paul scrie:Draga Kovacs, observ ca te pricepi bine la hranirile, stimularile cu turte. Stii ca ti-am spus ca pe 18 ianuarie am pus la toate unitatile biologice (mari sau mici) cate o turta de 2,5 kg apifonda. Sambata 9 februarie cand m-am dus sa le dau si cate o turta proteica (home made) situatia se prezenta cam asa ... 2 au consumat turta in integralitatea ei, a trebuit sa le mai pun cate una, 2 nu s-au atins deloc, iar restul 20 au consumat intre 30 si 75% din turta de apifonda administrata.
Ce crezi, au consumat prea mult, au depozitat-o in rame, ar fi murit (cei doi care au consumat tot) daca nu le-as fi dat-o ? Precizez ca cele doua familii mari consumatoare au regine in viata .
Multumesc pentru raspunsuri !
LE ... crezi ca am gresit daca le-am mai dat si cate 1 kg. de turta proteica ?
Paul + ceilalti, eu in ianuarie cand am ajuns pe vatra de la munte mi-am luat manusile si am dat putin zapada la o parte pentru ca nu reuseam sa deschid poarta
Apoi le-am facut o poza si am plecat fericit acasa, mi-am terminat treaba. Iarna de obicei se verifica umiditatea si starea generala a familiei printr-o simpla ascultare sau chiar si prin ridicarea fara prea mult zgomot si cat mai repede posibil a podisorului, nu toti avem auzul atat de fin.
Ieri au ajuns si primele mele turte, 15 kg pentru toata stupina, iese aprox 40 de grame/familie. Sper sa nu ma ating de ele, dau doar daca gasesc vre-o nebuna care a macat foarte mult din cauze externe.
Daca nu am pus nici un fel de turta pana pe 15 martie inseamna ca in toamna mi-am facut treaba corect si ma simt ok, altfel am mustrari de constiinta.
O proteica posibil sa pun si eu dar doar daca avem o primavara capricioasa. O pun pentru a mentine cantitatea de puiet in crestere in perioadele cand nu aduc polen si cand se termina rezervele de pastura.
Cam asa vad eu treaba cu turtele. Poate nu fac bine si voi aveti dreptate, eu doar zic. Bafta!