Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .

Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde gica » 05 Sep 2011, 18:48

Reteta pe care o voi posta nu-mi apartine.Invertirea zaharului este cunoscuta de mult timp.Varianta de invertire pentru apicultura a fost stabilita si batuta in cuie de o ruda acum mai bine de 40 de ani.Personal nu am schimbat nimic la ea.
Puteti folosi orice cantitati de zahar cu conditia respectarii proportiilor pentru celelalte componente si esentialul,vasul in care pregatiti sa aiba volumul dublu fata de nr. de kg. de zahar.La 5 kg vas de 10 litri,la 100 kg butoi de 200 litri.
Varianta folosita de mine:
Intr-un pet de 2 litri pun 100 grame sare de lamaie umplu cu apa si amestec pana la dizolvare.Aceasta este solutia de sare de lamaie 5%.Continutul ajunge pentru invertirea a 100 kg de zahar.

Reteta standard pentru sirop din zahar invertit:
Necesar
-oala de 10 litri
-100 ml solutie 5% sare de lamaie
-1 litru de apa
-5 kg zahar
Sa presupunem ca vrem sa invertim 5 kg de zahar.
Se ia o oala de 10 litri,preferabil emailata.
Se pune 1 litru de apa apoi 100 ml solutie sare de lamaie
Se pune la fiert.Cand apa incepe sa cante (inainte de a fierbe) se pun 2 kg de zahar.Se amesteca bine,cand se apropie de fiert se pun celelalte 3 kg si se continua cu amestecatul.
Mare atentie la foc,cand incepe sa fiarba se unfla ca laptele pus la fiert.Face spuma si creste in oala,la un moment dat stationeaza si incepe sa dea inapoi.Asta inseamna ca invertirea s-a terminat.Se stinge focul.Acum :
- daca vrei sirop 1:1 pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine.
- Daca vrei sirop 2:1 pui imediat 1,5 litri apa rece si amesteci bine.
Asta este totul.Acum daca se doreste ceva mai bun se poate pune Protofil sau ceaiuri.

Reteta standard pentru placi din zahar invertit (candi):
Necesar
-oala de 10 sau 15 litri
-200 ml solutie 5% sare de lamaie
-0,9 litri de apa
-10kg zahar
Oala de 10 litri dar e mai buna una de 15 litri.De preferat oala emailata sau din cele cu fundul gros (3 straturi).Sunt bune si oalele de inox dar au tabla subtire si amestecul iese putin maroniu.Sub astea poate fi pusa o tabla.
Se pune 0,9 litri de apa si 200 ml solutie 5% sare de lamaie.
Se pune la fiert.Cand incepe sa fiarba se pune treptat zaharul (10 kg) si se amesteca continuu.Atentie,acest amestec incepe sa fiarba violent si exista riscul sa dea peste oala in momentul invertirii.Se tine la invertit 30-60 secunde,si se stinge focul.Se lasa sa se raceasca 10-15 minute timp in care se amesteca din cand in cand apoi poate fi turnat in forme.Personal il pun in pungi din rola de 2 kg (pun la ochiometru 800g-1kg) videz si lipesc cu o masina.Se poate scoate aerul din punga si inoda apoi punga ca e tot un drac.Se pun pe o suprafata plana si orizontala la racit.
Pun o poza din 2009
Putem comenta.
Fişiere ataşate
FEBR.2009 003.jpg
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1195
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Siropul de zahar/Invertirea zaharului

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde horia_ch » 05 Sep 2011, 19:46

Am o rugaminte pentru moderatori / administratori:
Se poate face acest mesaj a lui nea Gica (LA MULTI ANI !, nea Gica) ceva in gen sticky, sau orice alta solutie care sa il pastreze in capul listei de mesaje? Astfel se poate evita tavalugul de toamna/iarna al tinerilor stupari ce se tot intreaba care-o fi reteta de sirop a lui Gica.
"Orice om are dreptul să privească de sus în jos un alt om doar pentru a-l ajuta să se ridice."
Sufletul mi-e pustiit. Nea Gică, învaţă-mă ce să fac, să-mi treacă!
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, Romania

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde dorindafi » 05 Sep 2011, 20:28

:mrgreen: faina treaba nene gica :P
Avatar utilizator
dorindafi
 
Mesaje: 1223
Membru din: 08 Apr 2011, 20:29
Localitate: novaci-gorj 0763650092

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde liviu1965 » 05 Sep 2011, 21:47

Nea Gica ..... buna treaba
Multa sanatate si multumesc ptr.toate informatiile.
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde proapis13 » 05 Sep 2011, 22:28

Placi din zahar invertit dupa aceeasi reteta in ianuarie a.c.
salve :D
Fişiere ataşate
DSC09501.JPG
“Nu merge inaintea mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge nici in urma mea, s-ar putea sa nu te conduc bine. Mergi alaturi de mine si fii prietenul meu.” - Albert Camus
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 5528
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde liviu1965 » 05 Sep 2011, 22:32

Ca un carcotas...... cat tine?
Ca si termen de valabilitate.....
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 05 Sep 2011, 22:35

Cine sa tina?
Punga pana se rupe
Placa pana o dai la albine
Totul - o viata,azi esti maine nu mai esti
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1195
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde proapis13 » 05 Sep 2011, 22:36

Pana-l papa albinele :lol:
salve :D
“Nu merge inaintea mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge nici in urma mea, s-ar putea sa nu te conduc bine. Mergi alaturi de mine si fii prietenul meu.” - Albert Camus
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 5528
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde proapis13 » 05 Sep 2011, 22:38

Uite cum e luata in primire de un roi
salve :D
Fişiere ataşate
DSC09586.JPG
“Nu merge inaintea mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge nici in urma mea, s-ar putea sa nu te conduc bine. Mergi alaturi de mine si fii prietenul meu.” - Albert Camus
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 5528
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde liviu1965 » 05 Sep 2011, 22:52

L-ai servit asa?
Nu l-ai facut sirop 1/1 sau 1/2?
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 05 Sep 2011, 23:19

Asta-i candi Liviule.Si se vede zapada daca nu ma insel.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1195
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde BUNKA » 06 Sep 2011, 08:44

Am gasit cateva informatii despre invertirea enzimatica a zaharului, pur si simplu la o melasa simpla din zahar si apa se adauga invertaza, o enzima pe care o folosesc de altfel si albinele pt invertire cu pretul uzurii premature al corpului lor, enzima mai este denumita si E 1103, se pune 1 ml la kg de solutie de apa cu zahar si nu stiu timpii de reactie insa nu cred ca dureaza prea mult...asta este marea reteta a apiinvertului, dupa care vin oamenii si mai toarna peste cele 50% /50% glucoza si fructoza obtinute prin invertire enzimatica niste fructoza simpla pt a face ca produsul sa fie mai stabil sa nu cristalizeze si aia e...vb domnului Dumitriu, " din rulaj se fac banii".
Am gasit informatiile pe Google..uitati.. http://e.slabute.ro/e1103-invertaza.html
http://dictionar.romedic.ro/e1103 http://www.referatele.com/referate/chim ... icogen.php http://www.proapicultura.ro/mierea/compozitia.htm
In ultimul link observam ca zice asa ca in miere fructoza se regaseste in proportie de 38% iar dextroza in proportie de 31%...la apiinvert e simplu, folosind un "E", adica o enzima E1103 (invertaza) obtinuta pe cale industriala scrie si cum, care se adauga la solutia de zaharoza si apa se obtine prin invertire enzimatica solutie jumate -jumate glucoza si fructoza, la acest produs ei mai adauga asa cum ziceau colegii nostri "toarna" efectiv niste fructoza si astfel se modifica procentul de fructoza care apare in compozitia APIINVERTULUI.
Dati cautare pe google la "enzime industra alimentara" si va puteti cumpara cata invertaza doriti si F40 si asolut orice ingredient ca sa va faceti singuri acasa asa numitul apiinvert, sau mai simplu multa multa sare de lamaie si.. si mai mult zahar dupa reteta de acum arhicunoscuta si folosita de noi a lui nea` Gica..multumim nea` Gica!
Din informatiile astea reiese ca iernarea albinei pe o astfel de hrana nu poate fi nociva, poate fi doar putin incompleta dar daca lasam si ceva miere in lada, nu doar glucoza si fructoza, apoi treaba este in regula!
BUNKA
 
Mesaje: 2846
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde liviu1965 » 06 Sep 2011, 10:20

gica scrie:Asta-i candi Liviule.Si se vede zapada daca nu ma insel.


Nea Gica , sunt incepator. Nu m-am mai lovit de problema asta pana acum, deci sunt carcotas: candi.... inseamna ca se serveste asa..... iarna. Tine loc de miere? Ca inlocuitor de pastura...nu cred. Daca poti recomanda-mi un link...sa studiez.
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 06 Sep 2011, 10:33

Haideti sa nuantam putin ca sa clarificam diferenta intre solutia de apa-zahar si siropul din zahar invertit.
Un exemplu paralel.
Painea.
Metoda de preparare a painii obtinute din aluat dospit (la fel se face si azi) a fost descoperita in Franta in jurul anului 1000.Pana atunci se manca paine facuta din aluat nedospit.Registrele cu cantitatile de hrana pentru lucratorii care ridicau diferite cladiri specificau printre altele 3 livre de panis (paine)/zi (aprox 1,5kg) si o ora de odihna(siesta).
Dupa 50 de ani apare in registre 1 livra si jumate de paine si dispare siesta.E vorba de munci considerate azi foarte grele (spargatori de piatra,carausi si zidari).Alte trei lucruri bune ca urmare a aparitiei painii facute din aluat dospit :
- populatia Frantei s-a dublat in 100 de ani (de la 25 de milioane la 50 de milioane).Azi sunt 70 de milioane din care (vorba lui Becali,tiganii lor sunt mai negri decat ai nostri).
- Franta a fost motorul Europei 600 de ani
- Europa a fost buricul pamantului 800 de ani
Un lucru negativ, painea dospita a fost unul din motivele care au dus la Marea Schisma.
Revenind la albine cam aceasta este dosebirea intre hranirea cu solutie de zahar si sirop de zahar invertit.
Organismul albinei nu poate asimila zaharoza,albina secreta o substanta (invertaza) care sparge glucoza in doua componente (fructoza si glucoza) in procente egale.Abia acum poate fi consumat.
Cum am aratat mai sus omul nu mananca faina ci paine,albina nu mananca zaharoza (zahar).Transformarea zaharozei in zaharuri simple si asimilabile uzeaza foarte mult albina.Sunt studii in acest sens.
Atunci ? ce e greu.Da ceva munca.Stie toata lumea ca banu aduce ban.Dar si munca aduce bani.Mai putini,adevarat.
Nu am vazut oameni bogati de pe urma exploatarii albinei dar am vazut destui care traiesc mult mai bune.Unul din ei am fost si sunt si eu.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1195
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 06 Sep 2011, 10:57

liviu1965 scrie:Nea Gica , sunt incepator. Nu m-am mai lovit de problema asta pana acum, deci sunt carcotas: candi.... inseamna ca se serveste asa..... iarna. Tine loc de miere? Ca inlocuitor de pastura...nu cred. Daca poti recomanda-mi un link...sa studiez.

Liviu,primul meu post la sfarsit inainte de foto are o propozitie scurta (putem comenta).
Am facut o miscare pe sub masa si am completat la reteta de placi de zahar invertit.Am pus cuvantul candi.
Iarna in lipsa hranei in stup albinele pot fi salvate de la moarte prin administrarea de zahar candi sau serbet de zahar.Ambele au cate un avantaj si un dezavantaj.Placile de zahar se inmoaie (sunt higroscopice),curg si pot omori albinele,zaharul candi este aruncat partial pe fundul stupului si scos afara cu prima ocazie.
Ce vezi in pozele puse de mine si de proapis 13 sunt placi de candi in punga la rola.Nu mai curge si albinele rod totul.
Repet,cu asta salvezi colonia de la moarte nu obtii productii record.Hrana pentru iarna si primavara trebuie asigurata pana la 1 septembrie.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1195
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde liviu1965 » 06 Sep 2011, 11:26

Merci , nea Gica.
Nu am vrut sa va supar chiar de ziua dvs.....am vrut sa stiu in amanunt procedura ( defect profesional...)
Zilele astea in familie am facut conservele ptr.iarna..... bulion,majun,bulion cu ardei,ketchup,ardei copti......si la sfarsit...bagate in cuptor la nu stiu ce temperatura.....si daca eu sunt putin mai liber zilele astea ..... ghici cine s-a ocupat de fierbere.....lasa-le atatea ore..... mai am putin si ma duc la Socola...

Nu va mai plictisesc,

O zi buna la toti
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Următorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori