CV03BTF scrie:...Tratamentul nu l-am facut special pentru gaselnita, ci pentru a curata un set de rame depozitate intr-un stup unde si-au facut de cap o familie de soareci. Nu era ceva grav iar ramele erau special alese ( crescute frumos ) si nu m-a lasat inima sa le dau la topit. Imersia am realizat-o intr-un butoi de 200 litri ( supradimensionat fara motiv) pe care l-am umplut si am agaugat cca 20 linguri de sare. Chiar din primele ore am remarcat schimbarea culorii apei, iar ramele negre aveau zone decolorate. Invelisul matasos ramas in urma eclozarii era bine umflat si sper sa fie inlaturat rapid. Am remarcat o puternica activitate a albinelor pe ramele puse la uscat in prima faza. Pe urmatoarele le-am bagat direct in stup chiar langa urdinis fara sa le mai clatesc sau scutur. Daca am gresit cumva...rog sa comentati!
Orice curățare dezinfectare poate face numai bine. Cu efect simțitor sau neglijabil, depinde de metodă. Dar
să puneți la liber la căutare albinelor este periculos și neindicat. Noi apicultorii pe cât posibil (!) să nu
expunem albinele la inventarul altui stup. Spun pe cât posibil - că e aproape imposibil să execuți o stoarcere
și să pui același rame înapoi la același familie. Dar să nu dăm miere sau polen la albine adunate de alte familii.
Sunt n situații când suntem nevoiți să recurgem la această metodă, dar să avem în gând că nu este bine.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.