Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde peterneamt » 22 Feb 2012, 11:44

Cumpara una mai teapana si pe asta opresteo pentru gaurele etc. ;)
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 1789
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde iulyan_milo » 22 Feb 2012, 20:23

In ce conditii se poate pastra siropul si cat de mult fara sa se altereze sau sa capete acreala? Si care iar fi termenul de valabilitate nefiind inchis etans?
Avatar utilizator
iulyan_milo
 
Mesaje: 107
Membru din: 02 Dec 2011, 19:44
Localitate: Tg. Carbunesti

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde jenica67 » 22 Feb 2012, 21:38

daca il ti 2:1, sau mai concentrat, nu se acreste oricat il tii. Acum sper ca il folosesti in decurs de un an, nu vrei sa il lasi pentru, descoperiri arhiologice apicole, in "Romania secolului 21" !
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2269
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde un OM » 22 Feb 2012, 21:56

Despre pastrarea siropului nea Gica a lasat varianta invertirii zaharului. Dupa ce se realizeaza invertirea se raceste cu tot cu oala in apa rece si se poate pastra asa fara sa se faca adaugirea cu apa in diverse proportii, de la 4/1 la 1/1. Paritatea de zahar si apa este in cazul acesta de 5/1.
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1409
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde kamy » 06 Mar 2012, 09:02

un OM scrie:Despre varianta invertirii zaharului.
invertirea zaharului cu sare de lamaie ramane la latitudinea fiecaruia dar sarea de lamaie ramane un produs chimic si cancerigen dar probabil nu in cele 40 de zile cat traiesteo albina in perioada activa,de la drajdiste vecinii nostri am ramas cu o zestre de invartire de toamna cand sant rezerve subtiri sirop de zahar dens,30% miere se lasa in beci 2-3 saptamani (nu mai retin exact)timp in care se amesteca din cand in cand daca se pune si vinul in beci frecvente se mareste pe cale naturala,pe urma e bagat in rame cu pompa de vid,scurse ramele si capacit prin pulverizare cu ceara topita!
kamy
 
Mesaje: 1891
Membru din: 18 Dec 2011, 15:30

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde Nebunu_R » 06 Mar 2012, 11:20

la turte parca spunea ca se lasa 10-15 min sa se raceasca. nu brusc.
e ok sa pun dupa astea 10 min Protofil si Apicomplex? cred ca temperatura va fi undeva sub 60 grade celsius
Avatar utilizator
Nebunu_R
 
Mesaje: 171
Membru din: 12 Apr 2011, 10:10
Localitate: Nana, CL

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde proapis13 » 06 Mar 2012, 20:37

kamy scrie:
un OM scrie:Despre varianta invertirii zaharului.
invertirea zaharului cu sare de lamaie ramane la latitudinea fiecaruia dar sarea de lamaie ramane un produs chimic si cancerigen dar probabil nu in cele 40 de zile cat traiesteo albina in perioada activa,de la drajdiste vecinii nostri am ramas cu o zestre de invartire de toamna cand sant rezerve subtiri sirop de zahar dens,30% miere se lasa in beci 2-3 saptamani (nu mai retin exact)timp in care se amesteca din cand in cand daca se pune si vinul in beci frecvente se mareste pe cale naturala,pe urma e bagat in rame cu pompa de vid,scurse ramele si capacit prin pulverizare cu ceara topita!

Poti sa dai copy paste de unde ai copiat traducerea asta incompleta???
“Nu merge inaintea mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge nici in urma mea, s-ar putea sa nu te conduc bine. Mergi alaturi de mine si fii prietenul meu.” - Albert Camus
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 5528
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde kamy » 06 Mar 2012, 21:14

proapis13 scrie:
kamy scrie:[quote="un OM"
Poti sa dai copy paste de unde ai copiat traducerea asta incompleta???

habar n-am am citit acus vre-o 10 ani am incercat in toamna n-am reusit ...,decat sa raspund spre deosebire de....!
vai ma scuzati dvs ati scris cartea?interesant n-ai zice!
kamy
 
Mesaje: 1891
Membru din: 18 Dec 2011, 15:30

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde Nebunu_R » 10 Mar 2012, 21:49

am facut reteta pt turte si le-am dat acum o saptamana cam 5-600g de fiecare.
nici nu s-au atins de ea...
Avatar utilizator
Nebunu_R
 
Mesaje: 171
Membru din: 12 Apr 2011, 10:10
Localitate: Nana, CL

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde proapis13 » 10 Mar 2012, 22:09

kamy scrie:habar n-am am citit acus vre-o 10 ani am incercat in toamna n-am reusit ...,decat sa raspund spre deosebire de....!
vai ma scuzati dvs ati scris cartea?interesant n-ai zice!

Fi coerent te rog ca nu am inteles nimic :shock:
“Nu merge inaintea mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge nici in urma mea, s-ar putea sa nu te conduc bine. Mergi alaturi de mine si fii prietenul meu.” - Albert Camus
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 5528
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde balloo » 14 Iul 2012, 13:10

gica scrie:Reteta standard pentru sirop din zahar invertit:
Necesar
-oala de 10 litri
-100 ml solutie 5% sare de lamaie
-1 litru de apa
-5 kg zahar
Sa presupunem ca vrem sa invertim 5 kg de zahar.
Se ia o oala de 10 litri,preferabil emailata.
Se pune 1 litru de apa apoi 100 ml solutie sare de lamaie
Se pune la fiert.Cand apa incepe sa cante (inainte de a fierbe) se pun 2 kg de zahar.Se amesteca bine,cand se apropie de fiert se pun celelalte 3 kg si se continua cu amestecatul.
Mare atentie la foc,cand incepe sa fiarba se unfla ca laptele pus la fiert.Face spuma si creste in oala,la un moment dat stationeaza si incepe sa dea inapoi.Asta inseamna ca invertirea s-a terminat.Se stinge focul.Acum :
- daca vrei sirop 1:1 pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine.
- Daca vrei sirop 2:1 pui imediat 1,5 litri apa rece si amesteci bine.
Asta este totul.Acum daca se doreste ceva mai bun se poate pune Protofil sau ceaiuri.


Trei intrebari am:
1. Fatza de ce subliniat si ingrosat mai sus: 100ml solutie = cu 5gr?? Ca sarea de lamaie se vinde la pliculete de 5gr.
2. Eu am pus doar un pliculet, in rest am respectat intocmai retzeta de mai sus. Mi-am stricat siropul sau nu? Adaug ca l-am gustat si acum e putin mai acrisor decat inainte (cand il faceam dupa alta reteta).
3. Inca ceva: Protofil...la 6-7 litri cat rezulta din retzeta de mai sus, cat se pune? cand s-a racit sau dupa ce e gata?
Avatar utilizator
balloo
 
Mesaje: 30
Membru din: 10 Mai 2012, 16:29
Localitate: Cluj-Napoca

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde cristi_vidican » 14 Iul 2012, 13:27

balloo scrie:1. Fatza de ce subliniat si ingrosat mai sus: 100ml solutie = cu 5gr?? Ca sarea de lamaie se vinde la pliculete de 5gr.
2. Eu am pus doar un pliculet, in rest am respectat intocmai retzeta de mai sus. Mi-am stricat siropul sau nu? Adaug ca l-am gustat si acum e putin mai acrisor decat inainte (cand il faceam dupa alta reteta).

Nu ma pricep la chimie, dar la 1 kg de zahar trebuie 1 g de sare de lamaie pentru invertire. Deci, se pare că ai procedat corect.
Dar, din ce știu eu de pe piață, pliculețele (dr.Oetker) cu sare de lămâie sunt la 8 g. Am văzut că majoritatea au 8 g, dar sunt și cu 5 g. Daca ai pus 8 grame, e normal că a ieșit mai acrișor
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 2565
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde balloo » 14 Iul 2012, 14:22

E pliculet de 5gr, marca "ALEX". E o firma din Galati; acolo scrie ca e ambalat.
Avatar utilizator
balloo
 
Mesaje: 30
Membru din: 10 Mai 2012, 16:29
Localitate: Cluj-Napoca

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde victor s » 14 Iul 2012, 22:43

Protofil - 17 ml /la 1 litru e sirop.
Se adauga protofil inaintea administrarii. astazi dai la albine, astazi pui protofil. Daca i-ti ramane de pe o zi pe alta nu-i problema, dar dupa 2/3 zile incepe sa fermenteze.
Sanatate !
Avatar utilizator
victor s
 
Mesaje: 873
Membru din: 23 Feb 2011, 22:31
Localitate: Ploiesti

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde balloo » 15 Iul 2012, 13:40

Mersi mult pentru detalii Victor!

Inca ceva: ma poate ajuta cineva cu gramajele? Mi-am luat un borcan mic de plastic, gradat cu gramaje pt faina si zahar! Dar nu stiu o proportie intre cele 2 si polen. Deci, spre exemplu, 100gr de polen = cate gr de zahar, sau de faina? Daca are cineva un cantar din acela mic de bucatarie, vor rog mult ajutati-ma cu conversia! :)

Sau invers: 100gr zahar = cate grame polen (uscat!) ? Dar 100 gr faina? Are cineva timp de joaca? :))
Avatar utilizator
balloo
 
Mesaje: 30
Membru din: 10 Mai 2012, 16:29
Localitate: Cluj-Napoca

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde lefter » 03 Sep 2012, 19:27

am facut reteta lui nea gica sirop invertit am respectat gramajele si ordinea totusi compozitia nu sa unflat oare a avut loc invertirea culoarea este buna
lefter
 
Mesaje: 42
Membru din: 22 Aug 2011, 21:09
Localitate: com.albesti VASLUI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori