Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea pe timpul iernii - TURTE

Mesajde yuonyuon » 14 Feb 2019, 12:14

Dupa observatiile mele . in luna martie e bine sa nu se dea sirop , doar rame cu hrana daca e nevoie, se pot schimba rame de la margine cu rame de la rezerva pline, numai daca e necesar , altfel blocam cuibu aiurea cu hraniri in plus.
dupa diafragma nu sunt deacord . pentru ca albinele umbla prin lada in loc sa stea gramada pe puiet.....interesul este sa creasca doar puiet si nimic altceva...
albina trebuie sa fie compacta (stransa) pe rame, in caz de o noapte mai rece sa nu afecteze....
cand vine abundenta de polen e bine sa se adauge rama inchisa la margine pentru a nu bloca mijlocul cuibului cu pastura
la final de martie se fac egalizari de puiet si cam astea is lucrarile pe luna martie.... in aprilie poti sa torni cu galeata

lucrarile pentru dezvoltare sunt identice cu cele pentru dezvoltarea roilor si pentru dezvoltarea albinei pentru iarna(in august)
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 14 Feb 2019, 12:46

De acord.
In martie insa cuibul e strans la maxim.
Asadar o eventuala rama cu miere in plus nu are ce cauta in interior. Doar rame f bine acoperite cu albina.
In acest context, ori lasam doar turta, ori stimulam si cu sirop, ori ideal cu miere, insa ca ea sa fie stimulare trebuie sa fie afara, dupa diafragma, pentru a simula un cules, adica albina din exterior sa "adune" sa intre cu ea in cuib.
Insa am inteles argumentele si nu contest ca sunt realitati.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 14 Feb 2019, 12:49

Tinand cont de cele scrise, ar mai fi solutia descapacirii periodice a unei suprafete de miere de pe ultima rama din cuib.
Poate asta ar fi ideal, ramane de vazut daca ne putem incadra in timp, aceasta manopera find una laborioasa.

Plus ca orice interventie, e un deranj, practic racim si cuibul, in momentul in care descapacim.
Refacerea echilibrului termic implicand mai multe albine, decat cele care s ar ocupa de rama din exterior.

Iar e adevarat ca in prima parte a lunii martie consumul nu e inca mare si rezerve inca mai sunt.
F multi gresim ca in aprilie nu hranim suficient.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 14 Feb 2019, 14:56

idea de stimulare pentru mine devine din ce in ce mai aproape de mit

La mine cele mai bune dezvoltari de primavara /sau roi in vara.... au fost atunci cand nu am deranjat cu nimic. doar sa asigur hrana (in rame) , cred ca familia de albine tinde natural sa atinga o anumita dimensiune...cu sau fara interventiile mele(stimulari).... daca are miere/pastura/spatiu....
interventiile cu sirop sau rame dupa diafragme incetinesc . la fel si cu adaugarea fagurilor artificiali la dezvolotare

conditie e sa aiba hrana in stup , miere si pastura, un pic mai mult de cat ar trebuii .... in rest se ocupa ele
yuonyuon

Mesajde daffid mihailov » 14 Feb 2019, 17:52

Faceti o mare confuzie. Turta nu e depozitata. Cu turta nu este hranit puietul. Daca cititi articolele luo Randy Oliver de pe cientificbeekeping veti vedea ca a pus markeri in turta si nu a fost regasita in celule. Poate nu isi mai reface corpul gras dar o ajuta sa il mentinanonperioada.

Despre dewcapacire. E buna, mai ales daca sub miere ai pastura. Sirop inndoxe mici diluat nu vad cum ar uza.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde yuonyuon » 14 Feb 2019, 18:15

Randy cred ca nu a verificat cum trebuie. S a evaporat ?
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 14 Feb 2019, 18:45

Daca desfaceti o familie care are turta veti vedea miere proaspata in rame in jurul puietului.
Puietul e hranit dupa cateva zile si cu miere, cel putin partial. Acea miere poate sa provina din turte, sirop, sau miere naturala.
Pt a produce laptisor albinele consuma corpul gras, ori pastura, polen, sau inlocuitori de polen, deci turta ajunge la puiet si indirect.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 14 Feb 2019, 18:50

Si inca ceva. Puneti o turta cu multa miere si polen si veti vedea ca se consuma f repede si e depozitata in forma lichida langa puiet. Caldura amplifica consumul.

Daca puneti o turta de calitate inferioara, sau dupa o reteta neechilibrata albinele o iau greu si depozitarea nu este pregnanta.

Insa suntbde acord, turta nu are rolul de a fi depozitata.
Ideal e sa fie consumata relativ lent, 1 kg in 2 max zrei sapt.
kovacslg

Mesajde paul » 14 Feb 2019, 20:45

kovacslg scrie:
Insa suntbde acord, turta nu are rolul de a fi depozitata.
Ideal e sa fie consumata relativ lent, 1 kg in 2 max zrei sapt.

Draga Kovacs, observ ca te pricepi bine la hranirile, stimularile cu turte. Stii ca ti-am spus ca pe 18 ianuarie am pus la toate unitatile biologice (mari sau mici) cate o turta de 2,5 kg apifonda. Sambata 9 februarie cand m-am dus sa le dau si cate o turta proteica (home made) situatia se prezenta cam asa ... 2 au consumat turta in integralitatea ei, a trebuit sa le mai pun cate una, 2 nu s-au atins deloc, iar restul 20 au consumat intre 30 si 75% din turta de apifonda administrata.
Ce crezi, au consumat prea mult, au depozitat-o in rame, ar fi murit (cei doi care au consumat tot) daca nu le-as fi dat-o ? Precizez ca cele doua familii mari consumatoare au regine in viata .
Multumesc pentru raspunsuri !
LE ... crezi ca am gresit daca le-am mai dat si cate 1 kg. de turta proteica ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2019, 21:03

yuonyuon scrie:Randy cred ca nu a verificat cum trebuie. S a evaporat ?

Au disparut markerii pentru ca a fost consumata de albine. :)
Albinele nu hranesc larvele cu turte.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 14 Feb 2019, 21:14

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:Randy cred ca nu a verificat cum trebuie. S a evaporat ?

Au disparut markerii pentru ca a fost consumata de albine. :)
Albinele nu hranesc larvele cu turte.
in primul rand , despre ce turte vorbim aici??
voi spuneti ca nu haranesc puiet si nici nu le depoziteaza ? adica ce fac mai exact?

eu am vazut clar ca le depoziteaza ....orce fel de hrana , turta. miere praf proteic etc.....am facut destule teste , se vede ca straluceste in rame . odata trecute prin gusa albinelor probabil sau "diluat" markerii

credema ca saptamana trecuta am bagat si faguri la crescut si mi a crescut la vremea asta...(test)
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2019, 21:18

paul scrie:Draga Kovacs, observ ca te pricepi bine la hranirile, stimularile cu turte. Stii ca ti-am spus ca pe 18 ianuarie am pus la toate unitatile biologice (mari sau mici) cate o turta de 2,5 kg apifonda. Sambata 9 februarie cand m-am dus sa le dau si cate o turta proteica (home made) situatia se prezenta cam asa ... 2 au consumat turta in integralitatea ei, a trebuit sa le mai pun cate una, 2 nu s-au atins deloc, iar restul 20 au consumat intre 30 si 75% din turta de apifonda administrata.
Ce crezi, au consumat prea mult, au depozitat-o in rame, ar fi murit (cei doi care au consumat tot) daca nu le-as fi dat-o ? Precizez ca cele doua familii mari consumatoare au regine in viata .
Multumesc pentru raspunsuri !
LE ... crezi ca am gresit daca le-am mai dat si cate 1 kg. de turta proteica ?

Paul + ceilalti, eu in ianuarie cand am ajuns pe vatra de la munte mi-am luat manusile si am dat putin zapada la o parte pentru ca nu reuseam sa deschid poarta :lol:
Apoi le-am facut o poza si am plecat fericit acasa, mi-am terminat treaba. Iarna de obicei se verifica umiditatea si starea generala a familiei printr-o simpla ascultare sau chiar si prin ridicarea fara prea mult zgomot si cat mai repede posibil a podisorului, nu toti avem auzul atat de fin.
Ieri au ajuns si primele mele turte, 15 kg pentru toata stupina, iese aprox 40 de grame/familie. Sper sa nu ma ating de ele, dau doar daca gasesc vre-o nebuna care a macat foarte mult din cauze externe.

Daca nu am pus nici un fel de turta pana pe 15 martie inseamna ca in toamna mi-am facut treaba corect si ma simt ok, altfel am mustrari de constiinta.
O proteica posibil sa pun si eu dar doar daca avem o primavara capricioasa. O pun pentru a mentine cantitatea de puiet in crestere in perioadele cand nu aduc polen si cand se termina rezervele de pastura.

Cam asa vad eu treaba cu turtele. Poate nu fac bine si voi aveti dreptate, eu doar zic. Bafta!
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2019, 21:19

yuonyuon scrie:credema ca saptamana trecuta am bagat si faguri la crescut si mi a crescut la vremea asta...(test)

Intra la capitolul experimente inedite ce ai facut.

PS: La mine au cules si un cat cu miere, nu o pot extrage pentru ca inca nu este capacita :lol:
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 14 Feb 2019, 21:28

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:credema ca saptamana trecuta am bagat si faguri la crescut si mi a crescut la vremea asta...(test)

Intra la capitolul experimente inedite ce ai facut.

PS: La mine au cules si un cat cu miere, nu o pot extrage pentru ca inca nu este capacita :lol:
stiu ca e de ras dar e adevarat.
se ia stup pe 7 rame (ghemu) si scot 2 rame si se pune FA .. in 48 de ore am gasit si oua .....poti sa incerci .... ceara de culoare inchisa

povestea a fost altfel . stiam un stup ca sta prost cu mancarea si am scuturat 2 rame mai usoare , dar am uitat sa i aduc altele in loc.
Acum cand mi am adus aminte am gasit diatamai fagurele si ouat :lol: :lol: :lol:
toate inventiile au aparut din greseli /intamplari
yuonyuon

Mesajde paul » 14 Feb 2019, 21:32

jonny_it scrie:

Daca nu am pus nici un fel de turta pana pe 15 martie inseamna ca in toamna mi-am facut treaba corect si ma simt ok, altfel am mustrari de constiinta.

Pai, despre asta (mustrarea de constiinta) era vorba.
Asta toamna am fost ocupat cu ... altele, stupii de la munte erau praf ( am mai discutat noi despre asta la momentul respectiv), cand i-am adus pe vatra (tarziu) nu se mai putea interveni cu sirop, stupii care-i aveam mai pe aproape care aveau ceva rame cu miere pe care contam la iernare mi-au fost furati si astfel am fost nevoit ca din vreo 40 care mi-au ramas sa fac unificari si sa raman cu 24 care puteau sa treaca iarna, cu ajutor bineinteles. Asta am incercat sa fac ... sa-i salvez ! Cu turte . ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde marius_sl » 14 Feb 2019, 21:41

In urma cu circa 3 saptamani am dat cate 1 kg de miere semilichida la punga fiecarui stup, mai mult pt siguranta si pentru a verifica in acelasi timp starea familiilor de albine. Ieri am verificat daca a crescut temperatura in stup, ocazie cu care am observat ca doar 2 stupi au luat toata miere, restul foarte putin si chiar deloc. Cat am putut ma uit printre rame, am vazut ca toti aveau coronitele capacite, asa ca miere aveau destula. Totusi, langa pungile cu miere le-am pus si cate 500 gr de turta proteica. In anii precedenti, cu ierni mai blande, au luat mult mai multa miere/turta. Cel putin anul trecut au inceput ponta la inceputul lui ianuarie, iar anul acesta cu cel putin o luna mai tarziu.
marius_sl

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA