de sebbaa » 02 Apr 2020, 21:23
Cele mai importante MICROELEMENTE
Cele mai importante microelemente pentru albine sunt cobalt (Co), magneziu(Mg), mangan (Mn), potasiu (K), iod (I).
Potrivit AS Yakovlev (1966),
cobaltul
joacă un rol important în activitatea enzimelor;sinteza vitaminei
B12;opreste
activitatea unui numar de microbi patogeni;promovează asimilarea vitaminelor A, E,C;îmbunătă
ț
e
ș
te metabolismul proteinelor.Alimentarea cu clorură de cobalt în toamnă a
determinat o cre
ș
tere a numărului de pui în familii cu 12,5%, randamentul m
iere - cu34% în compara
ț
ie cu familiile care au primit numai sirop de zahăr.Cobaltul măre
ș
te
proprietă
ț
ile protectoare ale organismului, activează enzimele din corpul insectei:catalază, protează
ș
i invertază (VG Goloskokov, 1962; GF Taranov, 1989; GI Ign
atyeva;
AB Sokhlikov, 2006).Doza recomandată este de 8 mg de cobalt pe litru de sirop dezahăr.Se alimentează albinelor sub forma a doi compu
ș
i -
clorura de clobalt sausulfatul de cobalt.
Potrivit GR Grigoryan (1970), atunci când se alimentează albinele cu
sirop de zahăr cu clorură de cobalt în hemolimful larvelor, cre
ș
te nivelul frac
ț
iunilorproteice
ș
i proteine totale.
IARNA
VG Goloskokov (1972) a studiat efectul microelementelor în timpul
iernării albinelor
ș
i a constatat că hrănirea toamnă cu sirop
de zahăr con
ț
inând
cobalt,mangan i iod
duce la o scădere a consumului de furaje
ș
i reduce pierderile de albine în
timpul perioadei de iernare.Hrănirea familiilor de albine cu adăugarea de
iod
(iodură depotasiu la o doză
de 4 mg pe 1 litru
de sirop) măre
ș
te performan
ț
a semnelor exterioare
ș
i interioare, precum
ș
i stimulează procesele metabolice în corpul insectelor.Există odezvoltare mai bună a glandelor faringiene, a unui organism gras din larve, o cre
ș
tere acon
ț
inutului de azot, grăsime, glicogen, acizi nucleici
ș
i o cre
ș
tere a numărului de
elemente formate în hemolim.
Potrivit AS Yakovlev (1966), hrănirea familiilor cu sirop de zahăr
ș
i
mangana
crescut cantitatea de pui cu 14% în perioada în care a crescut puterea lor;când au fosthranite într-
o doză
de 1 mg Mn pe 1 l
de sirop de zahăr, au colectat 6,3 kg de mieremai mult decât cele de control.Acest lucru se datorează probabil faptului că manganulface parte din vitamine, stimulează procesele fiziologice din c
orpul albinelor,
îmbunătă
ț
e
ș
te metabolismul
ș
i afectează enzimele metabolismului carbohidra
ț
ilor. În cadrul unei alte serii de experimente (LA Shagun, 1982), pentru trei ierni, a
fost
studiat statutul familiilor care au primit sirop de zahăr (8 kg) cu adăugare de
fosfatde potasiu i sulfat magneziu
Familiile experimentale au depă
ș
it în mod semnificativ
mai mult, au crescut puii în primăvară, au ob
ț
inut mai multă putere
ș
i au adunat mai
multă miere cu 25% decât familiile care au iernit pe sirop de zahăr fără aditivi.
Sarea de mare a fost injectată ca o îmbrăcăminte minerală complexă.A foststabilită doza optimă
- 500 mg de sare de mare pentru 1 litru de sirop