Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Soarecii

Mesajde tiih » 29 Oct 2017, 19:54

Am stupii imprastiati pe o suprafata de peste un sfert de hectar...peste o suta de stupi ,peste o suta de pomi fructiferi sau arbori cu pondere apicola mare,artar,glades,salcam,tei....imprastiati aleatoriu sau sub forma de sah(am alergie cand vad stupi frumos aliniati,frumos inghesuiti,ca pentru poze.!...)
Cel putin o lada la 10 familii de albine e goala tot timpul anului,cu urdinisul deschis.In ele prind viespile care isi fac cuib in iulie..octombrie iar din octombrie pana in martie pun subt ele otravuri pentru soareci si chitcani(grausor,granule otravite...lazile stau pe tarusi mai scurti sa nu aiba acces eventualele pasari de curte,pisici,cani) ,iar deasupra pe capace pun capcane pentru pitigoi si ciocanitori...
Va asigur ca aceste lazi isi scot investitia in ele ...
Sunt deci "capcane" de viespi,de ciocanitori,de soareci....
tiih
 
Mesaje: 881
Membru din: 25 Sep 2012, 09:38
Localitate: Barlad

Re: Soarecii

Mesajde gica.mosu » 01 Noi 2017, 22:01

....Asa cum am promis,iata si o poza cu capcanile de soaresci(cu sipca in balans pe lighean,oala,galeata... si cu nuca cu paine in scobitoare) si o noua "recoltaa"... :mrgreen:
Fişiere ataşate
20171101_165016.jpg
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
Avatar utilizator
gica.mosu
 
Mesaje: 2658
Membru din: 12 Feb 2012, 12:56
Localitate: Onesti,Bacau

Re: Soarecii

Mesajde peterneamt » 01 Noi 2017, 22:37

Chitcanii (Soricidae)

Blarina carolinensis
Simtul vazului este slab dezvoltat insa chitcanii poseda un auz si miros excelente, pe care le folosesc din plin pentru a-si gasi hrana.

Chitcanilor le cresc dinti de lapte in perioada uterina, dar acestia cad sau sunt resorbiti inca dinainte de nastere. Puii de chitcani au deja un al doilea rand de dinti deja formati atunci cand se nasc (la unele specii dintii au varfurile de culoare rosu intens datorita unor depuneri de fier). Asadar, chitcanii traiesc toata viata cu un singur rand de dinti, fapt ce le poate cre mari probleme datorita uzarii. Se pare ca exista chiar si chitcani care mor de inanitie, dantura lor tocita impiedicandu-i sa sa hraneasca.

Chitcanii de apa sunt adaptati la viata acvatica. Ei inoata foarte bine si vaneaza atat in apa cat si pe uscat. Multe specii de chitcani acvatici au intre degete si pe lateralele labelor fire de par lugi si tepoase care ii ajuta la inot, marind suprafata de contact cu apa. Aceste fire de par pot retine intre ele bule de aer ceea ce permite chitcanilor chiar sa “calce apa”, fugind pe luciul sau fara a se scufunda.

Pielea chitcanilor secreta niste substante care le dau gust neplacut, astfel incat pisicile, desi ii vaneaza si prind, nu ii mananca niciodata.

Chitcanii pot trai intre 12 si 30 de luni.Sunt vanatori foarte iscusiti si curajosi, care ingereaza de obicei, la fiecare 24 de ore, o cantitate de hrana egala cu 80-90% din propria lor greutate. Insectele nu sunt singura lor sursa de hrana, ei se hranesc si cu diferite alte nevertebrate, mici mamifere, soparle, broaste, fructe si seminte. De asemenea, sunt necrofagi, infruptandu-se din orice les care le iese in cale. Chitcanii de apa se hranesc si cu pesti si insecte de apa.

Daca pamantul este moale ei pot sapa cu ajutorul botului pentru a dezgropa hrana aflata chiar si la o adancime de 12cm sub pamant. Datorita mirosului extrem de dezvoltat chitcanii sunt capabili sa descopere chiar si prazi de dimensiuni foarte mici: 1-2mm.

Reproducere

Femela chitcan isi anunta perioada de receptivitate sexuala prin emiterea unor mirosuri specifice si prin anumite miscari ale cozii. Chitcanii se imperecheaza de 2 si chiar mai multe ori pe an. O femela se poate imperechea cu mai multi masculi pe parcursul aceleasi perioade de receptivitate, astfel incat ea poate naste pui cu paternitate diferita.

Multe specii de chitcani isi amenajeaza cuiburi din frunze si iarba, in locuri ferite si protejate.

Ritualul de imperechere este de obicei dur si violent, femela alungand masculul imediat dupa terminarea actului sexual. Ovulatia are loc la cateva ore dupa imperechere si perioada de gestatie dureaza 17-32 de zile, in functie de specie. In general femelele nasc 3-7 pui golasi, cu ochii si urechile inchise si complet neajutorati. Ei se dezvolta insa foarte repede, mama chitcan ingrijindu-i doar pana in jurul varstei de 3-4 saptamani.

De multe ori, daca mama chitcan doreste sa-si mute puii, acestia formeaza un sir indian in spatele ei, o “caravana”, prinzand fiecare in gura coada celui din fata.

Odata intarcati puii isi vor croi o viata proprie si vor fi gata pentru prima imperechere inainte de a implini 1 an.

Conservare

In prezent 28 de specii de chitcani sunt declarate pe cale de disparitie si multe alte zeci (mai mult de o treime din numarul total) sunt declarate protejate. Existenta chitcanilor este amenintata din cauza micsorarii habitatelor si folosirii ierbicidelor. In Marea Britanie toate speciile de chitcani sunt protejate prin lege.

Caracteristici unice in lumea mamiferelor

Chitcanii sunt creaturi foarte interesante, care prezinta cateva caracteristici unice in randul mamiferelor. Spre exemplu, unele specii sunt veninoase, muscatura lor paralizand sau omorand victima. Ei au o “punguta” de venin la baza dintilor de pe maxilarul inferior si veninul este pompat prin dinte in victima. Aceasta adaptare permite chitcanilor sa vaneze animale mai mari decat ei.

Cateva specii de chitcani (din genurile Sorex si Blarina) utilizeaza ecolocatia. Ei emit sunete ultrasonice cu ajutorul unui organ situat in laringe pentru a putea inspecta habitatul (spre deosebire de lilieci care folosesc ecolocatia pentru a-si detecta prada).

Spre deosebire de majoritatea mamiferelor, chitcanilor le lipseste osul zigomatic (os pereche care contribuie la formarea orbitei).
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Soarecii

Mesajde peterneamt » 01 Noi 2017, 22:42

O alta caracteristica deosebit de interesanta a chitcanilor este aceea ca 10% din greutatea corpului lor este reprezentata de greutatea creierului!

Habitat

Chitcanii se pot adapta multor tipuri de habitate desi se para ca le prefera pe cele cu un grad de umiditate mai ridicat. Ei traiesc in paduri, sesuri, pe malurile apelor, in munti sau chiar in regiuni aride. Isi construiesc cuiburile fie sub pamant, fie ascunse in straturile de vegetatie moarta de pe sol, fie utilizeaza cuiburi de rozatoare abandonate. Sunt insa si buni cataratori, urcandu-se adesea in copaci pentru a-si cauta hrana.

Desi chitcanii au un renume prost, nu putem sa nu mentionam utilitatea lor in special in apropierea fermelor agricole si gradinilor, unde controleaza eficace populatiile de insecte daunatoare.

Comportament

Chitcanii sunt animale foarte active, care sunt alerte aproape mereu, fara a tine cont de ciclul noapte-zi, miscandu-se in permanenta. Ei se odihnesc odata la cateva ore si isi petrec aproape tot timpul cautandu-si hrana. In cazul in care nu gasesc hrana chitcanii intra intr-o stare de torpoare incetinindu-si metabolismul pentru a-si putea salva energia. Chitcanii sunt animale solitare, intalnindu-se si tolerandu-se numai pentru scurte perioade de timp in sezonul de imperechere. Ei sunt foarte teritoriali si agresivi fata de alte exemplare ale speciei. Fiecare chitcan isi stabileste un anumit teritoriu in care isi duce viata si pe care si-l marcheaza cu ajutorul secretiilor unor glande. Conflictele generate de incalcarea teritoriului se rezolva de obicei doar prin tipete si strigate pe care chitcanii le lanseaza in directia adversarului, insa se poate ajunge si la lupte aprige.
Intrat în stup mănâcă albinele fără să rupă fagurii și se poate înmulții pe timpul iernii având cazare de 5 stele....!

Chitcanii nu hiberneaza intrucat corpul lor este prea mic pentru a putea acumula rezerve de grasime care sa ii ajute sa supravietuiasca pe timpul perioadei de hibernare.

Hranire

Chitcanii au metabolismul extrem de rapid si, in consecinta, un apetit vorace. Ei rebuie sa se hraneasca foarte des, o data la maxim cateva ore, pentru a putea supravietui.
http://stuparitul.3xforum.ro/post/1834/ ... avile_lor/
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Soarecii

Mesajde gica.mosu » 24 Noi 2017, 21:01

DAAAAA, "prada' in capcane a scazut....,probabil racirea vremii :o Dar,pe cand umblam prin magazie sa iau cutiile cu paturele pt pus pe stupi...surprizaaaa :shock: ...graul otravit dat sa...era intre parutrele :) ..da, i-si faceau"copiii" scavai rezerve ca de,vom avea iarna grea :idea: P.S- a scazut si nr de indivizi prinsi in capcane...Sor fi prins si ei di pericooool ...s-au is mai putini :|
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
Avatar utilizator
gica.mosu
 
Mesaje: 2658
Membru din: 12 Feb 2012, 12:56
Localitate: Onesti,Bacau

Re: Soarecii

Mesajde valyk83 » 17 Ian 2019, 00:35

Nu stiu cum luptati voi cu chitcanul,dar eu am cumparat lipici,functioneaza)))
valyk83
 
Mesaje: 17
Membru din: 29 Mar 2012, 13:49
Localitate: chisinau- singera

Re: Soarecii

Mesajde Shrek » 17 Ian 2019, 00:42

valyk83 scrie:Nu stiu cum luptati voi cu chitcanul,dar eu am cumparat lipici,functioneaza)))

Si unde l-ai pus? Pe picioare sau pe carton in stup. Este problema la curățarea lipiciului de pe suprafețele aplicate.
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3304
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 48 vizitatori