan33

Re: Nu știu ce boala este puiet rasfirat și depopulare

Mesajde BMihai » 27 Iul 2023, 16:31

Balan33 scrie:Bună ziua nu știu ce boala este. Se prezintă cu puiet rasfirat și depoluare rapida . La stupi la care boala a avansat puietul capacit se prezintă ca o crema maronie. Atașez poze : https://ibb.co/yYqp5KL

În ultima poză pare a fi LOCĂ AMERICANĂ. Miroase urât în stup?

Dacă DA...dă-i foc urgent.
BMihai

Mesajde cristi_vidican » 27 Iul 2023, 21:19

Este o variantă de locă europeană.
Antibiotic.
Sau, scuturi tot pe rame noi, se poate și rame albe clădite, sirop 1/1, regină nouă, din altă linie.
Atenție că e contagioasă, izolează acel stup în altă parte.
Uită-te la stupii alăturați să vezi dacă nu sunt probleme similare în ei
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balan33 » 28 Iul 2023, 09:23

Da cred ca e loca europeana. Am avut câțiva stupi care au aceste simptome înainte dar în plin cules au făcut puietul mult mai compact și am crezut ca își revin. Odată cu terminarea culesul iar a început situația sa se inrautateasca. Nu e doar un stup sunt vreo 5 plus și la alți am văzut ușoare semne gen puiet care nu e compact. Ce medicament as putea folosi și cum? De mirosit nu miroase niciun stup și nici la încercarea cu scobitoarea nu se întinde precum la loca americana
Balan33

Mesajde yuonyuon » 28 Iul 2023, 12:24

Balan33 scrie:Da cred ca e loca europeana. Am avut câțiva stupi care au aceste simptome înainte dar în plin cules au făcut puietul mult mai compact și am crezut ca își revin. Odată cu terminarea culesul iar a început situația sa se inrautateasca. Nu e doar un stup sunt vreo 5 plus și la alți am văzut ușoare semne gen puiet care nu e compact. Ce medicament as putea folosi și cum? De mirosit nu miroase niciun stup și nici la încercarea cu scobitoarea nu se întinde precum la loca americana
asta patesti cand tineti stupii rasfirati ...adica trei albine pe 5 rame....
...nu faceti altceva decat sa invitati bolile in propria stupina...
yuonyuon

Mesajde stefanmadalin » 28 Iul 2023, 22:03

Din poze nu se vede vreo boala. Puietul rasfirat poate insemna si matca de slaba calitate/epuizata.
stefanmadalin

Mesajde cristi_vidican » 29 Iul 2023, 09:47

stefanmadalin scrie:Din poze nu se vede vreo boala. Puietul rasfirat poate insemna si matca de slaba calitate/epuizata.

Cum să nu se vadă. Cine a văzut așa ceva în realitate, recunoaște imediat din poze. Sub celula căpăcită este puietul care a devenit apos.
Nu este miros puternic, dar există totuși un miros de vechi, pe care-l recunoști imediat.
Cine lucrează cu stupii simte după miros imediat când ceva nu e ok.
De exemplu, în perioada sângerului, în stupină te izbește un miros de șoareci :lol:
cristi_vidican

Mesajde Balan33 » 29 Iul 2023, 11:37

Mătcile nu sunt epuizate sau bătrâne. Doar 1 e roi restul au fost stupi buni înainte pana după salcâm
Balan33

Mesajde Balian » 29 Iul 2023, 12:00

Ați mutat albinele la salcâm? Sau au venit alte stupine lângā d-voastrā?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde stefanmadalin » 31 Iul 2023, 10:13

cristi_vidican scrie:
stefanmadalin scrie:Din poze nu se vede vreo boala. Puietul rasfirat poate insemna si matca de slaba calitate/epuizata.

Cum să nu se vadă. Cine a văzut așa ceva în realitate, recunoaște imediat din poze. Sub celula căpăcită este puietul care a devenit apos.
Nu este miros puternic, dar există totuși un miros de vechi, pe care-l recunoști imediat.
Cine lucrează cu stupii simte după miros imediat când ceva nu e ok.
De exemplu, în perioada sângerului, în stupină te izbește un miros de șoareci :lol:

Ce se vede in poze?
stefanmadalin

Mesajde cristi_vidican » 31 Iul 2023, 10:49

stefanmadalin scrie:Ce se vede in poze?
Fişiere ataşate
loca.jpg
cristi_vidican

Mesajde stan ion » 11 Iun 2024, 10:05

Deși este cam târziu, răspund eu la întrebarea- problema expusa de tine , pt ca și eu am pățit aceiași problema ca și tine , din august anul trecut pana în aceasta primăvară am pierdut 36 de familii +încă vre-o 10 , ffslabite (2-3rame ) , am dus albine la institutul apicol pt analize , am repetat aceste analize pt ca prima proba nu a fost concludenta , rezultatul a fost variola și nosema , în luna august nu în primăvara, nu am tratat cu antibiotic , cu nimic de genul , în primăvara am înlocuit toate cutiile de pe pavilion, eu având cutii pe 10 rame cu fund antivarooa , cu cutii cu fundul normal , pe care leam populat cu familii de pe vatra de eroare unde formez și roii, la ora actuala familiile mele sunt perfect sănătoase, se prezintă foarte bine , comparativ cu anul trecut , ca-n după culesul de salcâm stupii mei se depopulau exact ca la tine , concluzia este ca cutiile mele cu fund antivarooua erau infectate ce un virus , pe care cei de la institut nu au reușit sa îl depisteze , de discutat pe acest subiect se poate dezbate , cine vrea detalii ii stau la dispoziție tu ce fel de cutii ai ?
stan ion

Mesajde yuonyuon » 11 Iun 2024, 13:44

stan ion scrie:Deși este cam târziu, răspund eu la întrebarea- problema expusa de tine , pt ca și eu am pățit aceiași problema ca și tine , din august anul trecut pana în aceasta primăvară am pierdut 36 de familii +încă vre-o 10 , ffslabite (2-3rame ) , am dus albine la institutul apicol pt analize , am repetat aceste analize pt ca prima proba nu a fost concludenta , rezultatul a fost variola și nosema , în luna august nu în primăvara, nu am tratat cu antibiotic , cu nimic de genul , în primăvara am înlocuit toate cutiile de pe pavilion, eu având cutii pe 10 rame cu fund antivarooa , cu cutii cu fundul normal , pe care leam populat cu familii de pe vatra de eroare unde formez și roii, la ora actuala familiile mele sunt perfect sănătoase, se prezintă foarte bine , comparativ cu anul trecut , ca-n după culesul de salcâm stupii mei se depopulau exact ca la tine , concluzia este ca cutiile mele cu fund antivarooua erau infectate ce un virus , pe care cei de la institut nu au reușit sa îl depisteze , de discutat pe acest subiect se poate dezbate , cine vrea detalii ii stau la dispoziție tu ce fel de cutii ai ?
wow....cine a tras aceasta concluzie??
yuonyuon

Mesajde Balian » 11 Iun 2024, 15:43

Înainte sā deviem subiectul spre faptul că orice boalā provine din rācirea cuibului, vreau sā precizez: sunt convins cā numai cine nu a folosit niciodatā fund antivarroa (FA), confundā metoda folosirii FA cu funful deschis. Un FA poate fi permanent închis şi poate izola termic mult mai bine cuibul decât un fund simplu de lenm, prin simplul fapt cā sub gratie poate fi un spațiu şi chiar o izolație de polistiren gros. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Iun 2024, 08:22

Balian scrie:Înainte sā deviem subiectul spre faptul că orice boalā provine din rācirea cuibului, vreau sā precizez: sunt convins cā numai cine nu a folosit niciodatā fund antivarroa (FA), confundā metoda folosirii FA cu funful deschis. Un FA poate fi permanent închis şi poate izola termic mult mai bine cuibul decât un fund simplu de lenm, prin simplul fapt cā sub gratie poate fi un spațiu şi chiar o izolație de polistiren gros. :)
nu mai imi bat capul cu "conspiratii".... :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Iun 2024, 09:46

Mai sus am scris numai în paranteză. Acum să răspund colegului Balan33.
Am avut același problemă ca el. Primul lucru ce am făcut am pus în carantină acele familii care au arătat simptome asemănătoare ca pe poze. Pe o altă vatră.
Am tratat un sezon cu antibiotic (oxitetraciclină). Nu am observat nici o shimbare/remediere. În sezonul următor le-am dat tratamente de diferite minerale
după o recetă găsită pe net. La unele am schimbat matca, dar nu la toate. După un timp s-au remediat. Le-am păstrat în carantină separat de restul familiilor.
Sursa de infecție nu am reușit să determin. Bănuiesc că eu am greșit. Am cumpărat polen dintro oarecare sursă pentru mix de imunitate (miere+polen+propolis)
care nu am reușit să-l vând cum am dorit eu și din polenul rămas am făcut turte pentru albine.(în zona mea sunt perioade f sărace de polen). Bănuiesc numai, dar
nu am dovezi. Cum nu s-a schimbat absolut nimic prin tratare cu antibiotic, bănuiesc că infecția nu este bacteriană. Ce poate fi? Sau virus, sau ciupercă, sau
răcire (la care am grijă de când se tot vorbește despre răcirea cuibului) sau infestare, sau scădere de imunitate din cauza lipsei acute de polen, deci deficit de
substanțe minerale. Eu mă inclin spre această variantă. Mai ales că la unele familii a reapărut poblema care cu repetare de adaos de minerale iarăși a trecut.

PS: cum spune colegul, este f trist faptul ca nu s-a putut da de laborator un dignostic despre boală. De peste 10 ani dau în fiecare primăvară albină la analză,
la care întotdeauna primesc răspuns ”sănătos”. DSV-ul nu dă la nimeni un răspuns negativ, că ar trebui să activeze un protocol complicat de urmărire pe care
ei nu le vor să parcurgă, deși pentru asta sunt plătiți. Apicultorul să se descurce cum poate.
Balian

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE