de Trantorul@ » 07 Oct 2014, 13:40
Asa ceva nu am vazut de cand detin albine :
-dintr-o celula de albina o rezultat 9 varoua formati si abti de parazitare si 2 albi care daca era trantore erau si aia apti ... nici in celula de trantor nu am vazut mai mult de 5 ....
- la primul tratament pe anul asta m-am bucurat ca nu prea or picat , in conditiiile in care altii se plageau de infestari masive la acea data ;
-cat este puiet un maxim de 10% din cei apti de inmultire se prind descoperiti restu sub capaceala .... si din cauza ca pe la sfarsit de august matcile sau reapucat din nou de ouat de la jumate pana la 3 -4 jumatati de rama din cauza polenului si ceva aport glucidic ..... cand aveam destul de multa albina cu corp gras format si neparazitata am pierdut -cel putin 1 rama de albina hivernala care so apucat sa creasca puietul respectiv si s-o uzat si Inca o rama din cauza INMULTIRII EXCEDENTE a varoua pe ultimul puiet 6-8 varoua era media ce ieseau din celulele infestate , deci daca am avut 100 de varoua la inmultit in ultimul puiet o rezultat lejer 600 - 800 , daca ii lasi 2 saptamiini in pace iti toaca o familie paduchii astia , dar daca is 3-400 in conditiile de dinainte e JALE... de aia am stat cu ochii ca pe butelie pe unii.
SI ce sa vezi albinele iasa perfecte chiar si cu atatia paraziti in celula ... de necrezut , cateva am vazut chircite sau cu aripi arse.
Cauza inmultirii in asemenea hal io zic ca ii aportul de polen destul de generos din toamna asta ( in unele zone , si a mea) albina doica destul de multa , puiet destul de putin si hranit din belsug ... ( ma refer la ultimul puiet) si daca varoua or avut papa din belsug la dispozitie or prosperat de numa .
Asta la unele familii care nu or mostenit caracterul VSH prea puternic sau deloc , ca la celelalte cand ma uitam la unele rame imi venea sa dau cu ele cand le vedeam asa pestrite acu toamna, da io ma bucuram ca is asa ... si nu prea or avut paduchi, le puteam lasa netratate deloc pe unele ... am vazut si paduchi cu chitina indoita ... ce-i drept putini ....
Mentionez ca nu am facut nici un tratament din toamna trecuta .
La unele am pierdut si eu in jur de -2 rame de albina care ar fi putut intra lejer la iernare daca nu se intamplau cele de mai sus ....
Acu sunt curate in proportie de 99 % nu mai au puiet ieri am facut la penultimii 6 care or mai avut cate o palma de puiet ,mai am vreo 2 azi si gata ,daca nu o iesit descapacesc ... DAR Gheorghe de pe langa mine are el grija sa nu trateze si sa mii reinfesteze din nou si pe a mei chiar din toamna asta , asa ca sa fim noi sanatosi ca boala vine !!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!
Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!