Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: polen 2014

Mesajde csaa » 19 Mar 2014, 22:02

Si la mine aduc polen din plin. Ciudat e ca am gasit si miere proaspata!! De unde?
csaa

Mesajde Albinel » 19 Mar 2014, 22:17

gica.mosu scrie:
gica.mosu scrie:Si la mini la Bogdanesti a anflorit cornul=duminica trecuta 9-03 2014 aveau duar cativa boboci.....P.S pe 12 martie abia aduciau citiva bobite de polen .....ieri deja aduceau ghinisor :!: :idea:.....zarzarul sta sa plesneasca.....

De 2 zile aduc polen la greu-de la corn+salcie.....O dedicatie pt albinel(sa traiesti Fanica)

fara bardaca promisa ??? :D sa traiesti fratili meu ..si sa ne traiasca ,sa se inmulteasca si sa produca ca si pana acum..Domne ajuta la toate lumili ..!!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Donbazil » 19 Mar 2014, 22:24

Sal'tare!
Astazi am montat colectoare la vreo douazeci, doar cei foarte buni dar n-am pus placa activa. Vedem cum merge cu controlul de fond si in functie de putere pun si la ceilalti. Eu anual cam la trei sferturi din efectiv am pus colectoare si rezultatul n-a fost rau.....Anul trecut am pus colectoarele din 4 aprilie, anul asta corcodusul a inflorit cu o saptamana mai repede ca anul trecut, - sa vad cand pun placile active, dar daca-i cald, cred ca de maine....
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde Trantorul@ » 19 Mar 2014, 22:39

Ieri erau caisi si corcodusi infloriti cam 60 % azi spre 80% sunt si corcodusi infloriti complect , albinele nu stiu ce gust are nectarul de corcodus si cais anul asta pana acum , ieri senin da vant de ziceai ca se rup pomi nici nu zburau albinele si care se incumetau erau trantite pe jos, azi vant de-ti inghetau urechile cu caciula si inorat , vai si amar ce polen o intrat luna asta pana acum, salca capreasca si rachita sau dus in gol nectar deloc de la ele doar ceva polen, atata vant si asa rece nu mai o batut de mult , toata luna o batut vantul ziua , noapte se mai opreste cateodata , gradele anuntate cu + la meteo au fost in 95% din cazuri doar niste glume proaste pentru zona mea in luna Martie , doar pe 1 Martie a fost superb si in zona mea + inca 4 zile senine saptamana trecuta cu vant , zbor asa mai mult dupa apa .
In februarie am avut mai mult polen si timp de zbor decat in martie pana acum .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Albinel » 19 Mar 2014, 22:44

Donbazil scrie:Sal'tare!
Astazi am montat colectoare la vreo douazeci, doar cei foarte buni dar n-am pus placa activa. Vedem cum merge cu controlul de fond si in functie de putere pun si la ceilalti. Eu anual cam la trei sferturi din efectiv am pus colectoare si rezultatul n-a fost rau.....Anul trecut am pus colectoarele din 4 aprilie, anul asta corcodusul a inflorit cu o saptamana mai repede ca anul trecut, - sa vad cand pun placile active, dar daca-i cald, cred ca de maine....
Sal'tare!
Donbazil - Faget

Donbazil..!!sa traiesti omule !! in opinia mea valoarea colectorului de polen ..acum isi spune cuvantul cel mai bine ..faptul ca tine cuibul deblocat si in acelasi timp pot tine cat mai multa albina comasata pe cuib ,asta duce la cresterea prolificitatii matcii si pontarea fagurelui de largire sau de spargere a cuibului cat mai repede ..(in functie de caz ..)
Albinel

Mesajde Badea Alin » 19 Mar 2014, 23:02

a început să se deschidă corcodușul în Tg-Jiu
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Florin Dobre » 20 Mar 2014, 01:07

Contact... :D
Fişiere ataşate
polen 19 martie 2014.jpg
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 20 Mar 2014, 14:37

Albinel scrie:faptul ca tine cuibul deblocat si in acelasi timp pot tine cat mai multa albina comasata pe cuib ,asta duce la cresterea prolificitatii matcii si pontarea fagurelui de largire sau de spargere a cuibului cat mai repede ..(in functie de caz ..)

Mie afirmatia asta imi da cu virgula ...adica ar trebui sa le dijmuim pe albine, mai corect spus ar trebui sa luam laptele de la gura copiilor ca nu cumva sa se blocheze cuibul si ca sa retinem cat mai multa albina in stup ! :shock: :shock: :shock:
In ceea ce priveste logica mentinerii cuibului deblocat ... cine te opreste sa adaugi rame pe care sa le umple tabla cu polen ??? Si iarasi, in aceeasi logica, daca urmeaza vreo 2 saptamani cu ploi si albina nu poate iesi din stup si cuibul nefiind "blocat"cu polen, ce puiet o sa ai nene Albinel ??? :o Ceea ce ai afirmat mai sus, este valabil pentru luna mai cand deja avem stupii la capacitate maxima si orice blocaj, de orice natura, poate induce starea de roit.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde tiih » 20 Mar 2014, 16:32

E o "crima" sa pui colector de polen in luna martie,indiferet in ce colt al tarii te-ai afla.....
E o mare greseala sa pui colector de polen chiar si in luna mai,pentru mai mult de jumatate din teritoriu acestei tari(Moldova,Muntenia Dobrogea,Oltenia...exeptand,lunca Siretului,Prutului,Dunarii...zone masiv impadurite in apropierea stupinelor...)...adica la familii de albine aflate in tinuturi care vor fi expuse la arsita,seceta,baza melifera deficitara,atac puternic de prigorii in lunile iulie,august ,septembrie cind familiile de albine se pregatesc sau isi formeaza ALBINA DE IERNARE.... In nici o zi a anului(dar mai ales in a doua parte a sezonului,familia de albine(inclusiv roii) nu ar trebui sa ai aiba in cuib mai putin de 3..4 rame cu miere(9...12 Kg)si 2 RAME PASTURA,min 80% din suprafata....Problema nu e blocarea cuibului(mai punem 2..3 rame la orizontali sau un cat la vericali)ci mortalitatile de peste iarna ,unificarile care inseamna tot mortalitati daca din 2 faci doar un stup,dezvoltarea inceata primavara,... familiile de albine "lesinate" chiar inainte de iernare....trebuind unificate...
PS.In ultimii 10 ani nu am folosit gram de antibiotic,nu am unificat nici o familie de albine,si am gazat FARA MILA tot ce nu s-a dezvoltat cum trebuie(cam 1..2 la suta din efectiv)desi au avut conditii adecvate....
tiih

Mesajde cristi_vidican » 20 Mar 2014, 21:10

O secțiune dintr-o ramă care abundă de nectar și polen.
Referitor la mesajul anterior, azi mi-aș fi dorit să am colectoare la toți stupii, dar nu le am.
Nu colectez polen, tocmai de aceea cea mai mare luptă a mea e să țin stupii în frâu.
Fişiere ataşate
IMG_0277a.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Daniel_new » 20 Mar 2014, 21:57

Daca ziceti ca se blocheaza ramele cu polen inseamna ca stupii sunt foarte populati,deci puternici,ce va impiedica sa largiti cuiburile adaugand rame noi? Nu se face in perioada asta sau este gresita procedura?
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde cristi_vidican » 20 Mar 2014, 22:11

Primăvara, stupii nu se blochează niciodată cu polen. Mai bine zis, tot polenul va fi păpat de puiet.
Primăvara sunt și zile fără cules. Și nu puține.
Îmi amintesc anul trecut o perioadă în care cuibul era plin cu polen. Peste 2 săptămâni, era gol.
Încă nu e perioada bună pentru lărgirea cuibului.
Am mers și eu azi hotărât să mai bag câte o ramă la construit.
Au fost cazuri care au primit o ramă la clădit, dar nu cum mă așteptam.
La mine, în perioada aceasta se face schimbul masiv de generație, iar creșterea nu e vizibilă.
Dar urmează.

Peste maxim 2 săptămâni vine rapița, care probabil că se va suprapune cu prunul
cristi_vidican

Mesajde Albinel » 20 Mar 2014, 23:47

paul scrie:
Albinel scrie:faptul ca tine cuibul deblocat si in acelasi timp pot tine cat mai multa albina comasata pe cuib ,asta duce la cresterea prolificitatii matcii si pontarea fagurelui de largire sau de spargere a cuibului cat mai repede ..(in functie de caz ..)

Mie afirmatia asta imi da cu virgula ...adica ar trebui sa le dijmuim pe albine, mai corect spus ar trebui sa luam laptele de la gura copiilor ca nu cumva sa se blocheze cuibul si ca sa retinem cat mai multa albina in stup ! :shock: :shock: :shock:
In ceea ce priveste logica mentinerii cuibului deblocat ... cine te opreste sa adaugi rame pe care sa le umple tabla cu polen ??? Si iarasi, in aceeasi logica, daca urmeaza vreo 2 saptamani cu ploi si albina nu poate iesi din stup si cuibul nefiind "blocat"cu polen, ce puiet o sa ai nene Albinel ??? :o Ceea ce ai afirmat mai sus, este valabil pentru luna mai cand deja avem stupii la capacitate maxima si orice blocaj, de orice natura, poate induce starea de roit.

am sa incerc sa raspund sa inteleaga si ceilalti ce nu au fost de acord..

-nu luam lapticul copiilor de la gura si nici "painea puietului" de la gura lui ..si pur si simplu deblocam cuibul prin trecerea ramelor blocate cu pastura si miere la rezerva ..cred ca nu-i cazul sa explic ce inseamna ..asta nu inseamna ca in cuib nu vom avea polen si pastura la vremea asta ..este de ajuns sa stati in fata urdinisului pana la orele pranzului sa va convingeti..vom realiza spatiu pentru ponta prin adaugarea fagurilor pentu ponta ..(largire sau spargere)
-daca avem vreme neprielnica pentru cules in natura ..albina se poate deplasa cu usurinta cativa cm prin si pe langa diafragma sparta ..ca doar n-o lasa puietul de izbeliste..observati numai intr-o ora cat polen intra in cuib si nu veti mai gandi astfel..
inca odata ..
-sunt multi cei ce admira fagurii plini de puiet ai altora ..dar putini sunt cei ce reusesc sa-i obtina si asta datorita faptului ca lucreaza cu cuiburile largi ..mai bine zis diafragma sparta nu-i folosita asa cum trebuie..rezultatul..cuibul nu-i cuib si rezerva nu-i rezerva .
Albinel

Mesajde Albinel » 20 Mar 2014, 23:58

cristi_vidican scrie:Primăvara, stupii nu se blochează niciodată cu polen. Mai bine zis, tot polenul va fi păpat de puiet.
Primăvara sunt și zile fără cules. Și nu puține.
Îmi amintesc anul trecut o perioadă în care cuibul era plin cu polen. Peste 2 săptămâni, era gol.
Încă nu e perioada bună pentru lărgirea cuibului.
Am mers și eu azi hotărât să mai bag câte o ramă la construit.
Au fost cazuri care au primit o ramă la clădit, dar nu cum mă așteptam.
La mine, în perioada aceasta se face schimbul masiv de generație, iar creșterea nu e vizibilă.
Dar urmel

"Încă nu e perioada bună pentru lărgirea cuibului.
Am mers și eu azi hotărât să mai bag câte o ramă la construit."

prietene ..!!! sper sa nu te superi..dar reciteste ce spui mai sus...
vremea nu-i buna de largire ..dar azi ai fost sa bagi faguri la construit...????? TOTAL GRESIT !!!
ps..ieri si azi am spart..122 de cuiburi si nu cu un fagure ..cu cel putin doi..in cateva zile iti promit ca voi posta aici rezultatul..cheia ????
-albina multa concentrata pe cuib..rezerve multe si cel mai important lucru difragma sparta ..am mai spus-o .."jocul cu diafragma" merita deschis un topic..sigur va fi foarte interesant..
toate bune ..si 5-6 faguri plini de puiet la 1 aprilie !! ;)
Albinel

Mesajde cristi_vidican » 21 Mar 2014, 00:30

Albinel scrie:
prietene ..!!! sper sa nu te superi..dar reciteste ce spui mai sus...
vremea nu-i buna de largire ..dar azi ai fost sa bagi faguri la construit...????? TOTAL GRESIT !!!

Prietene, tu nu știi cum arată stupii mei. ;)
În medie am puiet destul de mult pe 5 rame 1/1.
Unii stupi au început să aibă puiet și pe 6 rame.
Majoritatea stupilor sunt pe 8 rame la ora asta.
Nu i-am strâns prea tare în iarnă, că iernau și după diafragmă...
Așa că, scopul meu e acum să concentrez cât mai mult puiet pe acele rame, ca la rapiță să le pot da 1-2 rame la ouat.
Altfel, cuibul se blochează cu de toate, și la salcâm culeg roi.
Fiecare cu problema lui.
Alții vor stupi mai tari. Eu deja mă gândesc ce-o să fac cu ei.
Hai că m-am lăudat.
cristi_vidican

Mesajde Albinel » 21 Mar 2014, 00:42

-tu ai 5-6 rame cu puiet sau de puiet..?? nu crezi ca ti-ar sta mai bine cu 3-4 faguri tabla cu puiet la ora asta ..??
-de ce n-ai da cele.. una -doua rame la ouat acum si la rapita la fel..??
-un cuib blocat in perioada asta ..o bila neagra ,ca si un cuib blocat in perioada culesurilor abundente..

"Alții vor stupi mai tari. Eu deja mă gândesc ce-o să fac cu ei."
mare problema ai tu ..:))
vezi semnatura mea te rog..oricum te felicit !!
ps..mai este un DOMN "stupar"..ca apicultor inseamna cu totul altceva ...pe forumul asta ce si-a cumparat 7 familii acum cativa ani..si acum se lauda cu familii in 2013 la salcamul 1 .. pe 4 caturi DADANT si FARA UNIFICARI ..:))) il provoc la discutii ..tematica :cresterea si intretinerea albinelor ..fara publicitate mascata la utilaje..:)
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR