Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: PROTOFIL

Mesajde liviu1965 » 10 Oct 2011, 18:28

Mai nea Gica, e o vorba: m-ai urcat si m-ai urcat,m-ai laudat si......m-ai laudat ca dupa aia ma trantesti acolo unde am fpst initial...
A nu se intelege atliteram la persoanele de fata.
Cand am zis si eu...gata...am rezolvat si protofilul asta.... cum s-a rezolvat si cu siropul a la Gica, vi si arunci post-ul asta.....

Ce sa inteleg?

Ok, fac un rezumat la tot ce s-a scris pe aici:

plantele + alcoolul se tin la macerat 12 -14 zile
Avem doua situatii:
1. plantele culese proaspat .... se foloseste alcoolul de 96grd. nu se diluiaza.
2. plantele uscate... se foloseste alcoolul de 96grd. diluat cu apa distilata sau apa plata sau apa de ploaie pana la 70grd.Cine nu are alccolmetru: 1l alcool 96grd. + 370ml apa... Eu am alcoolmetru si am pus numai 300ml apa . Inseamna ca alcoolul nu avea gradele.

Dupa cele 12/14 zile se scoate alcoolul si se pastraza asa pana in clipa cand il folosim.Atunci il diluam din nou pana il aducem la 40grd. Asa diluat din nou, la 40grd. folosim 17ml la 1l sirop a la Gica.

Pastrarea o facem la cat mai multe grade intrucat " este o vorba - prietenii sunt ca vinul - cu cat sunt mai vechi cu atat sunt mai buni "

Uite ca am restrans .....
Daca am gresit, .... nu ma iertati... punctati . Important e sa iasa ceva bun.
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: PROTOFIL

Mesajde ves.lucian.zabrani » 10 Oct 2011, 18:33

vorba asta este din biblie !!! daca nu ma insel este din Cartea intelepciunii lui Isus , fiul lui Sirah !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
Avatar utilizator
ves.lucian.zabrani
 
Mesaje: 5869
Membru din: 24 Feb 2011, 11:57
Localitate: Zabrani

Re: PROTOFIL

Mesajde tassevasi » 10 Oct 2011, 21:34

Pentru ca stiu ca nu toata lumea dispune un centigrad(alcolmetru) ,am venit in sprijinul dv cum sa diluati alcoolul la valoarea dorita prin adaosul de apa in ml .
Aveti garantia ca acesta cantitate este f f corecta , adica la 1L alc +370ml apa rezulta 1370ml al la 70g .
1370ml al +1028 ml apa rezulta 2,4l alc de 40 g. A fost calculata de un farmacist .
Tare mult mi,asi fi dorit sa fiu SMECHER ,dar din pacate nu sunt , am vrut sa fiu de folos ,constat altceva si nu mai inteleg nimic .
SCUZATI .
Numai bine va doresc .
Avatar utilizator
tassevasi
 
Mesaje: 89
Membru din: 09 Mai 2011, 14:36
Localitate: Pitesti - Bascov - AG 57 ani

Re: PROTOFIL

Mesajde liviu1965 » 10 Oct 2011, 21:54

Tasica, cu respect,
Uite ca eu azi am facut reteta. Am avut o problema cu 70ml.... ori alcoolul cumparat nu avea 96grd. ori alcoolmetru este decalibrat. Tind sa cred ca lichidul... e cu problema.
Nu am comentat nimic din ce ai spus tu.

Te salut si te iti citesc postarile.
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: PROTOFIL

Mesajde tassevasi » 10 Oct 2011, 22:04

Treb sa vezi mai intii cit avea alcoolul cumparat ,ca suntem in Romania .
Avatar utilizator
tassevasi
 
Mesaje: 89
Membru din: 09 Mai 2011, 14:36
Localitate: Pitesti - Bascov - AG 57 ani

Re: PROTOFIL

Mesajde liviu1965 » 10 Oct 2011, 22:19

Carrefour.. alcool 96grd. , scris mare pe eticheta.
Saptamana viitoare am niste vin prost, il trag de 2 -3 - 4 ori pana iese 234grd. Glumesc, macar 70grd.

o seara buna,
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: PROTOFIL

Mesajde jenica67 » 10 Oct 2011, 22:31

Ca sa calculezi taria dorita, nu trebuie sa fi chiar farmacist. Trebuie sa aplici numai regula de 3 simpla si faptul ca cantitatea de alcool pur se conserva. De exemplu :
Cantitatea de alcool finala (obtinuta) = cantitatea de alcool initiala x taria initiala / taria finala
Iar cantitatea de apa ce trebuie adaugata = Cantitatea de alcool finala - cantitatea de alcool initiala

Ex 1 de mai sus cantitatea de alcool de 70 gr = 1000 * 96 / 70 = 1371 (Cantitatea de acool de 70 gr obtinuta)
=> 1371 - 1000 = 371 (cantitatea de apa adaugata) rotund 370 ml
Ex 2 de mai sus cantitatea de alcool de 40 gr = 1370 * 70 / 40 = 2398 (Cantitatea de acool de 40 gr obtinuta)
=> 2398 - 1370 = 1028 (cantitatea de apa adaugata) rotund 1000 ml (alcolemia optinuta prin rotunjire fiind de 40.46 gr)
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: PROTOFIL

Mesajde gica » 10 Oct 2011, 22:55

tassevasi scrie:Treb sa vezi mai intii cit avea alcoolul cumparat ,ca suntem in Romania .

tassevasi,in seara asta ma ocup cu fabricare de palinca din miere.Sunt si alte metode.Sper sa fiu maine bun de cap.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: PROTOFIL

Mesajde CORNEL V. » 11 Oct 2011, 07:31

gica scrie:
tassevasi scrie:Treb sa vezi mai intii cit avea alcoolul cumparat ,ca suntem in Romania .

tassevasi,in seara asta ma ocup cu fabricare de palinca din miere.Sunt si alte metode.Sper sa fiu maine bun de cap.

Ia-o incet ,nea Gica,sper sa nu ai nevoie de mine ;) :)
Avatar utilizator
CORNEL V.
 
Mesaje: 1138
Membru din: 23 Feb 2011, 13:10
Localitate: Tg-Carbunesti :Gorj

Re: PROTOFIL

Mesajde liviu1965 » 12 Oct 2011, 09:13

Acum 3 zile l-am facut.
L-am pus intr-o sticla PET de 5l.
De ieri .... am observat ca alcoolul a facut masa compacta cu plantele.
E normal? Daca da , inseamna ca dupa cele 12-14 zile trebuie sa storc .....
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: PROTOFIL

Mesajde gica » 12 Oct 2011, 17:39

gata cu palinca.Nu am mai masurat-o ca a iesit din ochiometru si din limbometru.
Cum se masoara.
Sunt 3 metode uzuale:
- prima,cu un alcoolmetru bun dar aveti nevoie de o carte pentru corectie cu temperatura.
- a doua cu un densimetru dar trebuie sa faceti masuratoarea la 20 de grade celsius si aveti nevoie de o carte su sa stiti ceva armetica.
- treia cu un cantar care sa masoare cu o zecimala sub gram.
Alcoolul are 800 grame/litru.
Un litru de palinca trebuie s aiba 890 de grame/litru.
Un alcool de 75 de grade are 950 de grame/litru
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: PROTOFIL

Mesajde gica » 12 Oct 2011, 17:40

Am trecut la fabricarea otetului din mere si miere.Ca trebuie si asa ceva prin casa.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: PROTOFIL

Mesajde liviu1965 » 17 Oct 2011, 10:21

liviu1965 scrie:Acum 3 zile l-am facut.
L-am pus intr-o sticla PET de 5l.
De ieri .... am observat ca alcoolul a facut masa compacta cu plantele.
E normal? Daca da , inseamna ca dupa cele 12-14 zile trebuie sa storc .....


Bine te-am regasit Liviule.
Dupa cum se vede te-au lasat cu ochii-n soare.Oare ce-ai sa faci ca acusi se termina termenul de macerare.
Daca stiam eu , te ajutam..... dar asa....
Sper totusi sa se-ndure cineva de tine si sa raspunda ....

In rest, sanatos? voinic? Eu nu prea , ma cam dor şălili...
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: PROTOFIL

Mesajde proapis13 » 17 Oct 2011, 17:00

liviu1965 scrie:In rest, sanatos? voinic? Eu nu prea , ma cam dor şălili...


SI pi mini :lol: pi buni
Nu ti-a mai raspuns nimeni deoarece tu ai intrebat si ai si incheiat cu o concluzie
Despre macerat sa nu-ti faci griji,de cate ori nu am uitat sa-l agit in fiecare zi si
plus de asta de vre-o doua ori mi l-a scos soacramea afara din bucatarie crezand
ca-i ceai invechit;norocul meu ca nu l-a aruncat
Acuma stie lectzia;intai miroase,si daca e cu miros de alcool il duce la atelier
daca nu,la flori :)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: PROTOFIL

Mesajde liviu1965 » 27 Oct 2011, 11:22

Gata, l-am scos din plante. Tot cam 1l...Are culoarea, vascozitatea, mirosul.
Ma gandesc totusi sa-l tin la alcoolemia asta de 70grd.pana la primavara.... si nu la 40.
Atunci , inainte de a-l folosi ma gandesc sa-l scot la 40.
Poate gresesc, putin ajutor..... nu mi-ar strica

Plantele , am sa le usuc si le pastrez ptr.ceai. Sau se evapora alcoolul din ele...Sau le pun asa intr-o punga. Nu mucegaiesc? Uf.... alta nevoie de ajutor...

Faceti-va mila...... va rog.

O zi buna,
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: PROTOFIL

Mesajde jenica67 » 27 Oct 2011, 12:22

Plantele nu mai pot folosi numai daca mai faci o tura acum, altfel se mucegaiesc, si ceai cu toate mirosurile ........
Eu l-am facut anul trecut in vara si este la 40 de grade si l-am folosit si acum si nu i s-a intamplat nimic, ca miros si culoare.
L-am folosit si pe post de biter suedez si s-au vindecat ranile f rapid.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori