Vasile_Bucovineanu scrie:Povestea ca zaharul neinvertit uzeaza albinele e doar poveste. De cand am albine am folosit pentru hranire numai sirop din zahar neinvertit, nici macar fiert si nu a fost niciodata nici o problema de depopulare.Albinele se pricep mult mai bine decat noi la invertire. Familiile ies din iarna asa cum se vede aici:
https://www.youtube.com/watch?v=9aItk885PYU
Noi doi scriem din pozitia unor apicultori care ierneaza la munte/zone mai reci, cei din alte zone posibil sa aiba alte experienta cu inlocuitorii pentru ca au altfel de iarna/primavara.
In sud si in zonele mai calde ale tarii apicultorii pot sa le dea si apa minerala sa consume iarna, nu sunt probleme. Dar la dumneavoastra si la mine unde iarna este iarna se vede diferenta intre o iernare pe miere, zahar sau F40. Mierea este cea mai buna hrana pentru iarna(cu exceptia celei de mana), in lipsa ei zaharul administrat inaintea formarii albinelor pentru iarna este un inlocuitor destul de bun, apoi F40-ul.
Siropul din zahar, facut corect este cel mai asemanator din punct de vedere chimic de nectar.
Albinele prefera nectarul in defavoarea mierii. Lasati in plin cules o rama cu miere afara si langa lasati o rama cu nectar proaspat(cand o scuturati sa cada din ea nectar) si vedeti unde vin mai multe albine.
F40-ul nu o sa stimuleze cum o face siropul de zahar. Una este sa dai o rama cu miere la o familie si alta este sa fie un cules din natura. Cam asa si cu diferenta intre F40 si sirop in ce priveste stimularea. Chiar si diluat F40-ul tot nu se apropie de compozitia chimica a nectarului. Stimuleaza dar nu la fel.
Am iernat multi ani pe miere de mana, sau amestec de miere de mana, poliflora si sirop de zahar. Am incercat si F40 deoarece pretul era mult mai bun fata de sirop si mult mai simplu de lucrat cu el pentru ca vine gata facut. Diferenta intre familiile iernate pe F40 si sirop se vede primavara. Pe vatra de la munte am aproape 3 luni de cand nu au mai iesit deloc afara si sigur mai trece inca o luna pana sa iasa afara in conditiile in care de ceva timp nu mai este nici ziua cu plus si noaptea se duce bine sub minus 10 grade. In vest/sud este alta poveste ... si discutia noastra despre F40 vs sirop de zahar posibi sa nu ajute prea mult.