giovanni scrie:Pă de ,cand vine unul care nu stie nici daca i se fecundă matcile in septembrie si ma învaţă sa fac selecţie ce sa mai explic eu cum cresc matcile la asemenea specialişti care nu cunosc nici biologia albinei
Trantorul@ scrie:O SPUN DIN NOU NE MERITAM SOARTA CU VARF SI INDESAT!!! INCEPE SA-MI FIE TOT MAI MULT RUSINE CA SUNT ROMAN CAND VAD .... VAI STEUA NOASTRA!!! VAI SI AMAR DE SELECTIA TA!!! SI intradevar 5 albine starteaza mai bine decat 10 !!! SI poti invata pe cine vrei ce vrei ca nu ma intereseaza . Iti mai spun odata spor la selectie! ( si vezi ca confunzi personajul cu matcile imperecheate in septembrie )
valter scrie:lucky5strike scrie:Procentul ar trebui insa sa fie integral, folosind Nicot.
Cu riscul de a fi banat...vreu sange, dar mult sange.
lucky5strike scrie:
... alt fapt care nu-l prea recomand: invelirea ramei de crestere in Hanemann.
Ma gandesc ca e clar de ce.
activ scrie:lucky5strike scrie:
... alt fapt care nu-l prea recomand: invelirea ramei de crestere in Hanemann.
Ma gandesc ca e clar de ce.
De ce ? ... dacă nu e SECRET.
balasbebe scrie:Vineri am avut o intalnire cu domnul profesor Ion Popescu.
El a prezentat o metoda simpla pe care dansul o aplica. Se pare ca este destul de simpla, nu cere prea multa stiinta si are si rezultate. O rama taiata, si pusa la insamantat, dupa care orfanizeaza si familia. Daca bine rtin scoate pe o rama 28 de botci.
lucky5strike scrie:Eu am priceput in mare cum lucreaza dumnealui, cred ca are rezultate bune, dar e loc pentru optimizari.
Albina, ca hraneste, ca incalzeste, ca cizeleaza, albina de orice fel, trebuie sa aiba acces cat mai putin obstructionat spre rama de crestere.
Invelirea daca e musai, se face in perioada de capacire, sa te asiguri ca nu scapa cine stie ce matca pe acolo.
Dar sunt si alte metode mai ok pt asta.
kamy scrie:Csaa,nu te chinui prea mult,pentru ce vrei tu io as proceda altfel si anume:
Cand incep sa aduca polen mai serios te pui cu hranitoru pe ele si pe mama lor,aloca un 10 kile poate plus in functie de locatie,ajutor de afara tip de lazi,toate fiind obligate sa roiasca pe infloritul marului,nu le lasi sa roiasca inainte de a face sow,faci roi cu botcile coapte,dar ai grija vor fi multe botci care sant in perioada in care nu e voie miscate si o sa uite sa eclozioneze!
Pe salcam musai sa ai matci imperecheate!
Babele la care e pericol de roire poti sa le lasi acasa pe cate 2-3 rame ca nuclee,celelalte poti sa le iei la plimbarea de adunat miere numita pastoral!
Astfel ai scapat de orfanizari,fasonari transvazari neacceptari,obtii material a 1-a si garantez ca nu roieste in primul an.
Lasa ,,cresterea matcii,,pentru mai tarziu dupa ce pleaca trenul primaverii!
Daca vrei sa faci crestere in prezenta matcii,unchiu rutner o lauda ,musai partener cu haneman ca altfel tre sa legi matca de un picior sa nu ajunga la botci!
Io prefer hanemanu metalic e mai rezistent si confera siguranta!dar aceasta metoda de crestere merge doar cand e cu plus,cu orfanizare totala merge oricand!!!
Parerea me!
gica.mosu scrie:balasbebe scrie:Vineri am avut o intalnire cu domnul profesor Ion Popescu.
El a prezentat o metoda simpla pe care dansul o aplica. Se pare ca este destul de simpla, nu cere prea multa stiinta si are si rezultate. O rama taiata, si pusa la insamantat, dupa care orfanizeaza si familia. Daca bine rtin scoate pe o rama 28 de botci.
Da,Bebe,asa am facut si fac si acum cu mentiunea ca tai rama forma de dinte de fierastrau(dezordonat) iar timp de 6zile stimulez stupul crescator cu-mierede salcim+polen+lapte de buhai sub forma de sirop cit5-800ml/zi...Matcile obtinute au depasit uneori pe cele de SL sau de roire![]()
P.S-cind tai fagurele cum am spus...urmaresc si las cite un ou si3 celule goale intre ele...Iar pt a obtine trintori f timpuriu am alta metoda
balasbebe scrie:Vineri am avut o intalnire cu domnul profesor Ion Popescu.
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori