Ce amatori?...sunt cei mai mari cred ..producatori de otravuri de astea pt tratarea culturilor si nu numai, ei produc si medicamente pt uz uman in jurul catorva dintre ele fiind o adevarata nebuloasa si un adevarat scandal.
Ma rog...o sa fie si la noi ca in occident si va zic si de ce:
La mine in judet strainii cumpara si arendeaza mult teren, nu dau nume ca sa nu am pb, dar una din firme a unor englezi detine in proprietate si arenda in jur de 8000Ha, la ei am fost initial si am avut surpriza ca era data cu Actara si cineva de la ei mi-a zis ca nu e periculos pt albine, mi-a zis totusi denumirea si mi-a zis ca e sistemic si mi s-au aprins beculetele, eu studiind in amanunt problema acum doi ani...la o mica cercetare am constatat ca nu-i de mers acolo.
Am mers apoi la un alt fermier care e danez si lucreaza o suprafata de cam 1000 Ha, si acolo tot cam 150 Ha de rapita...m-am interesat de seminte, nu fusesera tratate, nu aplicase insecticide dar omul mi-a zis ca are pregatit in caz de atac, si chiar inainte sa plec cu ei, ma suna si-mi zice ca are atac si trebuie sa trateze, unul din medicamente fiind Faster un piretroid de contact care nu e periculos daca se merge dupa 3-4 zile dar celalalt fiind un medicament care e pe baza de Thyacloprid si care se cheama PROTEUS. Un neonicotinoid la fel de periculos ca cel continut de ACTARA.
Culmea cei de la care cumparase medicamentul au spus fermierului ca nu e periculos pt albine!
Deci...atentie mare, studiati pb in amanunt daca va deplasati la culturi in camp...e jale!
Mai sunt niste suedezi care iar cultiva suprafete mari...oricum ideea e ca sunt deja mari fermieri care cam folosesc tot felul de chestii si daca nu suntem informati o sa apara si la noi depopulari cum au fost in Germania in landul Bavaria cand albina a disparut pur si simplu ramanand ramele cu puiet si hrana neacoperite de albine.
Efectele asupra albinelor sunt din cele mai grave...le distruge sistemul nervos central, albinele isi pierd memoria, doar daca trec pe deasupra unui lan tratat pica in el si nu se mai intorc de la vaporii emanati de cultura, daca se aseaza pe floare si trag nectar , li se necrozaeaza intestinul...efectiv putrezesc pe interior, uita subit ce au de facut si raman nemiscate pe flori nemaistiind ce cauta ele defapt acolo...s-au mai raportat astfel de evenimente cand albinele se tarau pe jos incapabile de zbor sau odata ajunse pe floare raman acolo nemiscate in numar mare nemai intorcandu-se la stupi seara, inregistrandu-se depopulari masive.
Asadar problema nu este de neglijat!
Va salut si ATENTIE!!!