Buna ziua,
Revin cu o intrebare, dupa ce am facut buraclaua( apifonda,miere,inlocuitor de polen si ceva polen), am citit ca polenul devine nocov daca este suspus umecarii? este adevarat?
o sa revin maine cu copy scanate din carte.....
gica scrie:Cine sa tina?
Punga pana se rupe
Placa pana o dai la albine
Totul - o viata,azi esti maine nu mai esti
gica scrie:.
Reteta standard pentru placi din zahar invertit (candi):
Necesar
-oala de 10 sau 15 litri
-200 ml solutie 5% sare de lamaie
-0,9 litri de apa
-10kg zahar
Oala de 10 litri dar e mai buna una de 15 litri.De preferat oala emailata sau din cele cu fundul gros (3 straturi).Sunt bune si oalele de inox dar au tabla subtire si amestecul iese putin maroniu.Sub astea poate fi pusa o tabla.
Se pune 0,9 litri de apa si 200 ml solutie 5% sare de lamaie.
Se pune la fiert.Cand incepe sa fiarba se pune treptat zaharul (10 kg) si se amesteca continuu.Atentie,acest amestec incepe sa fiarba violent si exista riscul sa dea peste oala in momentul invertirii.Se tine la invertit 30-60 secunde,si se stinge focul.Se lasa sa se raceasca 10-15 minute timp in care se amesteca din cand in cand apoi poate fi turnat in forme.Personal il pun in pungi din rola de 2 kg (pun la ochiometru 800g-1kg) videz si lipesc cu o masina.Se poate scoate aerul din punga si inoda apoi punga ca e tot un drac.Se pun pe o suprafata plana si orizontala la racit.
Asta voiai ?
balu scrie:miine as pune si eu o turta 1/1 zahar pudra/miere salcim la vo 2 stupi, o fi buna proportia, miere cristalizata n-am
balu scrie:miine as pune si eu o turta 1/1 zahar pudra/miere salcim la vo 2 stupi, o fi buna proportia, miere cristalizata n-am
cristi ciuc scrie:gica scrie:Cine sa tina?
Punga pana se rupe
Placa pana o dai la albine
Totul - o viata,azi esti maine nu mai esti
Nea Gică era un om bun cu suflet mare.
Te-apucă râsu-plânsu când vezi ce afirma cu relativ puţin timp înainte de trecerea LUI în nefiinţă.
Topicurile lui rămân perene şi mă bucură să le văd zilnic drept referinţe în apicultură.
gabi bee scrie:stie cineva cat cantareste 1 litru de sirop 1:1 dupa reteta lui nea gica ? dupa calculul meu ar avea 1,25 kg , daca e corect ! mersi mult !
pngflorin scrie:seaquest scrie:Nea Gica,Sorin /Va multumesc pt. raspuns, inca nu am scapt de iarna,asa este.
acum intrebare pana la 10-15 martie nu se strica buracalaua mea eu am bagat-o la congelatorsa fiu sigur.
Din pacate nu mai poate sa i-ti raspunda.............
mierea scrie:am facut si eu..placi candi din zahar invertit dupa reteta lui gica...
1.am respectat reteta intocmai si a iesit...de nota 10..
2.am turnat in farfurii din plastic de unica folosinta....eeeeeeiiiiiiiii...aici problema...farfuriii ieftine...plastic de tot...bip....nu am putut scoate placile....se rupeau marginile farfuriilor...
3.nu am pus in pungi ci am infoliat placile cu farfurie cu tot.....erau lipicioase..
4...oare le pot pune cu tot cu farfurie? ...oare nu condenseaza si astfel sa curga...?
raspunde ti va rog......e prima data cand fac placi....
Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori