paul scrie:Depinde cand ai adaugat solutia de sare de lamaie !!!
Eu o adaug intotdeauna cand aproape incepe sa clocoteasca siropul !
Dar de ce Paul adaugi tu solutia de sare de lamaie cand incepe sa clocoteasca siropul (adica deja ai pus zaharul ?), atata timp cat reteta spune ca se ia 1L de apa si 100ml de solutie 5% sare de lamaie si se pun la fiert? Ai un motiv anume ?
Eu am urmat intocmai pasii, exact cum zice reteta si pana acum nu am avut probleme sa nu mi se umfle. Si am constatat ca daca recipientul in care fierbi siropul este destul de mare (in cazul meu pentru 5KG de zahar folosesc o oala de 10L), nu este nevoie sa micsorezi flacara cand se umfla, pentru ca nu se umfla atat de tare incat sa dea peste.
Iar dupa ce am stins flacara si am adaugat inca 1.5L de apa pentru un sirop 2:1, incerc sa racesc siropul cat mai repede, introducand oala cu sirop intr-un vas cu apa rece, apa pe care o schimb la cateva minute. Fac asta pentru a reduce procentul de HMF din sirop.
Am constatat si eu ca siropul invertit este foarte limpede si cred ca asta se explica prin modificarea polarizarii luminii.
Insa, oricum s-ar proceda, procentul de invertire a zaharozei pe flacara de la aragaz cred ca e destul de mic, tinand cont de faptul ca pentru invertire ar trebui sa ai un control strict al temperaturii.