Da' repede va mai miscati ... !
Am lipsit in perioada 4-15 ianuarie din zona cu semnal de telefon, darmite de internet.
"Ulei vegetal, cate o sticla din fiecare (porumb si rapita)..........2x1,48litri
2.Acid citric cristale ...................................................... 0.48 kg sau 2 cesti
3. Lamaie organica intreaga ...............................................1 bucata
4. Acid ascorbic (vitamina C)...............................................1/2 ceasca
5. Galbenus uscat ............................................................2.27kg
6.Izolat proteic de ...........................................................2.27kg
7.Polen natural...............................................................ZERO
8.Zahar pudra................................................................27.22 kg
9.HoneyBhealthy.............................................................1/2 ceasca - fagostimulent si substanta conservanta
10.Vitamine (pt consum uman- vit K, Zinc, magneziu).................14 tablete
11.Scortisoara ...................................................... "
Sa le luam pe rand:
- oul este destul de bun, conform aproportiei aminoacizilor, dar in proportii mari n-am experimentet si nici n-am citit de la altii ce ar iesi. E bun si pentru ca are steroli, dar pentru steroli n-ar fi nevoie de cantitati asa mari.
- Izolat proteic de soia am incercat cu zahar pudra si a fost slab, acum e in lucru cu miere si o combinatie cu drojdie.
Conform compozitiei in aminoacizi as prefera drojdia (teoretic) soiei. Practic va spun peste vreo 4 luni.
- primele 5 componente si vitaminele (10) ale retetei nu pot face decat bine, adaugate in proportia corecta (care cred ca se confirma sau infirma doar la analiza amestecului final)
- E nevoie obligatoriu de un atractant, daca nu polenul de la punctul 7, neaparat produsul de la punctul 9 (probabil de sinteza)
- eu personal am eliminat zaharul din nutritia albinelor din 10 septembrie pana in 15 aprilie. Il mai folosesc la roiuri si la completarile de sfarsit de vara dupa ultimul cules. Dar fiecare face cum crede.
Cea ce a scris PAB este integral adevarat.
Proteinele din surse alternative nu aduc performanta maxima, ci ajuta familiile "in pana" datorita lipsei (de polen toamna sau de lucratoare care sa-l adune). Repet - chiar si in acest caz n-am gasit inca nimic care sa substitue polenul congelat din propria stupina (cu toate riscurile si neajunsurile polenului).
Verificat:
- albinele roitoare aduna mai mult polen
- albinele care au cules (sau hranire cu zahar) din abundenta sunt mai usoare, au proteine mai putine in organism, mor mai repede si nici nu le arde de roit ca celor care au doar cules de intretinere (si polen la discretie)
- albinele neroitoare nu sunt niciodata recordiste la polen, decat daca au in permanenta exrem de multe larve
Restul e teorie, dar teorie in care lucrurile se leaga, are logica si se pare ca cei care au scris-o in premiera au verificat-o (eu am preluat-o pentru ca mi s-a parut coerenta si conforma cu tot ce stiu pana acum).