Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde B.K » 05 Noi 2013, 19:03

jenica67 scrie:joohny, ai fundul plin la stupi ??

Din ce spune are plasa probabil : " fund scos 50-60% " , probabil se refera la subar care probabil nu a fost tras in totalitate , de aici si condensul.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
Avatar utilizator
B.K
 
Mesaje: 852
Membru din: 09 Mai 2013, 21:11
Localitate: Bucuresti-Calarasi

Re: Iernarea albinelor

Mesajde jenica67 » 05 Noi 2013, 19:16

Da ai dreptate spune de sibar. La stupii cu plasa, nu ai de ce sa mai pui podisorul peste folie si ziare si alte textile, deoarece cu alea nu faci altceva decat sa strici etansarea capacului. Prin folie nu mai trece nici o umezeala, deci ziare si alte paturici nu isi mai au rostul. Ori pui numai folia, carpa pentru o mai buna etansare a foliei si capacul, care are polestiren, ori poti sa pui intai carpa de bumbac si apoi folia si capacul. Carpa de bunbac trebuie sa fie exact cat stupul, ca daca ajunge in afara stupului, poate trage umezeala si de afara si sa bage in stup, lucrand ca un fitil.
Eu am iernat numai folia si capacul (care are intre placaje polestiren de 20mm), iar anul trecut intre folie si capac, am pus o bucata de spuma, ce se pune sub parchet, dar se lucra greu cu ea, ca este elastica si a trebuit sa o lipesc de folie si folia de stup, ca altfel nu statea exact si nu etansea bine. Pana acum nu mi-a murit iarna nici o familie, decat in primul an una, care a ramas fara matca, dar nu de frig.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Iernarea albinelor

Mesajde IGNITE » 05 Noi 2013, 19:21

am si eu nevoie de o parere.
am fost si am impachetat stupii. am pus diafragmă din polistiren extrudat într-o parte, in spaţiul rămas uneori am lăsat rame ce fuseseră golite sau rame conţinând ceva păstură - puţină, iar alteori am pus polistiren alb, normal. la alţii am pus polistiren extrudat şi în stânga şi în dreapta.

fundul stupilor este plin. am urdinişul prevăzut cu nişte table perforate, intra aerul pe toată lungimea sa, insă, albina poate ieşi printr-un spaţiu redus de 1-2 cm, pentru că încă sunt viespile care zboară non stop.

podişorul, la majoritatea, îl am din sită. peste acesta am pus ziare absorbante, bucăţi de cearşaf din bumbac împăturite, deasupra, reviste din alea mai lucioase, iar la o mare parte chiar saci din plastic, în loc de revistele lucioase. în partea opusă cuibului am lăsat câţiva centimetri pătraţi, într-un colţ, fără a acoperi, pentru a circula aerul.

precizez că în capace am polistiren, dar aerul circulă pe sub capac, pentru că stupul are un soi de opritor. am lăsat ambele aerisiri deschise. la unii am pe faţă şi spate capac aerisire, la alţii, pe lateral.

e bine? e prima oară când fac treaba asta şi, sincer, mi-e teamă.
stupina e în Teleorman.
IGNITE
 
Mesaje: 222
Membru din: 30 Apr 2013, 20:29
Localitate: Teleorman

Re: Iernarea albinelor

Mesajde jenica67 » 05 Noi 2013, 19:46

La sistemul horn cum ai tu, e bine ca circulatia aerului sa se faca numai pe partea din fata a stupului, nu in diagonale. Revistele lucioase nu sunt bune, ca nu absorb umiditate, iar foliile nu isi au rostul ca contribuie la condens. Ramele care sunt lasate in afara cuibului peste iarna, pot crea si probleme si vor mucegai, mai bine le scoti. Urmareste aici la Dan Puisoru Ș
http://www.youtube.com/watch?v=g8piaCZ0xLQ
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Iernarea albinelor

Mesajde rihmond » 05 Noi 2013, 20:00

folosind sistemul clopot am pus folie peste cuib, podisorul peste folie,(podisorul este pe jumatate cu plasa ) peste podisor ziar+paturica+capac urdinisul deschi la maxim gratie antisoreci,(la ora actuala nu am dect o gaura la gratia antisoareci iar peste restul de gratie am pus plasa de sirma de 3mm)iar in partea din spate a fundului stupului am 5 gauri de 35mm.
iar in interor difragma poliestiren pusa la peretele stupului ,cuibul +difragma extrudat+cartoane.
Avatar utilizator
rihmond
 
Mesaje: 290
Membru din: 14 Mar 2013, 09:13
Localitate: turnu magurele

Re: Iernarea albinelor

Mesajde jenica67 » 05 Noi 2013, 20:11

rihmond, citeste ce i-am scris lui joohny.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Iernarea albinelor

Mesajde almasel » 05 Noi 2013, 20:16

De la sfarsitul anilor 70 de cand m-am trezit langa albine am vazut fel de fel de impachetari. Atat la cel batran, cat si la alti stupari. Toate au avantaje si dezavantaje.
Imi amintesc ca pana pe la mijlocul anilor 80 am avut stupina familiei doar in orizontali de 20- 24 rame. Impachetare simpla- cuibul cat mai strans, diafragma de lemn si nistre zdrente puse deasupra podisorului de scandurele. Uneori a mai crapat cate o familie de foame sau de boala, dar de frig niciodata.
Zicea batranul ca iarna ii bine sa fie frig, sa crape pietrele... daca ai stupi medii, iesi cu ei in primavara, sa aiba numai ce manca.
Dupa Sf. Vasile, poate de Boboteaza, cel tarziu pana in 15 ianuarie, prinzi cel putin un zbor de curatire. Daca te stii cu musca pe caciula... pune caciula pe musca (turta)...
Apoi am trecut la verticali; acelasi stil de impachetare, simpla, fara infofoliri. II drept, am mai facut si experimente, polistiren, diverse chestii dupa diafragma, tandaraie sub capace etc... munca in plus. Cate 2-3-5 stupi/ an. Nu am constatat nimic sin toate astea un plus, ci doar munca mai multa.
Ideea de iernare cred ca trebuie sa ne duca cu gandul la:
-tratamente- le-am facut pe toate, suntem linistiti?
-hrana- o socotela simpla: 6 luni de lipsa cules, de cata hrana avem nevoie?
-lipsa umezelii in stup- cum o obtinem?
-puterea familiei de albine- intram in iarna cu stupi sau cu martoage? Unificari in toamna?
-e matca tinerica sau o baba de 3-4-5 ani?
-cat sa strangem cuibul? pe cate rame e optim sa iernam?
Daca ne punem intrebarile de mai sus... suntem pe drumul cel bun. Pune mana pe carte si experimenteaza. Gaseste stupari cu experienta si pune intrebari! Curaj!
almasel
 
Mesaje: 390
Membru din: 25 Oct 2011, 15:30
Localitate: Lugoj, jud. Timis

Re: Iernarea albinelor

Mesajde rihmond » 05 Noi 2013, 20:24

scuze nu am citit postarile de mai sus :)
eu nu am poliestiren in capace dar am uitat sa spun ca am pus in podisor avind podisor jumate plasa iar celalta parte cu hranitor difragma este din senvis de poliuretan din cel folosi la usile de termopan,ce pare aveti de acest material tinind cont ca este placat la exterior cu pvc nul mai rod.
Avatar utilizator
rihmond
 
Mesaje: 290
Membru din: 14 Mar 2013, 09:13
Localitate: turnu magurele

Re: Iernarea albinelor

Mesajde joohny » 05 Noi 2013, 20:34

Va salut.D-le Jenica,anul asta m-am hotarit cam asa:sibarul scos total,cuib,diafragma osb+diafragma polistiren,peste cuib o cirpa din bumbac numai cit tine int. cuibului,folia,podisorul,ceva cirpe peste podisor si capacul cu polistiren de 2 cm.incepind din ianuarie sau februarie,m-am gindit sa pun si eu burete de la parchet numai ca buretele pe care-l am are pe-o parte lipit o folie de staniol.Cuiburile sint formate intre 4-7 rame 1/1 iar urdinisul intre 2-3,5 cm.Mai astept si alte pareri,pro sau contra.Sanatate.
joohny
 
Mesaje: 966
Membru din: 15 Oct 2012, 22:01
Localitate: Vaslui

Re: Iernarea albinelor

Mesajde dumi » 05 Noi 2013, 20:49

[quote="joohny"]sibarul scos total,cuib,diafragma osb+diafragma polistiren,peste cuib o cirpa din bumbac numai cit tine int.

nu am stupi cu sita jos, dar o parere personala -carpa de sub folie va mentine condensul
Folia este utila primavara cand cuibul are puiet si are nevoie de apa. Albinele se adapeaza din picurii de condens de pe folie.
dumi
 
Mesaje: 60
Membru din: 03 Apr 2012, 12:45
Localitate: Negru Voda, jud Constanta

Re: Iernarea albinelor

Mesajde joohny » 05 Noi 2013, 20:54

Va salut.Dumi am scris pe pagina anterioara cum am iernat anul trecut si ce rezultate am avut.Sanatate.
joohny
 
Mesaje: 966
Membru din: 15 Oct 2012, 22:01
Localitate: Vaslui

Re: Iernarea albinelor

Mesajde jenica67 » 05 Noi 2013, 21:36

joohny, sibarul baga-l 50% pana prin februarie si dupa baga-l spre 80%. Peste folie nu mai pune nimic, ca risti sa nu etanseze capacul si acolo face condens. Intra aerul rece de afara si se intalneste la folie cu aerul cald din interior si condensul este gata. Cat poate separa cele doua temperaturi, cea rece si cea calda, grosimea foliei ?
Apropo ce imi place, ca vorbim acusi de 100 de pagini si nu s-a inteles mai nimic. :lol:
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Iernarea albinelor

Mesajde paul » 05 Noi 2013, 21:39

Am uitat sa fac o precizare ... eu intai fac si dup'-aia intreb ! Ca politistii aia care intai trag si apoi ...aresteaza ! :lol:
Aseara am pus pe rame ... rafia ! :lol: Inainte de a o pune era negru' podisoru de albine.
Asta seara ... am verificat ! Abia daca mai erau vreo 6-7 albine pe ... rafie ! In concluzie, se pare ca le prieste ... rafia ! :D Am verificat daca erau vreun pic umede si erau ... perfect uscate ! Asta in conditiile in care am avut folie pusa pentru tratamente si mereu erau broboane de condens. Cred ca asigura un flux bun al ... vaporilor.
Sunt de acord ca este prematur pentru o concluzie ... "concludenta" !!! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: Iernarea albinelor

Mesajde jenica67 » 05 Noi 2013, 21:45

Si rafia asta este de doua feluri, cea de saci care este numai impletita si cea de corturi, prelate care este impregnata total.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Iernarea albinelor

Mesajde paul » 05 Noi 2013, 21:52

jenica67 scrie:Si rafia asta este de doua feluri, cea de saci care este numai impletita si cea de corturi, prelate care este impregnata total.

Jenica, eu am taiat un sac de rafie in doua (mi-au iesit doua ... acoperaminte), am mai ajustat pe ici pe colo cu foarfecu' si ... asta a fost ! Trebuia sa-i ard marginea cu taietura cu o lampa pe benzina sau ceva similar, pentru a nu se destrama. Neavand la indemana, am amanat operatiunea ... sine die ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: Iernarea albinelor

Mesajde B.K » 05 Noi 2013, 22:12

joohny scrie:Va salut.D-le Jenica,anul asta m-am hotarit cam asa:sibarul scos total,cuib,diafragma osb+diafragma polistiren,peste cuib o cirpa din bumbac numai cit tine int. cuibului,folia,podisorul,ceva cirpe peste podisor si capacul cu polistiren de 2 cm.incepind din ianuarie sau februarie,m-am gindit sa pun si eu burete de la parchet numai ca buretele pe care-l am are pe-o parte lipit o folie de staniol.Cuiburile sint formate intre 4-7 rame 1/1 iar urdinisul intre 2-3,5 cm.Mai astept si alte pareri,pro sau contra.Sanatate.


In sistemul clopot nu are rost podisorul , eu pun folia , polisterien peste ea si capacul. Sibarul il am scos tot timpul anului , mai putin cand incepe sa apara puietul.
Fişiere ataşate
IMG_0160.JPG
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
Avatar utilizator
B.K
 
Mesaje: 852
Membru din: 09 Mai 2013, 21:11
Localitate: Bucuresti-Calarasi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori