paul scrie:jonny_it scrie:Incep sa le dau dreptate la canadieni ... siropul facut cum trebuie nu are treaba cu uzura albinei. Povestea este lunga si o sa mai povestim.
Oricum din 2018 am schimbat destul de mult modul de lucru. Daca in 2020 cumpar albine sa stiti ca nu l-am schimbat in bine.

Daca tot suntem in topic dedicat, ma rog, topicu-i despre turte si daca tot mai este ceva timp pana cand o sa pregatim cuburile cu sirop, n-ai vrea sa incepi sa ne povestesti despre siropul care n-are treaba cu uzura albinei si despre administrarea lui ?

1. Eu sirop dau prima data la sfarsit de martie/inceput de aprilie, in functie de vreme. Pentru o stimulare reala incep sa dau dupa ce albinele aduc polen destul de bine.
2. Doze mici(300-400 ml) dat caldut(foarte important) si cat mai accesibil pentru albine.
3. Nu invertesc niciodata siropul, albinele aduc de afara nectar nu miere gata preparata. Stimularea cu sirop foarte dens este frectie la picior de lemn.
Albinelor mele nu le place HMF-ul. Un sirop care are HMF peste limita omoara o familie de albine intr-o perioada cuprinsa intre 9 si 15 zile daca nu este cules. Daca este cules efectul apare de obicei toamna cand se acumuleaza suficient de mult in albine. Gasiti ramele goale .. uneori puiet in toate stadiile si chiar regina dar fara albine. Uneori dispar si in cateva ore, dimineata sunt si seara nu mai sunt. Multi cred ca este CCD sau varroa si pierd albine in fiecare an.
Nosema, varroa si siropul si turtele sunt mult mai legate intre ele decat credem noi. Daca toti pun turte pentru a forta ponta eu incerc sa o aman pe cat posibil, la o familie iernata pe 5 intervale am la mijlocul lui aprilie 2 rame cu albine in plus unde imi iese treaba. Prefer sa inceapa ponta tarziu(25 februarie - 10 martie) dar in forta. Nu ma ajuta cu nimic cateva petice de puiet crescute si incalzite jumatate de iarna. Albinele alea mor inainte albinelor de iernare care nu au crescut puiet, deci consum de resurse si uzura inutila.
Acum o saptamana pe vatra de la munte aveam 4 familii care incepuse ponta + cateva suspecte ca ar fi inceput(nu am stat sa le analizez prea bine, vad la prima verificare daca ies sau nu albine tinere).
Sotia este ing. chimist, am studiat destul de bine majoritatea siropurilor care se vand pe la noi. Poate nu am dat noi peste "ala bun" dar le-am cam testat pe toate.
Este mult mai comod sa aduc siropul in butoaie si sa il dau la albine decat sa il fac dar nu imi place sa le fac rau albinelor cu mana mea.
Parerea mea este ca siropurile, tratamentele anti-varroa facute aiurea si suplimentele pentru albine(vitamine, apicomplex, si alte cacaturi sub diferite denumiri ca nu ai cum sa le numesti altfel) au cam nenorocit albinele de pe la multi. Decat sa le dau vitamine si apicomplex mai bine le dau delikat cu gust de pui, delikatul este putin mai natural si chiar are chimicalele scrise pe punga, nimic in plus + 2 frunze de patrunjel. La prima vedere par ok, cand se face o analiza chimica iti schimbi parerea.
Este parerea mea; poate ma insel ...
In mai fac 20 de ani de cand am albine, din pacate abia in ultimii 5-6 ani m-am desteptat si intr-o anumita privinta abia in 2018 mi-am dat seama dar despre asta la vara, facem poze, sa fie mai interesanta discutia