Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde paul » 03 Sep 2012, 19:37

lefter scrie:am facut reteta lui nea gica sirop invertit am respectat gramajele si ordinea totusi compozitia nu sa unflat oare a avut loc invertirea culoarea este buna

Depinde cand ai adaugat solutia de sare de lamaie !!!
Eu o adaug intotdeauna cand aproape incepe sa clocoteasca siropul !
Depinde si de foc ! Este de preferat un foc mai alert cand adaugi solutia de sare de lamaie , apoi cand incepe sa se umfle se reduce ...
Cred totusi ca intr-o anumita proportie s-a invertit !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5116
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde cristi_vidican » 03 Sep 2012, 19:53

lefter scrie:am facut reteta lui nea gica sirop invertit am respectat gramajele si ordinea totusi compozitia nu sa unflat oare a avut loc invertirea culoarea este buna

S-a invertit, dar nu prea.
Am patit si eu exact ca tine, i-am scris lui nea Gica, inca mai traia pe atunci, si mi-a zis ca si el mai avea rateuri.
Depinde si de foc. Trebuie un foc mare la inceput. Cand incepe sa se umfle, reduci focul.
Dar, grabeste-te cu siropurile ca oricum uzeaza albina si e pacat.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5338
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde lefter » 03 Sep 2012, 20:14

cristi_vidican scrie:
lefter scrie:am facut reteta lui nea gica sirop invertit am respectat gramajele si ordinea totusi compozitia nu sa unflat oare a avut loc invertirea culoarea este buna

S-a invertit, dar nu prea.
Am patit si eu exact ca tine, i-am scris lui nea Gica, inca mai traia pe atunci, si mi-a zis ca si el mai avea rateuri.
Depinde si de foc. Trebuie un foc mare la inceput. Cand incepe sa se umfle, reduci focul.
Dar, grabeste-te cu siropurile ca oricum uzeaza albina si e pacat.

va multumesc pt. raspunsuri din fericire mai am puiet pe 2 =3rame care sunt goale de miere si cam negre astept sa le scot dupa care fac hranirile de completare 15 sep. dupa calculele mele
lefter
 
Mesaje: 57
Membru din: 22 Aug 2011, 21:09

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde cristi_vidican » 03 Sep 2012, 20:19

Daca mai ai loc liber (si cred ca mai este destul) pe celelalte rame baga-le siropul urgent, cel care face ca rezervele sa fie suficinete. Apoi poti descapaci, aranja rame etc. Dar, exista un timp potrivit pentru completare si acela e, dupa parerea mea, in perioada cand in stup avem cat mai putina albina care va trece iarna.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5338
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde ANITEI » 04 Sep 2012, 08:43

Am invertit si eu cu succes (mare succes, era sa dea in foc!) 30 kg de zahar , nu e mare lucru , intr-o ora s-a facut tot.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI
 
Mesaje: 226
Membru din: 10 Apr 2011, 20:54
Localitate: Tagadau Arad

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde csaa » 06 Sep 2012, 19:08

Am invertit astazi 5 kg. de zahar dupa reteta lui nea Gica, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Succes total! Cand am vazut ce limpede a ramas dupa invertire am fost foarte surprins.
Multumesc tuturor care au postat pozitiv aici.
P.S. - urmatoarele multumiri la iarna cand o sa incerc si placile de zahar invertit.
csaa
 
Mesaje: 2090
Membru din: 26 Aug 2012, 11:37
Localitate: Oltenita

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde paul » 06 Sep 2012, 19:17

Eu zic sa-i dai cu "succesurile" inainte , sa invertesti zahar si sa-l faci sirop pe care sa-l administrezi acum :!:
Oare nu-i mai misto la iarna sa stai la o tuica sau un vin fiert , eventual o cafea decat sa te deranjezi si mai ales ... SA LE DERANJEZI :?: Aaaaaaaaa ...???
Aia cu placile e ... HRANIRE DE SALVARE ! Si cum nu toate actiunile de salvare se soldeaza cu ... "succesuri" ... ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5116
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde balasbebe » 06 Sep 2012, 21:22

Paul ai luat din mana mea vorbele. Da mai este timp, mai sunt bani si invertit sau nu bagati de mancare albinelor. Am vazut si in film cum baga cate 10 kg. Noi nu avem 10 kile cu tot cu rame. Daca dam macar cate 0,5 kg macar saptamanal in septembrie, macar cat consuma si tot este bine.
Avatar utilizator
balasbebe
 
Mesaje: 1130
Membru din: 18 Feb 2011, 07:47
Localitate: Zalau

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde tiby visan » 06 Sep 2012, 22:11

va salut D-lor forumisti,tot se scrie despre invertirea zaharuluisi nu stiu la urma urmei pentru ce este invertirea buna daca tot uzeaza albina,eu unul nu am folosit asa ceva imi parea ceva interesant dar cind citesc peste totca uzeaza albina parca nu-mi mai pare interesant.Eu ma gindeam ca nu uzeaza albina de care mai de care face zahar invertit .Spuneti-mi si mie care este avantajul.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan
 
Mesaje: 239
Membru din: 04 Apr 2012, 17:11
Localitate: severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Sep 2012, 22:15

invertirea este spargerea moleculei de zaharoza ( 99% in zahar ) in fructoza si glucoza !!!
daca invertim noi zaharul prin fierbere cu sare de lamaie ajutam albina !!!
albina care face invertirea nectarului si implicit a siropului de zahar este albina tanara !!! dar invertirea uzeaza albina tanara , si de ea avem nevoie sa o vedem ca zboara si la primavara !!!
cam asta este !!! prin invertire ajutam albina sa nu se uzeze !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
Avatar utilizator
ves.lucian.zabrani
 
Mesaje: 5844
Membru din: 24 Feb 2011, 11:57
Localitate: Zabrani

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde tiby visan » 06 Sep 2012, 22:26

domnu Lucianin primul rind va multumesc pt. informatie,dar uni spun ca se uzeaza s-au poate nu 100% la100% mai putin? s-au deloc va multumesc.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan
 
Mesaje: 239
Membru din: 04 Apr 2012, 17:11
Localitate: severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Sep 2012, 22:29

sigur ajutam albina !!! probabil ca nu reusim sa invertim siropul 100% , dar sigur ajutam albina !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
Avatar utilizator
ves.lucian.zabrani
 
Mesaje: 5844
Membru din: 24 Feb 2011, 11:57
Localitate: Zabrani

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde Jean Valjean » 06 Sep 2012, 22:49

paul scrie:Depinde cand ai adaugat solutia de sare de lamaie !!!
Eu o adaug intotdeauna cand aproape incepe sa clocoteasca siropul !


Dar de ce Paul adaugi tu solutia de sare de lamaie cand incepe sa clocoteasca siropul (adica deja ai pus zaharul ?), atata timp cat reteta spune ca se ia 1L de apa si 100ml de solutie 5% sare de lamaie si se pun la fiert? Ai un motiv anume ?

Eu am urmat intocmai pasii, exact cum zice reteta si pana acum nu am avut probleme sa nu mi se umfle. Si am constatat ca daca recipientul in care fierbi siropul este destul de mare (in cazul meu pentru 5KG de zahar folosesc o oala de 10L), nu este nevoie sa micsorezi flacara cand se umfla, pentru ca nu se umfla atat de tare incat sa dea peste.
Iar dupa ce am stins flacara si am adaugat inca 1.5L de apa pentru un sirop 2:1, incerc sa racesc siropul cat mai repede, introducand oala cu sirop intr-un vas cu apa rece, apa pe care o schimb la cateva minute. Fac asta pentru a reduce procentul de HMF din sirop.
Am constatat si eu ca siropul invertit este foarte limpede si cred ca asta se explica prin modificarea polarizarii luminii.

Insa, oricum s-ar proceda, procentul de invertire a zaharozei pe flacara de la aragaz cred ca e destul de mic, tinand cont de faptul ca pentru invertire ar trebui sa ai un control strict al temperaturii.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Avatar utilizator
Jean Valjean
 
Mesaje: 855
Membru din: 20 Sep 2011, 09:33
Localitate: Dambovița, in plina câmpie

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde paul » 06 Sep 2012, 22:59

Valjeane , am pus si eu solutia de sare de lamaie in apa , apoi am pus zaharul si mi s-a parut ca nu a facut suficienta spuma , de unde am tras concluzia ca s-ar putea sa se fi invertit intr-o proportie mai mica ... De cand fac asa cum am zis , obligatoriu trebuie sa micsorez focul pentru ca altfel ... pot sa-mi caut gazda ! :oops: Am patit-o odata , a dat in foc si o spalat nevasta-mea vreo 2 ore 8-) M-a atentionat ca-i prima si ... ultima oara ! Si o stiu cand ... glumeste :oops: Folosesc tot o oala de 10 l emailata si tot 5 kg. de zahar pun odata la invertit ! La fel procedez si eu cu racirea , numai ca eu bag oala in chiuveta ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5116
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde jenica67 » 06 Sep 2012, 23:03

Atata timp cat se face invertirea, temperatura lichidului este constanta,cca 116 gr, daca tu nu bagi prea mult la aragaz si o sa reusesti sa depasesti sistemul. De aceaia, cand apar besicile lasi focul mai incet, pentru ca atunci se formeaza HMF din sirop, si cantitaea este mai mare, daca temperatura, este mai mare.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde paul » 06 Sep 2012, 23:09

jenica67 scrie:Atata timp cat se face invertirea, temperatura lichidului este constanta,cca 116 gr, daca tu nu bagi prea mult la aragaz si o sa reusesti sa depasesti sistemul. De aceaia, cand apar besicile lasi focul mai incet, pentru ca atunci se formeaza HMF din sirop, si cantitaea este mai mare, daca temperatura, este mai mare.

Jenica , la mine prima data se face o usoara spuma alba care , pe masura fierberii ... creste de nu se mai opreste , precum cozonacii facuti cu faina Grania ! :lol: In momentul in care vad ca incepe sa creasca , reduc focul la minimum si invart cu lingura de lemn .Abia apoi apar basicile ... cand "se inmoaie" !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5116
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori