Bunka, sti care-i hahaleaua ? Eu am inceput apicultura pe rama mica, foarte asemanator Delon
Dar Lada ce forma avea?..mai mult pe verticala cum sunt lazile din poza de mai sus acolo intrand teoretic cuiburile si coroana de miere destinata lor...echivalent a 12 rame mari..corpul 3 exclusiv destinat dezvoltarii in sezon si mierii.
Daca nu respecta forma... spatiul sau rama deja devin doar o parte din ecuatie.
Rama mea are 7,23dm patrati iar volumul si suprafata de fagure corespund unui stup pe 18 rame Dadant, nu vad cum ar putea exista probleme in sezon mai ales ca este un stup modular care oricand poate fi marit dupa necesitati...usurintza de a lucra cu el este iar un lucru important..roii toti pe acelasi corp, aceeasi rama de aceeasi fortza cu acelasi numar de rame de puiet, si rezerve..etc, exact cum face rusul Vladimir Khomich.
Detaliile fac diferentza ..si eu pe partea asta de detaliu am studiat mult problema!
NU vad minusuri..ce am observat este o dorintza a rusului de a-i umbri deci e posibil sa existe o problema de ventilatie...e posibil zic, nu neaparat ca e, dar si la asta am rezolvare.
Am posibilitatea sa fac cate o gaura de sa zicem 2,5cm in diametru pe fiecare corp..am mai vazut asta si la altii, e util cand faci roi pe corpul respectiv, apoi fund cu plasa asa cum folosim si la Dadanti, apoi e pot umbri, daca folosesti container cum am in plan e simplu..un acoperis care sa aiba posibilitatea de a crea niste umbrare retractabile, apoi pictarea fatzadei containerului in culori deschise ...asta nu prea imi vine sa o fac ca am ulei de in dat pe lazi si nu vreau sa astup porii, vreau ca lemnul sa se pastreze ca pana acum...apropo, pt doritori pot sa trimit acum cate o bucata de lemn vechi de 8 ani tratat cu ulei sa vedeti cum s-a pastrat...incredibil !!
Alte minusuri nu prea vad atata timp cat lada pastreaza volumul si suprafata de fagure...practic nu schimbi altceva la el decat FORMA care nu cred ca are un impact negativ asupra activitatii din sezon ci unul pozitiv asupra calitatii iernarii si dezvoltarii de primavara cel putin in zona mea !
Stii ce e interesant, undeva in Gorj si nu numai am inteles ca s-au pastrat niste stupi cu rama asemanatoare cu delon, dar doar rama nu si forma lazii...are tot cam 7 dm patrati rama, undeva la 11-12 rame pe corp, si sunt cu 2 corpuri daca nu ma insel...ei acesti stupi se pare ca iernau foarte bine, se dezvoltau foarte bine si dadeau incomparabil mai multa miere ca Dadantii, este ceva de pe la nemti...sunt unii care la stationar fac multa miere, nu zic cat ca se vor speria si aia de fac pastoralele...stiu ca apicultura e ca pescuitul si ca nu tre sa crezi ce auzi insa simplul fapt ca ierneaza mai bine si se dezvolta mai bine in primavara inseamna ca pot ataca culesurile de salcam mai bine, dupa care poti sa obtii si niste roiuri tzapene.
Nu mai zic nimic de treaba cu fagurii naturali si reducerea celulelor pe care sunt dispus sa o testez ca deja este prea mult...