Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde cristi_vidican » 01 Iun 2023, 15:30

Pentru găselniță eu fac așa:
1. Tot ce e negru și a avut puiet, stă pe stup, în preajma albinei. Dacă nu e nevoie de ele, se pune folia peste rame și se îndoaie la colț. Peste vin corpurile cu ramele negre. Se pot ține peste roit etc.
2. Ce e alb nu e atacat de găselțină. Le țin în corpuri cu urdinișul închis. Unele stau în în plin soare, altele în șopru. Dar, să nu fie rame negre pe acolo deloc.
3. După ce noaptea temperatura coboară sub 10-12 grade, găselnița nu mai atacă până primăvara când se încălzește. Asta se întâmplă de prin octombrie până în aprilie la final.

Fără fumigații, fără alte substanțe, fără frunze de nuc, busuioc și mai știu eu ce.
Și am câteva rame pe care le țin departe de găselniță
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7024
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde Shrek » 01 Iun 2023, 18:21

Fix asa procedez și eu, totuși, uneori mai găsesc larve de găselniță, mai ales primavara! Acu' dezavantaju' ie ca vad vecinii câte doua, tri corpuri de 1/1, puse unu peste altu' și zac: iete al naibii shrek, nu se mai satura! O trecut la multietajat....
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3311
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde cristi_vidican » 01 Iun 2023, 18:56

Și la mine se mai întâmplă asta toamna, după ultima extracție, după ce schimb reginele cu ramele din nuclee, se adună ramele negre. Și atunci pun peste unele nuclee și 5-6 magazii de 1/2. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7024
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde CV03BTF » 02 Iun 2023, 06:39

Shrek scrie:Ar fi bine dacă ne-ai povesti mai pe toamna cum au rezistat ramele după tratament! La mine , ramele de cuib întotdeauna s-au umplut de găselniță, indiferent de tratament!

Tratamentul nu l-am facut special pentru gaselnita, ci pentru a curata un set de rame depozitate intr-un stup unde si-au facut de cap o familie de soareci. Nu era ceva grav iar ramele erau special alese ( crescute frumos ) si nu m-a lasat inima sa le dau la topit. Imersia am realizat-o intr-un butoi de 200 litri ( supradimensionat fara motiv) pe care l-am umplut si am agaugat cca 20 linguri de sare. Chiar din primele ore am remarcat schimbarea culorii apei, iar ramele negre aveau zone decolorate. Invelisul matasos ramas in urma eclozarii era bine umflat si sper sa fie inlaturat rapid. Am remarcat o puternica activitate a albinelor pe ramele puse la uscat in prima faza. Pe urmatoarele le-am bagat direct in stup chiar langa urdinis fara sa le mai clatesc sau scutur. Daca am gresit cumva...rog sa comentati!
Fişiere ataşate
rama 1-min.jpeg
detaliu rama-min.jpeg
CV03BTF
 
Mesaje: 5
Membru din: 31 Mai 2023, 15:44

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde Balian » 02 Iun 2023, 17:53

CV03BTF scrie:...Tratamentul nu l-am facut special pentru gaselnita, ci pentru a curata un set de rame depozitate intr-un stup unde si-au facut de cap o familie de soareci. Nu era ceva grav iar ramele erau special alese ( crescute frumos ) si nu m-a lasat inima sa le dau la topit. Imersia am realizat-o intr-un butoi de 200 litri ( supradimensionat fara motiv) pe care l-am umplut si am agaugat cca 20 linguri de sare. Chiar din primele ore am remarcat schimbarea culorii apei, iar ramele negre aveau zone decolorate. Invelisul matasos ramas in urma eclozarii era bine umflat si sper sa fie inlaturat rapid. Am remarcat o puternica activitate a albinelor pe ramele puse la uscat in prima faza. Pe urmatoarele le-am bagat direct in stup chiar langa urdinis fara sa le mai clatesc sau scutur. Daca am gresit cumva...rog sa comentati!

Orice curățare dezinfectare poate face numai bine. Cu efect simțitor sau neglijabil, depinde de metodă. Dar
să puneți la liber la căutare albinelor este periculos și neindicat. Noi apicultorii pe cât posibil (!) să nu
expunem albinele la inventarul altui stup. Spun pe cât posibil - că e aproape imposibil să execuți o stoarcere
și să pui același rame înapoi la același familie. Dar să nu dăm miere sau polen la albine adunate de alte familii.
Sunt n situații când suntem nevoiți să recurgem la această metodă, dar să avem în gând că nu este bine. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2868
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde CV03BTF » 04 Iun 2023, 12:45

Multumesc pentru raspuns domnule Balian. O invatatura veche ... destul de greu de aplicat la stilul actual de viata! Totul pe fuga si parca mereu in intarziere. In cazul meu erau rame depozitate peste iarna intr-un stup fara albina. Mi se pare interesanta activitatea intensa a albinelor pe ramele puse la scurs, avand in vedere ca le-am pus in apropierea stupilor intr-un vas apa cu sare, pe care insa o ignora. Mai mult un vecin spune ca sunt o gramada de albine la cismeaua lui :lol: . Posibil exagereaza. Intrebarea era mai mult pentru fagurii pusi direct in stup fara a mai fi scuturati sau clatiti. Credeti ca ar putea fi prea multa sare in rama? Nu am mai intalnit nicaieri acest lucru si ma tem sa nu le fac rau. Am invatat pe pielea mea ca in acest domeniu nu este loc de prea multe inovatii. Fiecare metoda, chiar una rudimintara, si uneori fara un motiv evident, are scopul ei precis. Unele abateri pot avea un rezultat nedorit. Am auzit o afirmatie cum ca acidul oxalic aplicat in stup ca tratament, ar potenta gustul mierii. Se poate spune acelasi lucru si despre sare..? dar deja bat ,,pajistile,,!
CV03BTF
 
Mesaje: 5
Membru din: 31 Mai 2023, 15:44

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde Balian » 04 Iun 2023, 13:22

Nu sunt fan a urmāririi practicilor tradiționale. Mā simpt condamnat la obişnuințā şi rupt de ocazia încercārii metodelor noi. Ce e nou poate ascunde şi eşecuri, dar nimic nu este pe gratis pe lumea asta. Eu personal îmi asumi şi unele eşecuri cu speranța gāsirii unori cāi noi. Şi sunt cāi noi viabile dacā le cauți.

Acidul oxalic nu afecteazā mierea. Spun din experiențā. Sarea nu afecteazā în rāu inventarul. E chestie de timp sā fie curāțată de albine.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2868
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde Shrek » 04 Iun 2023, 19:19

Din câte știu eu, albinele nu cresc puiet și nici nu depozitează miere sau polen în rame ce nu au fost " igienizate" de către albinele ce se ocupa cu curatenia! Deci nu ar avea ce sa influențeze o rama " murata" , băgată în stup cu ceva vreme înainte de cules. Mai degrabă existenta în proximitate a unor plante melifere dar urat mirositoare ori existenta unor stupi predispuși furtisagului. Dar nah, io sunt începător nu trebe sa ma crezi! Ah, sa nu uit! Am auzit povesti despre mierea cu miros de naftalina de la ramele tratate cu asa ceva pentru găselniță. Am încercat și eu, dar pe lângă faptul ca protecția a fost minima ( multe rame cu gaselnita), nici mierea nu a mirosit apoi dar a fost vorba de rame exclusiv din cuib.
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3311
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde CV03BTF » 07 Iun 2023, 09:12

Shrek scrie: Dar nah, io sunt începător nu trebe sa ma crezi!
Sunteti prea modest... stimate domn. Va asigur ca eu sunt cu ,, muuult,, in urma celor prezenti pe acest forum. Si cu cate aflu mai multe cu atat imi dau seama ca stiu mai putine despre aceasta minunata indeletnicire. Evident sunt diferite practici opinii si parereri, unele care chiar se contrazic. Multumesc frumos la toti pentru invatamintele pe care le transmiteti. Insist insa sa precizez ca o astfel de rama ... murata... , prezinta mare interes pentru albine. Aproape ca si o rama data la stors si lasata langa stup ( ipotetic ). Pana la urma, stiu ele ce e mai bine pentru ele! Sa auzim numai de bine!
CV03BTF
 
Mesaje: 5
Membru din: 31 Mai 2023, 15:44

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori