Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fat bees / Albine grase

Mesajde BUNKA » 17 Ian 2013, 18:48

Cateva comparatii si ceva info despre lapte..http://www.revista-ferma.ro/articole-zo ... capra.html
Fişiere ataşate
18b397ca19e351ca7383f2b8bd678d3c_aa.jpg
BUNKA

Mesajde jenica67 » 17 Ian 2013, 18:59

Bunka, nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca se zice ca, toamna sa se dea drjdie si primavara lapte ca reteta de turta a lui Malaiu de care pomenesti permanent era, este cam asa : 650 g zahar pudra, 100 g polen, 50 g lapte praf, 50 g drojdie inactiva, protofil si suc de ceapa fiarta, si ceaiuri din plante medicinale cca 150 ml. In alta reteta se spune ca, polenul poate fi inlocuit cu faina de soia.
jenica67

Mesajde BUNKA » 17 Ian 2013, 19:19

jenica67 scrie:Bunka, nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca se zice ca, toamna sa se dea drjdie si primavara lapte ca reteta de turta a lui Malaiu de care pomenesti permanent era, este cam asa : 650 g zahar pudra, 100 g polen, 50 g lapte praf, 50 g drojdie inactiva, protofil si suc de ceapa fiarta, si ceaiuri din plante medicinale cca 150 ml. In alta reteta se spune ca, polenul poate fi inlocuit cu faina de soia.

Eheee..am tras eu concluzia de undeva..iti dau citat daca vrei din carte si daca te uiti atent la ce si cum se discuta pe forum o sa vezi ca toata lumea e ferm convinsa ca la reluarea pontei e indicat laptele praf...si eu nu sunt de parerea asta!
Uite vezi la topicurile despre hranirea proteica la reluarea pontei vezi care-i trendul...nu e ok ca toata lumea sa vb o chestie care poate fi gresita si o aplica fara ca cineva macar sa traga un semnal.
Treaba asta este stipulata in cateva carti si luata de buna...eu nu-i inteleg logica, deci nu e concluzia mea, e a celor ce au facut recomandarile astea...eu repet, nu vad logica pt ca puietul larvar e hranit intr-un anume fel, se stie ca albinele doici predau prin laptisor proteina larvelor, toate astea duc la o concluzie, ca puietul poate fi crescut pe baza corpului gras al albinei doici care se realizeaza prin consum de proteina...ce preferam??...polenul si un substituient care sa produca cat mai putine reziduuri in intestinul albinelor si asta e drojdia.
Daca vorbim de ce aminoacizi se gasesc in lapte si nu se gasesc in drojdie, sau care sunt proportiile deja intram in aprofundarea problemei!

Legat de reteta aici treburile-s mai nuantzate..n-as lua de bun nimic..nu vezi ca lumea nu stie sa faca diferentza intre miere apimel si apifonda?...ce sa mai vb de o reteta complexa in care amestecam niste cantitati cu procente diferite de proteina si care au in compozitie diferite tipuri de aminoacizi...treaba deja e grea pt multi dintre cei noi in meserie ...Nae a observat bine ca unii nu stiu sa faca o turta cu 10% proteina, iau in calcul cantitatile fara a lua in calcul procentele de proteina.
Faina de soia e la fel de "buna" ca laptele praf...lasa foarte multe resturi nedigerate, si incarca intestinele albinelor si riscul nu e la albina tanara proaspateclozata care consuma asa ceva ci la cea de iernare care si asa are matzu plin!
Nea` Gica a mai zis sa o lasam incolo de faina de soia...nu merita!

Dumnezeu sa aiba grija de sufletul lui!
BUNKA

Mesajde nae » 17 Ian 2013, 20:15

Atentie la soia !
Eu am luat ,anul trecut, lapte praf pt vitei 43%proteina - din soia . Am vazut un reportaj care incrimina soia / furajul de soia - adus din Germania pt pui/porcine ; problema a inceput cand s-a gasit DDT si Furadan in carnea de pui .... , mergand pe filiera s-a ajuns la producatorul german care importa soia din Brazilia :shock: , DDt/Furadanul acolo sunt la liber si sunt INSECTICIDE .
nae

Mesajde stefanmadalin » 17 Ian 2013, 20:20

DDT-ul,fiind organic, are remanenta vreo ~80de ani, va zic asa,ca idee.
stefanmadalin

Mesajde jenica67 » 17 Ian 2013, 20:30

Faina de soia se gaseste la kaufland si este undeva pe la 6 lei 250 gr. Deci se poate renunta la cea furajera.
Acum ideia lui Bunca, ca se insista pe lapte praf si nu se floseste drijdie primavara. Parerea me este ca cei care recomanda, nu au inteles ideia cu corpul gras al albinei si faptul ca daca doicile nu au proteiana necesara pierd in prima faza corpil gras, si apoi urmeaza sa piarda si larva, datorita alimentatie deficitara. Deci pertotal, apicultorul are de pierdut.
Cat priveste hranirea proteica, Malaiul spune in cartea sa ca in ianuarie-februarie, nu se foloseste turta proteica, ca face mult rau familiilor slabe, sau medii. Tutele proteice, se pot da numai familiilor foarte puternice, pregatite cu un an inainte.
jenica67

Mesajde proapis13 » 18 Ian 2013, 10:45

Am gasit un tabel pe un site in care se dau aminoacizii din polen si valorile acestora
Aveti ocazia sa va faceti o idee inainte de a folosi tot felul de inlocuitori in turte
NU uitati ca acele carti ce ne invata sa dam drojdie si shrot de flarea soarelui
au fot scrise in urma cu peste 50 de ani :!:
Inca nu se descoperisera vitaminele de sinteza
Inca nu am citit NICIUNDE PE FORUM unde sa scrie negru pe alb un coleg ca el foloseste
in hrana albinelor fie ea de completare sau in turte EXCLUSIV diferite complexe de polivitamine

Aminoacizi MGS Per Oz

Leucina 377.720
Lizină 366.360
Metionină 94.004
Fenilalanină 236.850
Prolina 505.520
Serina 289.680
Treonină 236.856
Triptofan 49.700
Tirozină 139.440
Valină 280.592

MGS Per Oz = 1 uncie=28mg

salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nae » 18 Ian 2013, 17:32

proapis13 scrie:
nae scrie:.Cazeina (!?) are 80% proteina , la un Kg de zahar adaugi ~150g ...
Interesanta ar fi o reteta pe care s-o consume cu ''drag'' nu de foame .

Cazeinei ii sta mai bine in lapte nu in stup :!:
Mai multa proteina se gaseste in ZER ; de aia se recomanda max 25ml/1000ml in sirop si in canntitati mici

Ce-i cazeina ?
Am cautat si nu am gasit decat ''babauri'' (unii zic ca-i zer ,altii ca-i altceva ) ..., un raspuns corect nu folclor !
nae

Mesajde nae » 18 Ian 2013, 17:52

jenica67 scrie:Faina de soia se gaseste la kaufland si este undeva pe la 6 lei 250 gr. Deci se poate renunta la cea furajera. ... se insista pe lapte praf si nu se floseste drijdie primavara. Parerea me este ca cei care recomanda, nu au inteles ideia cu corpul gras al albinei si faptul ca daca doicile nu au proteiana necesara pierd in prima faza corpil gras, si apoi urmeaza sa piarda si larva, datorita alimentatie deficitara.

Cred ca am scris (corect , nu sunt Dr) primavara albina are nevoie de proteina pt laptisor dar si pt REFACEREA/mentinerea corpului gras ,adica : lapte+drojdie .
Daca ai polen bravo, daca nu ,NU cumpara ca poti primii ,gratis,PV/LE/LA...
Nu am citit toata traducerea (!?), cred ca lipseste ceva esential din studiul,lu' peste,albina care ''pierde''din corpul gras (vit... cum se scrie !? )si-l reface consumand proteina ,corect dar incomplet . Albina isi reface corpul gras DOAR daca apare o necesitate/un dezechilibru (faci un roi cu albina batrana/culegatoare ...pt a putea produce laptisor consuma proteina si revine la fct-ia de la 5-12 zile ),fara aceasta NECESITATE nu-si reface corpul gras ci MOARE linistita...
Apropos de Matache macelaru' :-''...mancatul asta nu-i chiar asa de simplu , cum crede lumea !''
Avantajul meu e ca am liceul la FF(fara sa stii ) si pot gafa ..., da, ce dau unii cu ''mucii in fasui ''-cu carte !!!
Si faina de soia trebuie ''dezactivata''-e ceva , am un lapsus,ceva legat de grasime __ imi scapa (sau srotul de soia? ,ceva,am in cap dar nu stiu ce :D )
nae

Mesajde jenica67 » 18 Ian 2013, 18:58

Nae, nu stiu de ce m-ai citat, ca nu ti-era adresat tie comentariu, ci la ce scria Bunka ca se sustine, deci nu ma refeream la nici o persoana.
Apropo de continutul de aminoacizi, si proteina bruta pentru calcul la turte, daca intereseaza pe cineva, pun tabelele din cartea lui Malaiu - Sporirea productiei de miere:
Fişiere ataşate
Pages from Sporirea productiei de miere - A. Malaiu 100_resize.jpg
Pages from Sporirea productiei de miere - A. Malaiu 101_resize.jpg
jenica67

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2013, 21:40

nae scrie:
proapis13 scrie:
nae scrie:.Cazeina (!?) are 80% proteina , la un Kg de zahar adaugi ~150g ...
Interesanta ar fi o reteta pe care s-o consume cu ''drag'' nu de foame .

Cazeinei ii sta mai bine in lapte nu in stup :!:
Mai multa proteina se gaseste in ZER ; de aia se recomanda max 25ml/1000ml in sirop si in canntitati mici

Ce-i cazeina ?
Am cautat si nu am gasit decat ''babauri'' (unii zic ca-i zer ,altii ca-i altceva ) ..., un raspuns corect nu folclor !

"CAZEÍNĂ s. f. Substanță proteică aflată în lapte și care, coagulându-se, formează partea componentă principală a brânzeturilor; cazeinogen"
" CAZEINĂ (‹ fr. {i}; {s} lat. caseus „brînză”) s. f. Principala proteină (fosfoproteidă) din lapte, cu conținut foarte bogat de aminoacizi și cu o mare valoare nutritivă, formînd cel mai important component al brînzeturilor; este utilizată ca aliment, la preparea unor produse farmaceutice bogate în albumine, la fabricarea galalitului, a unor cleiuri etc.; cazeinogen. "

Am consumat tone de lapte, am avut perioade in care consumam 6 L de lapte zilnic si o perioada indelungata de aproape 10 ani in care am consumat cam 4 L zilnic...n-am avut probleme din cauza lui, dimpotriva!!
Unii nu-l tolereaza, au colici abdominale...eu il consumam pt proteina, 30g/kg..obtineam 120g numai din lapte zilnic si din altele gen carne oua si orez fasole si suplimente proteice etc obtineam diferenta pana la 200g proteina zilnic...necesarul pt a creste muscular, ca tot am bagat vreo 15 ani de fiare, asta era telul :mrgreen:
Cazeina e buna, numai ca ea coaguleaza in stomac si pt unii e greu de digerat...posibil si pt albine nu!!
De aia probabil ca se digera incomplet si raman resturi nedigerate in intestinele albinelor mai mult decat daca folosim alti substituienti proteici!
Ultima oară modificat de BUNKA pe 18 Ian 2013, 21:49, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde nae » 18 Ian 2013, 21:43

D-le Jenica , am inteles ca nu v-ati referit la mine , acum chiar nu mai stiu de ce v-am citat ,posibil ma gandeam la soia .. nu stiu .
Am gasit:- ''soia iradiata termic'' asta era termenul ; problema .. ca nu scrie in carte ce inseamna (o prajesc/o ard-scrum ...), adica nu merge data direct dupa raft .

Ma MUNCESTE un gand , in toate cartile se spune ca albina nu mananca POLEN ci PASTURA , substituientii masei proteice sunt raportati la polen !?
Se pot transforma substituientii in pastura ?
Cand se administreaza afara ii transforma in pastura? , in celule am vazut eu .
??????????????
nae

Mesajde proapis13 » 18 Ian 2013, 22:05

Pastura poti sa o faci si tu acasa
Se pun parti egale de miere si polen uscat si se lasa 24 de ore la temperatura camerei,in perioada asta 25 grade celsius
In toata aceasta perioada mierea penetreaza ghemotocul de polen si il descompune iar sub actiunea bactericida are loc
,,fermentarea'' si transformarea amestecului in pastura
Este de preferat ca pt consumul uman asa sa se procedeze ci nu cum fac majoritatea;
o lingurita de polen si una de miere dimineata pe stomacul gol :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Jean Valjean » 18 Ian 2013, 22:38

Dar de ce trebuie sa facem pastura?? Din cate am inteles din teza de doctorat a domnului Popovici, pastura nu are nimic in plus fata de polen. Nu stiu de ce am impresia ca pastaura fata de polen este precum castravetele murat fata de castravetele crud.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde catalin.profiri » 18 Ian 2013, 23:01

@Jean: cred ca ai inteles bine. Parca spunea ca din experimente nu a vazut diferente intre cei hraniti cu pastura si cu polen.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde jenica67 » 18 Ian 2013, 23:03

Parerea mea este ca, cartile mentioneaza polenul si nu pastura, ca el este componentul, care il folosim noi in turtele proteice. Acum turta aia, este clar ca nu m mananca ambinele direct, ci o trensforma in pastura, mai folosesc si polen daca aduc ceva din natura, miere, o depoziteaza si o mananca pe masura nevoilor.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA