Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde B.K » 09 Dec 2013, 12:41

Totusi pe 5-6 rame nu se poate numii familie slaba ....in fine :|...si mai cred ca 6-8 cm de urdinis deschis la un stup cu fund plin chiar e putin........fiecare face cum crede ca e mai bine. Eu imi mentin parerea ca inca sunt temperaturi ridicate afara si albina nu sta in ghem ziua :|
Ultima oară modificat de B.K pe 09 Dec 2013, 12:44, modificat 1 dată în total.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde paul » 09 Dec 2013, 12:42

Scuze ca ma bag peste Andrei (promit sa nu se mai intample) dar chiar ar fi o problema daca ... are dreptate !!! Lipsa corpului gras la inceputul iernii e o mare problema ! Albinele care au insuficient corp gras nu vor putea fi ... doici !
Andrei , scuze , dar nu era frumos sa las o doamna sa astepte ! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde iulians » 09 Dec 2013, 12:43

Albinele stau sus pentru ca este o temperatura in interior (cald) care le face sa nu stea in ghem.Daca la februarie vor sta sus atunci este problema nu acum!
iulians

Mesajde danman » 09 Dec 2013, 12:44

Nu toate familiile se manifesta la fel. Am si eu cateva cazuri din astea, dar sunt convins ca le vine mintea la cap cand da cu adevarat frigul. Cred ca e doar un semn ca le e bine, nu le e inca frig destul ca sa se stranga in ghem. Stupii sunt identici, funduri pline, scandura f graosa, etc. singura diferenta poate fi la numarul de albina, si poate fi si asta motivul pt care unii se strang mai repede decat altii. Important e ca sunt in regula, au rezerve, regina, etc. Sunt cazuri cand inclusiv iarna unii sunt mai activi dar asta nu presupune neaparat o problema. La mine cred ca deja s-au retras ca e destul de frig, dar nu m-am mai uitat. Si nici nu cred ca ma mai uit. Daca esti sigur ca au de toate, asta n-ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.
danman

Mesajde B.K » 09 Dec 2013, 12:46

Paul serios acum , faza ca stau sus sa nu se faca condens nu o cred :)
B.K

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 12:52

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Ce lucru mare ar fi sa pot sta linistita!Probabil dc la toti stupii ar fi fost albina sus, nu imi faceam griji prea mari ( ca griji imi fac oricum pentru toti!)Dar sunt doar 5 stupi .Si de aici ....neliniste si intrebari. ;)
irina

Mesajde Mircea_63 » 09 Dec 2013, 12:58

Irina, sfatul meu ar fi sa uiti de ele pana prin februarie. Numai ca desi sunt convins ca e un sfat bun, daca totusi ramai fara un stup peste iarna, ma ...pomenesti. Desi daca apare vreo problema, mare lucru n-ai ce face. Zarurile au fost aruncate.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 09 Dec 2013, 12:59

Paul, nu-i nicio problema. Ai facut foarte bine! Ele isi vor completa "rezervele de corp gras", vor crea spatiul necesar formarii ghemului (ghemusorului) si vor trece cu bine iarna! Doar sa nu fie prea slabe, in acest caz, la primavara, va exista doar o matca de rezerva cu un pumn de albine!
Asa se intampla la familiile slabe! Problema se pune cand se formeaza ghemul mai jos (adica la baza ramelor), pentru ca rezervele de deasupra pot fi compromise, iar cele de la baza ramelor sunt formate din miere necapacita! E ceva normal - in aceste cazuri - sa se stranga in zona cu hrana protejata!
ignatov andrei

Mesajde paul » 09 Dec 2013, 13:23

Mircea_63 scrie:Irina, sfatul meu ar fi sa uiti de ele pana prin februarie. Numai ca desi sunt convins ca e un sfat bun, daca totusi ramai fara un stup peste iarna, ma ...pomenesti. Desi daca apare vreo problema, mare lucru n-ai ce face. Zarurile au fost aruncate.

Mirceo, si aici ar fi ceva de povestit ! :P
Bazatii (profesorii) uita de ele pana-n februarie ! Invataceii asa ca mine, isi aduc aminte de ele in fiecare zi !Eu nu zic ca trebuie umblat iarna prin stupi dar macar odata pe luna eu tot ridic capacele la toti sa ma conving daca mai respira, unde-i pozitionat ghemul, daca-i condens ... Functie de ceea ce vad ... actionez (cat ma pricep)! Orice problema ar apare,tot s-ar gasi o solutie, chiar pompieristica ...
Sa nu se inteleaga gresit , nu propovaduiesc umblatul prin stupi iarna !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde B.K » 09 Dec 2013, 13:24

Sa inteleg ca nu e normal ca ghemul sa se formeze la baza ramelor.....uite ca am mai invatat ceva !
B.K

Mesajde laura » 09 Dec 2013, 13:36

Si la mine albinele la 3 stupi sunt deasupra ramelor, restul sunt printre rame si nu prea se vad. Subarul e tras cam o palma la toti, impachetati sunt la fel. Oricum sunt putin stresata pentru ca trebuie sa ies cu toti din iarna, mai ales ca am stricat stupul puternic al sotului. Pot sa stau cat de cat linistita?
laura

Mesajde ignatov andrei » 09 Dec 2013, 13:44

BeeeK scrie:Sa inteleg ca nu e normal ca ghemul sa se formeze la baza ramelor.....uite ca am mai invatat ceva !

Referirea era doar la familiile slabe, care au ajuns in aceasta situatie - poate - si din cauza hranirilor din toamna. In partea superioara, fiind miere capacita, apa rezultata din condens se va prelinge sau va picura ca la streasina, peste ghem. Tot in zona superioara se afla depozitate si ceva rezerve de pastura, capacita sau nu. Pastura necapacita se va degrada. Formand ghemul in partea superioara, familia detine, intr-o oarecare masura, controlul asupra acestor rezerve. Riscul degradarii pasturii este mai mic! Familia are posibilitatea sa mentina, cat de cat, uscata acea pastura. Fiind o situatie mai delicata, famila cauta sa o redreseze, atat cat poate, asta fiind in functie de putere.
ignatov andrei

Mesajde B.K » 09 Dec 2013, 13:47

5-6 rame nu e familie slaba.
B.K

Mesajde peterneamt » 09 Dec 2013, 13:47

Domnul meu Andrei Ignatov permitemi, te rog, să continui ce cu mirare alţii vor citii :P '' Irina, dacă familiile sunt slabe, albina din componenţa lor nu are un "corp garas consistent",(pentru că a crescut puiet până târziu ) aşa că, încă mai consumă! Stau sus, pentru că acolo este "abundenţa" şi distanţa mai mare de zona cu aer rece! Plasandu-se la baza ramelor(sau chiar pe alte rame dacă cuibul e larg şi e ), rezevele de deasupra vor fi "atacate" de condens( au nevoie de hrană apă şi căldură ), iar ele ştiu bine acest lucru!, Se vor plasa "în ghem" mai târziu, când îşi vor forma spaţiul cu celule goale. Ghemul se va deplasa pe sub stinghia superioară!'' (după ce vor termina păstura, parcă pusă aiurea deasupra locului unde a fost puietul )......

Şi mai trebuie spus că niciodată apicultorul nu face cuibul bine şi atunci el trebuie făcut din timp ( strâns cuibul = scos rame albe sau date la margine dacă sunt pline + scos ramele prea negre care au fost cu puiet în centru şi au puţină miere şi descăpăcite după diafragmă sau în cat......) pentru că albinele să aibă timp, să repare ce e de reparat, adică să mute mierea aşa cum le convine.
Strângerea cuiburilor este necesară la familiile medii spre mici. La cele puternice este suficientă comasarea rezervelor de hrană prin descăpăciri repetate.....şi dacă au miere multă se pot lăsa aşa chiar şi pe 20 de rame.
La organizarea cuiburilor ramele cu păstură se lasă unde sunt (în dreptul aerisirilor sau a urdinişului pentru a nu mucegăii ) pregatite de albine (pe aceleaş poziţii )......
După cum am mai scris familiile puternice încetează creşterea puietului mai devreme pentru că vor începe creşterea în ianuarie în funcţie de puterea de încălzire, de vârsta mătcii, de izolarea stupului, de condiţiile meteo, de rezervele de păstură,......iar cele slabe după ce aduc polen din natură ele nefăcându-şi rezerve de păstură pentru că nu le pot încălzi şi ventila ( atunci aceasta ar sfoiegii=mucegăii ) ........
Familiile slabe trebuie bine izolate pentru a nu pierde uşor căldură dar şi pentru a păstra frigul( în cazul unor zile călduroase şi însorite din lunile de iarnă) şi a oprii începerea pontei prea devreme.
Dacă o familie slabă începe să crească puiet prea devreme = uzură prematură a albinei de iernare, generaţii de albine rahitice şi anemice din cauza lipsei de păstură..., consum mare de miere şi incărcarea intestinului apoi diaree apoi nosemă apoi moarte.
Uneori familiile slabe nu ia mierea de după diafragmă,apicultorul le uită acolo şi in urma tratamentului cu varachet cuibul se muta după diafragmă pe ramele goale . Acest lucru se poate întâmpla şi din cauza curenţilor de aer din stup când opus urdinişului apar crăpături....
ps. Domnule Ignatov mă bucur că existaţi..... ;)
peterneamt

Mesajde Mircea_63 » 09 Dec 2013, 13:53

laura scrie:... mai ales ca am stricat stupul puternic al sotului. Pot sa stau cat de cat linistita?

Ai incurcat-o. :lol: Singura solutie: post si rugaciuni. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 09 Dec 2013, 13:54

BeeeK scrie:5-6 rame nu e familie slaba.

Nu familia e pe acest nr. de rame, atatea sunt in lada! Albina a fost candva, dar... "a plecat"!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR