Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea pe timpul iernii - TURTE

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2019, 21:41

yuonyuon scrie:stiu ca e de ras dar e adevarat.

Te cred. Au luat ceara din alte zone si eu incercat sa umple golul, se adapteaza, incearca sa rezolve problema.

Eu in toamna lui 2017 am pus regina unui nucleu in colivie si am cautat un nucleu mai slab cu care sa il unific. Nu am gasit atunci si a ramas asa.
A stat toata iarna pe 4 rame cu albine distantate cam 1 - 2 cm intre ele in mijlocul unei lazi de 12 rame. Fara ziare, folie. Urdinis redus, podisorul partial cu sita.
Asa l-am gasit prin martie cred .. culmea este ca era si pe lista celor care nu au miere suficienta pentru iarna. Eu defapt voiam sa scutur albina intr-un nucleu mai slab dar cu miere suficienta. Pe la mijlocul lui iunie avea 2 caturi apoi l-am impartit si am facut roi din el. Bine ca am avut o colivie care avea pasta de zahar si avea sigiliul rupt(pastrez tot timpul cateva in stupina pentru a introduce reginele noi), ca altfel nu stiu cat rezista regine deasupra ramelor.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2019, 21:51

paul scrie:Pai, despre asta (mustrarea de constiinta) era vorba.
Asta toamna am fost ocupat cu ... altele, stupii de la munte erau praf ( am mai discutat noi despre asta la momentul respectiv), cand i-am adus pe vatra (tarziu) nu se mai putea interveni cu sirop, stupii care-i aveam mai pe aproape care aveau ceva rame cu miere pe care contam la iernare mi-au fost furati si astfel am fost nevoit ca din vreo 40 care mi-au ramas sa fac unificari si sa raman cu 24 care puteau sa treaca iarna, cu ajutor bineinteles. Asta am incercat sa fac ... sa-i salvez ! Cu turte . ;)

Stiu toata povestea. Eu doar am spus cum fac eu.
De ce a trebuit sa faci 24 din 40?? :?

Tot legat de hraniri: eu de obicei(sunt si exceptii) hranesc in august. Cand fac restrangerile fac si redistribuirea fagurilor cu miere in plus.
Anul acesta am avut probleme cu mierea de mana pe o vatra unde de obicei duc roii. Am dat sirop de zahar neinvertit la cativa foarte tarziu(bruma noaptea). Ce-i drept sunt foarte puternici o parte. Roii mai slabi nu au adus prea multa miere de mana si nu au fost probleme.
Le-am dat aprox 15 litri de sirop odata. In 2-3 zile a disparut, o parte a fost capacit dar o buna parte nu. Acum o saptamana am fost la ele si aratau perfect.
Incep sa le dau dreptate la canadieni ... siropul facut cum trebuie nu are treaba cu uzura albinei. Povestea este lunga si o sa mai povestim.
Oricum din 2018 am schimbat destul de mult modul de lucru. Daca in 2020 cumpar albine sa stiti ca nu l-am schimbat in bine. :lol:
jonny_it

Mesajde Shrek » 14 Feb 2019, 22:00

yuonyuon scrie:.........credema ca saptamana trecuta am bagat si faguri la crescut si mi a crescut la vremea asta...
Acum cand mi am adus aminte am gasit diatamai fagurele si ouat :lol: :lol: :lol:
toate inventiile au aparut din greseli /intamplari

Aiiii, să-mi f** una! Și îl credeam că numa' mie îmi place s-o ' nfloresc! Da' une' ai stupi , domnu' Yon, in Madagascar, la cules de miere de .....mazăre?!
Shrek

Mesajde paul » 14 Feb 2019, 22:37

jonny_it scrie:De ce a trebuit sa faci 24 din 40?? :?

Dupa cum am mai spus, familiile si roii de la munte erau ... praf. Cand spun praf, spun albina putina, hrana si mai putina ... Am bagat si cate trei unitati biologice una peste alta ca sa fac o unitate viabila peste iarna. I-am strans la sange, peticele de miere de pe ramele ramase le-am zgariat cu furculita si le-am dat dupa diafragma sa le traga in cuib si ... turta la putere din ianuarie. Pana in prezent n-a sucombat nici o unitate biologica. Sper ca nici de acum inainte . ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 14 Feb 2019, 22:44

jonny_it scrie:Incep sa le dau dreptate la canadieni ... siropul facut cum trebuie nu are treaba cu uzura albinei. Povestea este lunga si o sa mai povestim.
Oricum din 2018 am schimbat destul de mult modul de lucru. Daca in 2020 cumpar albine sa stiti ca nu l-am schimbat in bine. :lol:

Daca tot suntem in topic dedicat, ma rog, topicu-i despre turte si daca tot mai este ceva timp pana cand o sa pregatim cuburile cu sirop, n-ai vrea sa incepi sa ne povestesti despre siropul care n-are treaba cu uzura albinei si despre administrarea lui ? :)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde peterneamt » 14 Feb 2019, 23:01

paul scrie:
jonny_it scrie:Incep sa le dau dreptate la canadieni ... siropul facut cum trebuie nu are treaba cu uzura albinei. Povestea este lunga si o sa mai povestim.

Daca tot suntem in topic dedicat, ma rog, topicu-i despre turte si daca tot mai este ceva timp pana cand o sa pregatim cuburile cu sirop, n-ai vrea sa incepi sa ne povestesti despre siropul care n-are treaba cu uzura albinei si despre administrarea lui ? :)

Despre turte numai bine,
Dar oare s-a înțeles ,
Ce s-a spus
Și cum s-au dres
Cozonacul măi Marine
Nu e bun și pentru tine....
:roll:
peterneamt

Mesajde yuonyuon » 14 Feb 2019, 23:07

Canadienii dau sirop la sfarsitu lui aprilie si mai, nu?? daca e asa , despre ce uzura mai vorbim, ca la ei albina e jumate schimbata cand desfac cojoacele alea
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2019, 23:09

paul scrie:Dupa cum am mai spus, familiile si roii de la munte erau ... praf. Cand spun praf, spun albina putina, hrana si mai putina ... Am bagat si cate trei unitati biologice una peste alta ca sa fac o unitate viabila peste iarna. I-am strans la sange, peticele de miere de pe ramele ramase le-am zgariat cu furculita si le-am dat dupa diafragma sa le traga in cuib si ... turta la putere din ianuarie. Pana in prezent n-a sucombat nici o unitate biologica. Sper ca nici de acum inainte . ;)

Varroa ce mai face?
jonny_it

Mesajde peterneamt » 14 Feb 2019, 23:11

yuonyuon scrie:Canadienii dau sirop la sfarsitu lui aprilie si mai, nu?? daca e asa , despre ce uzura mai vorbim, ca la ei albina e jumate schimbata cand desfac cojoacele alea

E total schimbată dar cu MULT mai puține albine ..... !
peterneamt

Mesajde paul » 14 Feb 2019, 23:22

jonny_it scrie:
Varroa ce mai face?

Sper ca ... nu prea bine. ;)
Le-am facut doua fumigatii cu varachet in lipsa totala a puietului, sfarsit de octombrie si inceput de noiembrie si ... au cazut putini, foarte putini . Am pus foaie de control la mai multi stupi.
Nu varoua a fost de vina. Ploile alea din iunie - iulie care nu se mai terminau si seceta din august si din toamna care a pus capac. Reginele de la munte cred ca au incetat ponta din iulie . ;)
paul

Mesajde paul » 14 Feb 2019, 23:38

Off topic ...duminica se anunta la mine 14* C cu soare si vant slab ! :shock: :shock: :shock:
Daca se adevereste, cu tot pacatul, ma bag in ei si inca ii mai restrang, sunt dispus sa-i las si pe 2 sau 3 rame, turte la discretie, le pun folia si-i supraimpachetez.
O scot eu la capat cumva ! :idea:
paul

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2019, 23:47

paul scrie:

1. Eu sirop dau prima data la sfarsit de martie/inceput de aprilie, in functie de vreme. Pentru o stimulare reala incep sa dau dupa ce albinele aduc polen destul de bine.
2. Doze mici(300-400 ml) dat caldut(foarte important) si cat mai accesibil pentru albine.
3. Nu invertesc niciodata siropul, albinele aduc de afara nectar nu miere gata preparata. Stimularea cu sirop foarte dens este frectie la picior de lemn.
Albinelor mele nu le place HMF-ul. Un sirop care are HMF peste limita omoara o familie de albine intr-o perioada cuprinsa intre 9 si 15 zile daca nu este cules. Daca este cules efectul apare de obicei toamna cand se acumuleaza suficient de mult in albine. Gasiti ramele goale .. uneori puiet in toate stadiile si chiar regina dar fara albine. Uneori dispar si in cateva ore, dimineata sunt si seara nu mai sunt. Multi cred ca este CCD sau varroa si pierd albine in fiecare an.

Nosema, varroa si siropul si turtele sunt mult mai legate intre ele decat credem noi. Daca toti pun turte pentru a forta ponta eu incerc sa o aman pe cat posibil, la o familie iernata pe 5 intervale am la mijlocul lui aprilie 2 rame cu albine in plus unde imi iese treaba. Prefer sa inceapa ponta tarziu(25 februarie - 10 martie) dar in forta. Nu ma ajuta cu nimic cateva petice de puiet crescute si incalzite jumatate de iarna. Albinele alea mor inainte albinelor de iernare care nu au crescut puiet, deci consum de resurse si uzura inutila.
Acum o saptamana pe vatra de la munte aveam 4 familii care incepuse ponta + cateva suspecte ca ar fi inceput(nu am stat sa le analizez prea bine, vad la prima verificare daca ies sau nu albine tinere).

Sotia este ing. chimist, am studiat destul de bine majoritatea siropurilor care se vand pe la noi. Poate nu am dat noi peste "ala bun" dar le-am cam testat pe toate.
Este mult mai comod sa aduc siropul in butoaie si sa il dau la albine decat sa il fac dar nu imi place sa le fac rau albinelor cu mana mea.

Parerea mea este ca siropurile, tratamentele anti-varroa facute aiurea si suplimentele pentru albine(vitamine, apicomplex, si alte cacaturi sub diferite denumiri ca nu ai cum sa le numesti altfel) au cam nenorocit albinele de pe la multi. Decat sa le dau vitamine si apicomplex mai bine le dau delikat cu gust de pui, delikatul este putin mai natural si chiar are chimicalele scrise pe punga, nimic in plus + 2 frunze de patrunjel. La prima vedere par ok, cand se face o analiza chimica iti schimbi parerea.

Este parerea mea; poate ma insel ...

In mai fac 20 de ani de cand am albine, din pacate abia in ultimii 5-6 ani m-am desteptat si intr-o anumita privinta abia in 2018 mi-am dat seama dar despre asta la vara, facem poze, sa fie mai interesanta discutia :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2019, 23:52

paul scrie:Le-am facut doua fumigatii cu varachet in lipsa totala a puietului, sfarsit de octombrie si inceput de noiembrie si ... au cazut putini, foarte putini .

Ar cam trebui sa te mustre constiinta daca ai facut asta. Vorbesc serios.
Eu nu-i inteleg pe cei care inca mai folosesc varachet :?

paul scrie:Nu varoua a fost de vina. Ploile alea din iunie - iulie care nu se mai terminau si seceta din august si din toamna care a pus capac. Reginele de la munte cred ca au incetat ponta din iulie . ;)

La munte si eu am avut ploi, aproximativ 3 luni. In zona mea nu am vazut pana vara trecuta sa plece muntii la vale cu tot cu padure. De obicei plecau doar aia defrisati. In 2018 au plecat cu totul. A fost printre cei mai buni ani ca productie de miere in zona. Dar am si avut cu ce. Pe vatra din Vaslui a fost mai slaba treaba. Acolo am avut cu ce dar nu am avut cules. :)
jonny_it

Mesajde paul » 14 Feb 2019, 23:56

jonny_it scrie:Eu nu-i inteleg pe cei care inca mai folosesc varachet :?

Nici eu nu-i inteleg pe cei care folosesc fel de fel de acizi care topesc si holzsuruburile stupului ! :(
paul

Mesajde yuonyuon » 15 Feb 2019, 00:11

eu nu ii inteleg pe aia cu apa sarata :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde marius_sl » 15 Feb 2019, 00:14

"Ar cam trebui sa te mustre constiinta daca ai facut asta. Vorbesc serios.
Eu nu-i inteleg pe cei care inca mai folosesc varachet :? Ne-ai facut curiosi...detaliaza un pic, te rugam!
marius_sl

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA