ma bucur ca au mai raspuns si alti colegi, revin cu un edit dupa aproximativ 2 ani
Inca nu am reusit sa inteleg puietul varos, de fapt am problema asta de mai multi ani, cred ca sunt minim 4-5. La inceput i-am scuturat mai departe de stupina si ramele le-am ars, nu am putut sa omor si albinele, apoi mi-a aparut la alte familii
La o familie tin minte a avut doar un inceput,cativa pufuleti si apoi a disparut, o familie a avut puiet varos intr-o proportie mica, se vedea printre rame, aceea a disparut, are cam 3 ani de cand nu a mai aparut, anul asta am facut un roi cu o regina din el, din nefericire nu mai imi aduc aminte care anume.
apoi la alti stupi, 5 la numar de vreo 4 ani persista puietul varos in fiecare an, cu perioada cand dispare aproape de tot sau cand se intesifica,le deranjez mai putin ca pe celalalte santoase, sunt pusi la soare stupii( am tratat pana acum cu codraton, nistatina, clor, var, etc.) degeaba, sigura care a functionat a fost nistatina, doar pentru o perioada scurta. doar ca acele familii fac cea mai multa miere din stupina, fara stimulari fara nimic, anul asta de exemplu la rapita am facut 80kg, anul trecut la floarera soarelui 100, de la cele 5. am schimbat si matci cu botci, dar nimic. au si roit astea
Am alte familii separat de catre acestea care nu au intrat in contact prea mult unca cu alta care au facut puiet varos si ele, familii foarte populate, cred ca sunt cam 6 acum sau mai multe, separat de cele 5 care au puiet varos ( anul asta a mai aparut la 2), fac miere, au roit. Eu dau vina pe genetica, am tot zis sa mai schimb materialul, am facut doar cu regine de la mine, nu am mai adus si alt material genetic in stupina. NU sparg cuibul, nu le impachetez cat sa se sufoce, fara folie, nu fac condens foarte mult iarna , mai sunt si cazuri care fac. Tratamentele le fac cu varachet, ba-tick, oxalic, nu stiu daca am facut prea multe, incerc sa le fac cat mai eficiente in lipsa puietului, posibil sa fi exagerat cu ele anul trecut, dar in ceilalti ani nu