Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 16:36

Eu, pe un stup l-am distrus anul trecut. Era cel mai slabut si am zis sa-l ajut spre sfarsitul iernii. Deja se inprimavara. LE-am pus la cei cu probleme zaharul invertit gelatinos, facut dupa reteta. Nu stiu exact daca aceasta a fost cauza, dar pe acel stup l-am terminat dupa ce i-am pus turta. Cu ceilalti nu am avut probleme, dar la el a curs zaharul jos printre rame si stupul a murit.
Nu mai stiu exact cine (Daniel Ciobanu parca) a facut niste experimente comparative intre: apifonda, zahar invertit si turta cu miere. Cel mai rau a iesit la zahar invertit.
Am inca dileme legate de de cat HMF ramane in zaharul invertit, mai ales in cel gelationos, mai ales ca aici nu putem baga apa rece ca in reteta simpla???
Uneori eu am patit sa nu se umfle ca laptele, semn ca poate nu s-a invertit suficient. Nu am instrumentele sa masor exact, asa ca raman intrebarile.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5575
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde CORNEL V. » 19 Feb 2012, 16:59

iulyan_milo scrie:Nu am folosit pungi la sul ci plasute de 4kg, ce sunt putin mai groase. Va multumesc pentru sfaturi si mai astept si altele.

Iuliene.te duci in complexul Rodna si iei pungi putin mai groase,am luat eu sunt 200 buc. la 9 lei,alea le poti intepa cu furculita de descapacit in 3-4 locuri si merg la fix
Avatar utilizator
CORNEL V.
 
Mesaje: 1138
Membru din: 23 Feb 2011, 13:10
Localitate: Tg-Carbunesti :Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde iulyan_milo » 19 Feb 2012, 17:04

Multumesc fain! Asa o sa fac.
Avatar utilizator
iulyan_milo
 
Mesaje: 112
Membru din: 02 Dec 2011, 19:44
Localitate: Tg. Carbunesti

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde proapis13 » 19 Feb 2012, 18:44

bihorel scrie:....as fi vrut sa fiu sigur daca si unde am gresit.

Asta e reteta originala
viewtopic.php?f=9&t=643#p11252
Asa se intimpla cind nu cititi ce trebuie si unde trebuie
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde panshe85 » 19 Feb 2012, 20:00

aveti mare grija cu placile, eu unul nu le recomand......am facut placi, mai multe transe pana am prins ''chichita'' si mi au iesit deschise la culoare....am mers cu proba la laboratot rezultatul suna cam asa: ivertia zaharului = 78,6% (din punctul asta de vedere corespunde, e bun, doamna credea ca le am facut cu miere) hidroximetilfurfural (HMF) = 42,8 mg /100g produs .......e exagerat de mare, limita maxima e in jur de 10mg/100g pana.....mare atentie. din punctul meu de vedere siropul din zahar invertiti o sa l folosesc la greu, e bun, placile nu ..... am bagat in cati va din acele turte, dupa ce am primit rezultatul (ca asa merge la noi, primesti rezultatul dupa 3 saptamani) am scos placile si la cativa dintre ei am observat ceva mortalitati la urdinis defecatii mult mai multe pe zapada din fata stupilor, in comparatie cu ceilalti......inauntru nu am vazut urme de diaree,inca.......sper sa vina vremea buna pt un zbor bun de curatare....
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85
 
Mesaje: 113
Membru din: 20 Iun 2011, 14:13
Localitate: craiova, dolj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 20:17

panshe85 scrie:hidroximetilfurfural (HMF) = 42,8 mg /100g produs .......e exagerat de mare, limita maxima e in jur de 10mg/100g pana.....mare atentie.

Tocmai aceasta a fost si teama mea. Pacat ca nea Gica nu mai e pe aici sa ne mai lamureasca. Anul trecut cand le-am folosit si eu, nu am fost multumit. Posibil sa-mi fi scapat ceva ...
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5575
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde peterneamt » 19 Feb 2012, 20:19

panshe85 scrie:aveti mare grija cu placile, eu unul nu le recomand......am facut placi, mai multe transe pana am prins ''chichita'' si mi au iesit deschise la culoare....am mers cu proba la laboratot rezultatul suna cam asa: ivertia zaharului = 78,6% (din punctul asta de vedere corespunde, e bun, doamna credea ca le am facut cu miere) hidroximetilfurfural (HMF) = 42,8 mg /100g produs .......e exagerat de mare, limita maxima e in jur de 10mg/100g pana.....mare atentie. din punctul meu de vedere siropul din zahar invertiti o sa l folosesc la greu, e bun, placile nu ..... am bagat in cati va din acele turte, dupa ce am primit rezultatul (ca asa merge la noi, primesti rezultatul dupa 3 saptamani) am scos placile si la cativa dintre ei am observat ceva mortalitati la urdinis defecatii mult mai multe pe zapada din fata stupilor, in comparatie cu ceilalti......inauntru nu am vazut urme de diaree,inca.......sper sa vina vremea buna pt un zbor bun de curatare....


Asa este ai perfecta dreptate astept de mult postarea asta .Credeam ca sunt singurul de pe forum care detine adevarul si nu vruiam sa imi sara altii in cap. De ce credeti ca sunt impotriva invertirii chimice sau enzimatice facuta de noi nu de albine ? Sau altfel spus, de ce e mai bun siropul 1/1 din zahar tos si ceai decit apiinvertul sau siropul invertit ? :P
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4335
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde bihorel » 19 Feb 2012, 21:48

Asa se intimpla cind nu cititi ce trebuie si unde trebuie

Proapis13 cu tot respectul dar de citit am citit exact de acolo si nu numai odata ci de mai multe ori. Cu toate astea undeva e posibil sa fi gresit si nelinistea mea vine de la timpul cat am tinut la foc desi in reteta se spunea cam asa:
"Atentie,acest amestec incepe sa fiarba violent si exista riscul sa dea peste oala in momentul invertirii.Se tine la invertit 30-60 secunde,si se stinge focul"
si eu am lasat la foc pana s-a umflat dar nu s-a iasa din oala ci doar am vazut ca isi mareste volumul dupa care am oprit la vreun minut . Dar totusi nu a iesit ca a lu nea GICA si acum cred ca e prea caramelizat. Se mai poate folosi ?sau mai bine nu ma risc?? si cumpar altceva pt roi ca la familii mai am mancare
bihorel
 
Mesaje: 19
Membru din: 10 Mar 2011, 02:13

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde horia_ch » 19 Feb 2012, 22:11

În ultimul timp nea Gică încerca să atragă atenţia asupra ultimei părţi a preparării turtelor de zahăr invertit. Cred că a apucat să scrie în două postări un lucru pe care eu l-am observat în timp (prepar această turtă de vreo 8 ani).
Lucrul care cred că v-a scăpat este legat de răcirea amestecului după invertire şi oprirea focului. Răcirea se face cu apă rece, apă în care se scufundă vasul cu soluţie. E musai de amestecat până ce scade temperatura... nu ştiu la ce valoare. Merg după nas.
Prin răcirea forţată se obţin două efecte: oprirea formării HMF şi oprirea caramelizării (rezultând o turtă deschisă la culoare).
viewtopic.php?f=9&t=643&p=12261&hilit=hmf#p12261
Aici vorbea despre răcirea amestecului ÎN apă.
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde proapis13 » 19 Feb 2012, 22:35

[quote="bihorel"].....undeva e posibil sa fi gresit si nelinistea mea vine de la timpul cat am tinut la foc .../quote]
Daca ai respectat toate etapele si ai pus toate ingredientele trebuia sa iasa ceva de genul
salve :D
Fişiere ataşate
candi in polistiren.JPG
turta candi.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 23:02

horia_ch scrie:viewtopic.php?f=9&t=643&p=12261&hilit=hmf#p12261
Aici vorbea despre răcirea amestecului ÎN apă.

Da, dar oare nu vorbea nea Gica despre reteta de zahar invertit, nu cel gelationos. Cu acela e problema, ca nu mai adaugam apa si e mai vascos, se raceste mai greu.
Aici e buba! Daca are cineva rezultate pt cel gelatinos, in conditiile in care ar fi racit in apa.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5575
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde horia_ch » 19 Feb 2012, 23:32

Aşa e, Cristi, şi eu cred că în citat vorbea de sirop. Totuşi, este logic faptul că în cazul răcirii forţate în apă scade MULT formarea HMF. Nu trebuie răcit amestecul până se întăreşte de tot, să nu îl mai poţi turna.
Din păcate, nu am făcut analize la turta făcută astfel. Nici nu cred că voi face, pentru că sunt foarte mulţumit de reţeta asta. N-am avut niciodată probleme, deşi, cum spuneam, o folosesc de muuuultă vreme.
Fără răcirea forţată apare şi caramelizarea amestecului, CHIAR ŞI DUPĂ OPRIREA SURSEI DE CĂLDURĂ. Am avut cazuri pe vremuri când, pe măsură ce turnam turtele în pungi şi le legam, obţineam turte din ce în ce mai închise la culoare. Asta nu s-a mai întâmplat după ce am recurs la răcirea forţată.
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde bihorel » 19 Feb 2012, 23:35

ceva de genul celei din poza 2 adica asa mai roscata deci nu transparenta cum o vad pe cea de pe rame.
Horia cred ca ai pus punctul pe "i" in cazul meu, adica dupa ce am oprit focul de la aragaz am lasat oala vreo 20 de minute si abia apoi am incercat sa o racesc fortat punand-o in zapada si amestecand cu lingura de lemn.
acum ce a iesit e o bomboana de toata dulceata :oops:
e bine macar sa stie si altii cand s-or apuca :
dupa fierbere si dat in clocot trebuie racit cat mai repede
bihorel
 
Mesaje: 19
Membru din: 10 Mar 2011, 02:13

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde panshe85 » 20 Feb 2012, 02:31

in apa le am racit si eu , pe toate, lighean cu apa si dushul in lighean cu apa rece continuu.....
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85
 
Mesaje: 113
Membru din: 20 Iun 2011, 14:13
Localitate: craiova, dolj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde balu » 21 Feb 2012, 11:01

Cind o fi mai bine de pus turtele, daca e putin mai cald cind vri sa le pui turta, albinele zboara si aterizaza pe zapada si mor, daca e prea frig si albinele sus, le strivesti, parca tot mai bine erau puse cind albinele erau jos. Consumul f mare fata de alti ani, le-am pus sirop invertit cam 8/1 dar nu prea sau atins de el, turta de miere salcim- zahar pudra 1/1 parca le place mai mult. Am facut o prostie mare, sa vedem urmarea, pungile nu le-am legat la gura, si au fost cam pline. e greu de respectat retetele, ,,eu sunt mai destept, mai multa miere e mai bine etc''
balu
 
Mesaje: 527
Membru din: 20 Iul 2011, 10:27
Localitate: berbesti vl

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 21 Feb 2012, 20:26

Buna seara,
Va scriu aici retetele lui Gica pt. turte proteice.Nu le-a luat cu el dar eu nu pot sa ma opresc din plans cand citesc tot ce scrieti dv si de asta nu prea scriu.
1)pt. stimularea ouatului si formarea corpului gras in toamna:
10l sirop1:1invertit; 0,5kg polen(cand nu este in natura),0,5kg lapte praf, 0,5 kg drojdie de bere.
Se amesteca bine componentele si se da in portie de 300-500ml la2-3 zile.In caz ca este cules de polen ,acesta se exclude si se pun cate 0,75kg din celelalte componente.Doza de componenti nu se mareste pt. ca creste prea mult aportul caloric si albinele vor lua mai greu hrana(Gica ii zicea risipa).
2)Turta proteica:
5kg miere sau 4kg sirop invertit 4/1; 5kg zahar pudra ;1kg drojdie de bere;1kg lapte praf;1kg polen macinat.In mierea sau siropul cald(max.40grade)se pune zaharul pudra apoi ceilalti componenti se amesteca bine , se pune in pungi de la 0,5-1kg si se pune pe rame.
3)Reteta pt. perioade lipsite complet de cules de polen(toamna secetoasa sau primavara devreme):cantitate egala din:polen macinat, drojdie de bere ,lapte praf.Se amesteca bine componentele,se pune in capace pe coli de hartie la10-20m in fata stupilor.Stupii se stmuleaza cu o seara inainte cu siropul din reteta1.Daca a doua zi nu iau deloc amestecul se executa dresaj:se presara cu 3 degete amestec la urdinis si cand albinele simt mirosul in cateva minute incepe culesul.Nota:Nu este indicata folosirea amestecurilor din comert deoarece componentii nu sunt in proportii corecte.(Am citat din scrierile sotului meu).Va doresc sa va fie toate asa cum va doriti.Elena Romanescu.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori