Țin albine pe câmpie, și încerc să cred în realitate nu în povești.
Recunosc nu reușesc să am 0 păduchi pe iarnă.
daca ne luam dupa ce zici matale....ar trebuii ca in toata stupina sa avem infestatie egala......dar nu e asa!!!tiih scrie:Buna intrebare,dar care arata ca nu cunoasteti in totalitate biologia si inmultirea paduchelui.Veti gasi paduchi in vara si inceput de toamna,cu cat faceti mai multe pastorale sau santeti inconjurat de stupari incompetenti,cu atat mai mult veti gasi...dar acestia nu afecteaza potentialul familiei de albine..sant putini totusi.Marea inmultire,EXPONENTIALA, are loc in primavara din paduchii ramasi peste iarna si se face prin PUIET,cu cat mai devreme ponta,cu atat mai multi
PS.Sunt 2 mari probleme de rezolvat nu e usor sa faceti ce zic eu
1.Sa fi avut in toamna sezonului anterior ZERO paduchi!!!
2.Sa ai MATCI si sa deranjezi asa de putin albinele...si...etc...etc... incat acestea sa nu-si inceapa ponta mai devreme de 15 februarie-1 martie, indiferent cum arata iarna (cu cat mai tarziu cu atat mai bine)
yuonyuon scrie:daca ne luam dupa ce zici matale....ar trebuii ca in toata stupina sa avem infestatie egala......dar nu e asa!!!
Care este factorul amplificator dezvoltarii paduchilor exponential???
Hai sa vedem.....cine stie raspunsul nu va mai avea paduchi(probleme cu paduchii) toata viata.....
Si cu ocazia asta poate terminam si noi cu tratamentele....care sunt o mare manipulare....( In majoritatea cazurilor)
Nu am vazut persoane ce trateaza cu zeci de substante sa aiba stupi puternici....si vice versa.....oare dece?
kovacslg scrie:Mulțumesc pt răspuns.
Din păcate nu putem evalua decât prin sondaj infestarea și nici asta nu prea facem.
Mă refer la metoda cu alc.
Ziceți că benzile se aplică după ce activitatea în stup se intensifică, însemnând in zonă de deal munte după 1 apr.
In zona de câmpie aplicați mai devreme?
Mă gândesc că momentul aplicării diferă și de substanță. Ex benzile cu oxalic se pot aplica în aceeași condiții că și várostól de ex?
eu imi dau seama daca un stup are varoua fara sa fac test.....se vede din avion cand se indeplinesc conditiile dezvoltarii exponentiale....jonny_it scrie:yuonyuon scrie:daca ne luam dupa ce zici matale....ar trebuii ca in toata stupina sa avem infestatie egala......dar nu e asa!!!
Care este factorul amplificator dezvoltarii paduchilor exponential???
Hai sa vedem.....cine stie raspunsul nu va mai avea paduchi(probleme cu paduchii) toata viata.....
Si cu ocazia asta poate terminam si noi cu tratamentele....care sunt o mare manipulare....( In majoritatea cazurilor)
Nu am vazut persoane ce trateaza cu zeci de substante sa aiba stupi puternici....si vice versa.....oare dece?
Cine testeaza frecvent sa vada cati varroa are in familii(prin sondaj bineinteles) o sa vada ca in anumite familii varroa se inmulteste mai repede decat in altele.
Am gasit deja cativa factori care fac ca varroa sa se inmulteasca mai repede/incet, unii tin de constructia stupului, altii tin de genetica, modul de lucru al apicultorului si de tratamentele facute.
yuonyuon scrie:eu imi dau seama daca un stup are varoua fara sa fac test.....se vede din avion cand se indeplinesc conditiile dezvoltarii exponentiale....
Asa am crezut si eu ca nu se poate lupta cu varoua decat cu tratamente ...pana intr un la un pastoral mai extra aglomerat am incarcat stupina de paduchi.....dar stupii find exceptionali de buni..in toamna miraculos au disparut( paduchii... nu stupii).......cu alte cuvinte varoua nu are sanse de dezvoltare pe stupii foarte bine dezvoltati( sanatosi)....si asta din cauza temperaturii din stup...
...ma mira faptu ca apicultori cu vechime nu au obsevat lucrul acesta.....a zis o si nea ignatov de atatea ori......
Varoa pleaca din interior.....cand stupii nu sunt " legati" adica sanatosi...si hraniti bine....( Cu ce trebuie )
Greselile se fac in martie-aprilie(si cand se pune catul) si augus(aici e greseala capitala).prin racirile de puiet.....atunci se inmulteste exponential....
Nu se acorda atentie la temperatura cuibului...
Tratamentele nustiu ce rost au daca conditiile de " risipa " raman neschimbate....e ca sacul fara fund....
kovacslg scrie:Aviz începătorilor....
Faptul că la familii excepționale, dispare varroa toamna, fara tratamente, e chiar miraculos.
Aveți grijă ce incercati...
Eu înțeleg că familia puternica rezolva multe, temperatura optima etc sunt factori ameliatori, dar grija mare la păduchi.
Evaluarea infestației se face în toată lumea prin metoda cu zahar pudra sau alc.
Observațional in plin sezon poți trage concluzii greșite.
In anumite faze poți vedea clar infestarea, dar atunci nu te mai ajuta deloc.
Balian scrie:Țin albine pe câmpie, și încerc să cred în realitate nu în povești.
Recunosc nu reușesc să am 0 păduchi pe iarnă.
e plin youtubu de puiet racit...nu am vazut unul sa atraga atentia.....e deja ridicol....deci nici nu stiu semnele elementare.......cu alte cuvinte nici nu stiu cum tre sa arate un stup corect.....cam trist zic eu..jonny_it scrie:yuonyuon scrie:eu imi dau seama daca un stup are varoua fara sa fac test.....se vede din avion cand se indeplinesc conditiile dezvoltarii exponentiale....
Asa am crezut si eu ca nu se poate lupta cu varoua decat cu tratamente ...pana intr un la un pastoral mai extra aglomerat am incarcat stupina de paduchi.....dar stupii find exceptionali de buni..in toamna miraculos au disparut( paduchii... nu stupii).......cu alte cuvinte varoua nu are sanse de dezvoltare pe stupii foarte bine dezvoltati( sanatosi)....si asta din cauza temperaturii din stup...
...ma mira faptu ca apicultori cu vechime nu au obsevat lucrul acesta.....a zis o si nea ignatov de atatea ori......
Varoa pleaca din interior.....cand stupii nu sunt " legati" adica sanatosi...si hraniti bine....( Cu ce trebuie )
Greselile se fac in martie-aprilie(si cand se pune catul) si augus(aici e greseala capitala).prin racirile de puiet.....atunci se inmulteste exponential....
Nu se acorda atentie la temperatura cuibului...
Tratamentele nustiu ce rost au daca conditiile de " risipa " raman neschimbate....e ca sacul fara fund....
yuonyuone, multi nici nu vad puietul racit, problema de aici pleaca. Daca au racit puietul si revin peste 2 saptamani cam dispar semnele.
Testarea eu o fac in ideea sa vad cat de repede creste numarul de varroa. Una este sa ai 1% infestare in mai si in iunie sa fie 1% iar in august 2% si alta este sa ai 1% in mai, 2% in iunie si 6% in august. Ca are sau nu are conteaza, dar conteaza si cat de repede creste numarul lor, asta pentru cine vrea sa faca selectie. Daca ne intereseaza doar sa facem miere si cam atat este buna si metoda ta "ochiometrica"
jonny_it scrie:
Daca varroa si virusii isi fac "treaba" este simplu de aflat dupa numarul de rame de cuib de la rezerva. O stupina tratata corect nu are nevoie de spatiu prea mare pentru a depozita rame de cuib. Deci numarul de rame depozitate nu ar trebui sa depaseasca 10-15% din numarul total de rame de cuib.
Anul acesta cu exceptia unor rame cu miere puse deoparte in iulie si care le-am pus inapoi zilele trecute nu am nimic la rezerva. Mai am pe la roi cate 1-2 rame lasate dupa diafragma, de obicei rame noi care nu au fost cladite total, sau rame noi goale. In 2019/2020 am avut rame mai multe la rezerva. Nu au fost multe dar au fost, deci nu mi-am facut treaba foarte bine. Aparent si atunci familiile si roii aratau bine, dar cu putina atentie erau si mai puternici.
Ma tot uit la unii experti de pe internet care prezinta ce frumos depoziteaza ei ramele iarna(rafturi, suporti, etc), o buna parte rame de cuib ...
Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori