Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: tratament Varoza metode si metode

Mesajde Balian » 09 Mar 2022, 08:55

https://beescanning.com

Ce părere aveți?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde BMihai » 09 Mar 2022, 09:13

Am eu varianta free...dar m-am chinuit pe IOS sa fac upload la poze, dura prea mult...dupa ce am facut un schimb de mail-uri cu dezvoltatorii, au rezolvat problema, merge mai rapid decat pe Android.

As zice ca functioneaza la 5-10% acuratete. Cate-o data imi da infestare unde nu este nimic in poza (facuta cu rezolutie mare si zoom maxim) , cate-o data imi da infestare unde se vede ditamai martocu de paduche.
BMihai

Mesajde Balian » 09 Mar 2022, 09:24

BMihai scrie:Am eu varianta free...dar m-am chinuit pe IOS sa fac upload la poze, dura prea mult...dupa ce am facut un schimb de mail-uri cu dezvoltatorii, au rezolvat problema, merge mai rapid decat pe Android.

As zice ca functioneaza la 5-10% acuratete. Cate-o data imi da infestare unde nu este nimic in poza (facuta cu rezolutie mare si zoom maxim) , cate-o data imi da infestare unde se vede ditamai martocu de paduche.

Eu nu am de aia întreb. Aplicația poate da un fel de informație. Normal că nu se face poze de pe fiecare ramă.
Ați testat și a dat ce a dat, dar după tratament ce cade, are concordanță cu ce a ieșit din aplicație?
Aproximativ bineînțeles.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde BMihai » 09 Mar 2022, 09:39

Absolut...am fotografiat si toate fetele ramelor inainte de AO sublimat...aplicatia mi-a zis 2% eu am gasit undeva la vre-o 120-130 de paduchi pe coala de hartie sub doua corpuri de ME (prima sapt din septembrie la primul tratament). As zice undeva la 3,2% real.
BMihai

Mesajde Balian » 09 Mar 2022, 16:57

BMihai scrie:Absolut...am fotografiat si toate fetele ramelor inainte de AO sublimat...aplicatia mi-a zis 2% eu am gasit undeva la vre-o 120-130 de paduchi pe coala de hartie sub doua corpuri de ME (prima sapt din septembrie la primul tratament). As zice undeva la 3,2% real.

În apicultură în general o oarecare medie dacă reușim să aflăm e f bine. Dacă am putea
diferenția cu aplicația o stare cu infestare mică și am putea neglija câteva tratamente
am fi în mare câștig. Sunt generații de albine care nu primesc nici un tratament. Mătcile
însă sunt expuse cel mai tare dealungul vieții lor de repetate taratamente.
E f dăunător părerea mea să aplicăm tratamente numai din obișnuință, că ”și anul trecut
a fost”... Posibilitățile de testare din păcate, la diferite boli însă sunt destul de limitate.
Balian

Mesajde BMihai » 09 Mar 2022, 17:34

Iti dau dreptate…tratamentele pot fi si foarte daunatoare cat si inutile uneori, dar cum stabilim gradul de infectare fara a face lucrari suplimentare in stupina? Aici ma refer la testarea prin sondaj, folosirea unei aplicatii ca asta, etc.
BMihai

Mesajde BMihai » 09 Mar 2022, 17:56

Pe de alta parte cred ca o sa ajungem sa ne bazam pe aplicatiile astea tot mai mult. Pentru ca o sa fie tot mai precise. La baza nu este altceva decat un algoritm de invatare automata, care tine de retelele neuronale si inteligenta artificiala, care prima data invata pe seturi de mii de poze cu si fara varroa, si care in final iti va pune un “diagnostic” cu o precizie apropiata de 100% pe cat invata mai mult.
BMihai

Mesajde Balian » 10 Mar 2022, 13:05

BMihai scrie:Pe de alta parte cred ca o sa ajungem sa ne bazam pe aplicatiile astea tot mai mult. Pentru ca o sa fie tot mai precise. La baza nu este altceva decat un algoritm de invatare automata, care tine de retelele neuronale si inteligenta artificiala, care prima data invata pe seturi de mii de poze cu si fara varroa, si care in final iti va pune un “diagnostic” cu o precizie apropiata de 100% pe cat invata mai mult.

Așa este..... Stuparii care nu au încredere în tehnică au presimțiri și stereotipuri precise și mai ales necontestabile! :)
Balian

Mesajde peterneamt » 07 Oct 2022, 14:02

Varroa Mite Control - Alternative Methods

https://www.youtube.com/watch?v=3j_i4nReI-w
peterneamt

Mesajde Balian » 08 Oct 2022, 16:37

Cum stați la ora actuală cu inestare de varroa?
Întreb pe toți care citesc aici.
Eu în acest an am avut infestare f mică.
Balian

Mesajde elixir » 09 Oct 2022, 18:21

eu am avut mult mai mare decat in alti ani!
desi nu fac pastoral, o explicatie posibila ar fi ca in zona au aparut inca 2-3 oameni cu stupi, care ii cam neglijeaza!
in primavara, datotita vremii ciudate, am facut doar 2 fumigatii cu varachet.
peste vara nu fac, am facut abia in septembrie!
am facut o fumigatie cu varachet, apoi un amic mi-a facut un tratament cu fureto, cu scabatox. la acesta, am pus foi de control la 3-4 stupi. la 2, m-am cam speriat!
o sa mai fac un tratament, probabil cu varachet administrat tot cu furetto. apoi si un batick (am pus astazi la ,,inmuiat" sipcile)
elixir

Mesajde Balian » 09 Oct 2022, 18:45

Vād cā sunteți din Prahova. Acolo cum era vremea din primāvarā pânā acum? Erau perioade cu ploi şi cu temperaturā scāzutā în varā? Sau tot Sahara?
Balian

Mesajde elixir » 09 Oct 2022, 19:00

in primavara a fost foarte frig, dezvoltarea a fost tarzie.
am vandut 20 de familii la inceput de aprilie si erau cam cu 2 rame mai mici decat in mod normal.
apoi a fost cald si seceta, norocul meu e ca stau totusi intre paduri. au fost si ceva ploi, dar tarziu si putin.
miere a fost destula, cu toate astea!
salcam a fost(cel mai bun salcam mancat vreodata), tei nu am putus sa scot separat, dar in august am extra o poliflora ,,cu de toate", la fel de interesanta!
elixir

Mesajde Balian » 10 Oct 2022, 07:44

Varroa este peste tot. Gradul lor de infestare difereră (spun eu) în funcție de luingimea
ciclului de eclozionare a puietului de albină. Am avut ani la rând termometru pus în cuib.
La marginea cuibului. O familie puternică ține constantă temperatura, dar una mai slabă
în condiții de variații mari de temperatură nu. Scăderea tamparaturii în cuib cu numai
câteva grade lungește ciclul de eclozionare producând și număr de varroa viabil ieșit mai mare.
Numai o părere, dar dacă are suport mărește nevoia să eliminăm cât mai rapid familiile
depopulate din stupină. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 10 Oct 2022, 08:52

elixir scrie:eu am avut mult mai mare decat in alti ani!
desi nu fac pastoral, o explicatie posibila ar fi ca in zona au aparut inca 2-3 oameni cu stupi, care ii cam neglijeaza!
in primavara, datotita vremii ciudate, am facut doar 2 fumigatii cu varachet.
peste vara nu fac, am facut abia in septembrie!
am facut o fumigatie cu varachet, apoi un amic mi-a facut un tratament cu fureto, cu scabatox. la acesta, am pus foi de control la 3-4 stupi. la 2, m-am cam speriat!
o sa mai fac un tratament, probabil cu varachet administrat tot cu furetto. apoi si un batick (am pus astazi la ,,inmuiat" sipcile)

La cum ați făcut tratamentele AV, nu e de mirare că aveți o infestare mare.

Eu recomand să se pună în august benzi (varostop, check-mite, apivar, ceva omologat, NU artizanal), apoi 2-3 fumuri de varachet sau oxalic sublimat.
Nu recomand fumigarea cu aparate gen fureto.

Ani de zile am dat doar cu varachet. Dădeam vreo 6 fumuri (3 august, 2 sept, 1 oct când nu mai e puiet). Reușeam să-i țin sub control, dar tratamentul cu fum în august nu e eficient. Rămâneau mulți păduchi pe toamnă.
Acum, reușesc să rad cam 80% cu benzile.
Încă nu știu exact de ce, dar în ultimii 2 ani, infestarea a fost foarte mică la mine.
Nu știu dacă ține neaparat de vreme, pt că am mai prins câte 1 stup care avea mulți păduchi.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE