Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

calendarul apicol - prima verificare de iarna

Mesajde cristi arad » 24 Dec 2014, 23:03

bine v-am regasit; dupa o oarecare pauza in care nu am prea avut activitate in stupina, recomand o verificare a familiilor este foarte important mai ales pentru cei care au ME dar si pentru detinatorii ramelor Dadant, DB, sa vedem exact pozitia ghemului de iernare. Nu de putine ori am observat ca ghemul s-a lipit de unul din peretii stupului, caz in care trebuie sa-i introducem intre ghem si peretele stupului o rama cu miere; cu mare atentie insa si fara a desface ghemul; eu procedez asa si recomand asta pentru a usura accesul la miere al ghemului (si de o parte si de alta); alta lucrare care inca se mai poate face este intarirea cu cate o rama de albina a stupilor mai slabi (cu ghem sub 5 rame); aceasta se ridica de la marginea cuibului stupilor tari (cu ghem pe 7 - 8r) fara insa a deranja familiile donatoare.
Si mai zicem ca "Sara asta nu se canta
Ziurel de ziua
In sara asta se colinda
Ziurel de ziua.
La anul si la multi ani!
cristi arad

Re: calendarul apicol - prima verificare de iarna

Mesajde Gicuta » 25 Dec 2014, 23:40

Cei care au ME si rezerve ca la carte nu trebuie sa umble. Poate cei cu DB..
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde STEFAN88 » 28 Dec 2014, 20:59

Buna, am si eu o intrebare; fiind mai nou in aceasta meserie mai ales ca sunt si la primul iernat: in acest an 2014 nu am stors nici macar un gram de miere de la familiile mele care nu sunt in numar mare, asa ca as dori sa stiu daca mai intervin cu vreo alternativa pt hranirea acestora mentionez ca pt iernat am lasat 7 rame cu miere in fiecare familie . Va multumesc!
STEFAN88

Mesajde paul » 28 Dec 2014, 21:08

STEFAN88 scrie: mentionez ca pt iernat am lasat 7 rame cu miere in fiecare familie .

Mentioneaza si cate albine sunt pe fiecare rama, din alea ... 7 ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde STEFAN88 » 28 Dec 2014, 21:32

rame cu albine 5 in fiecare stup dupa ce le-am restrans
STEFAN88

Mesajde balu » 29 Dec 2014, 10:24

Daca aveau coroanele de miere de 7 cm, ar trebui sa le ajunga pina la 1 februarie, apoi mai vezi
balu

Mesajde STEFAN88 » 29 Dec 2014, 10:52

am un apicultor in apropiere care mi-a zis ca ar trebuii sa ies din iarna cu ele dar n-as vrea sa am surprize mai ales ca am mai pierdut o familie in septembrie.... :cry:
STEFAN88

Mesajde BogdanU » 29 Dec 2014, 12:19

Eu cred ca singura interventie care s-ar accepta pe perioada iernii ar fi completarea cu hrana ( turte), remedierea deficientelor in ceea ce priveste matca, eventuale boli sau daunatori se fac ori in ferestrele de zile calde , in cazul in care exista, ori in spatii incalzite pentru ca ghemul sa fie desfacut.
Adaugarea de rame cu miere intre perete si ultima rama sau adaugarea de rame cu albina ar reprezenta corectarea unor deficiente in pregatirea cuibului familiei pentru iernat.
P.S. Eu personal, daca as face miscarea cu adaugare rama cu albine pentru intarirea unor familii slabe, as lua rama mai dinspre jumatatea ghemului, tinand cont ca afara este destul de cald pentru a face operatiunea!
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde albina salbatica » 29 Dec 2014, 14:39

familiile slabe se unifica in toamna sau se ierneaza linga o fam puternica(unde permite modelul de stup),se asigura hrana si se restrang la maxim. iarna se face control auditiv si nu se deranjaza pana in primavara ;)
albina salbatica

Mesajde CORNEL V. » 29 Dec 2014, 15:07

...asa ar fi ideal,dar... :roll:
CORNEL V.

Mesajde Ioan Guist » 29 Dec 2014, 15:39

Inainte de sarbatoarea nasterii Domnului, am facut si eu fum in afumatoare.Nu pentru carnati si slanina ci pentru a arunca un ochi in stupii.
Prezenti toti la apel.Am cateva zeci de familii extrem de mici bagate in iarna.Mic inseamna 2-3 rame.Drept e ca sunt cate doi in lada.Deocamdata erau ...vi. :lol:
Familile de baza, de productie adica, sunt excelente.Uscate, bine locate, linistite, cacate si pisate ...proaspat :lol:
Am gasit totusi o familie fara matca.Am impartit ramele cu albina la alti stupi.

Deocamdata suntem super ok.Poate sa vina frig de trei luni si suntem "acoperiti"

In ia' sara ma iau cu familia si ma duc acilea:http://arenaplatos.ro/despre.html
In 26 dec. am fost la http://www.skistraja.ro/index.html
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde STEFAN88 » 29 Dec 2014, 18:13

BogdanU scrie:Eu cred ca singura interventie care s-ar accepta pe perioada iernii ar fi completarea cu hrana ( turte), remedierea deficientelor in ceea ce priveste matca, eventuale boli sau daunatori se fac ori in ferestrele de zile calde , in cazul in care exista, ori in spatii incalzite pentru ca ghemul sa fie desfacut.
Adaugarea de rame cu miere intre perete si ultima rama sau adaugarea de rame cu albina ar reprezenta corectarea unor deficiente in pregatirea cuibului familiei pentru iernat.
P.S. Eu personal, daca as face miscarea cu adaugare rama cu albine pentru intarirea unor familii slabe, as lua rama mai dinspre jumatatea ghemului, tinand cont ca afara este destul de cald pentru a face operatiunea!

Mda sunt in totalitate de acord dar nu vreau sa descompletez din alta parte......am sa las asa cum este dar o sa vin in intampinarea acestei familii mai slabe .....zic eu cu turte cat de curand atat timp doar sa-mi permita vremea si cred ca am sa pun si celorlalte...acesta familie care m-i se pare mie ca este mai slaba am desfacut-o saptamana trecuta asa putin sa dau un ochi cuibul era strans inspre peretele stang al stupului pareau cam amortite iar celalti doi stupi i-am verificat batand putin in ei raspunzandu-mi cu un zumzet scurt dar intens....
STEFAN88

Mesajde Florin Dobre » 29 Dec 2014, 21:33

Ioan Guist scrie:...Am cateva zeci de familii extrem de mici bagate in iarna.Mic inseamna 2-3 rame.Drept e ca sunt cate doi in lada.Deocamdata erau ...vi. :lol:
...

Am si io 3 asa. Cand ma uit in jur, prind curaj. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alexx » 29 Dec 2014, 21:45

Florin Dobre scrie:
Ioan Guist scrie:...Am cateva zeci de familii extrem de mici bagate in iarna.Mic inseamna 2-3 rame.Drept e ca sunt cate doi in lada.Deocamdata erau ...vi. :lol:
...

Am si io 3 asa. Cand ma uit in jur, prind curaj. :lol:

Si eu unul de 4 dar tare sunt ingrijorat :lol: se zice ca nu e bine sa te uiti in curtea altuia dar la noi e benefic
alexx

Mesajde irina » 29 Dec 2014, 21:47

Florin Dobre scrie:Am si io 3 asa. Cand ma uit in jur, prind curaj. :lol:

Pai....... uita-te mai des in jur. :lol:
irina

Mesajde alt stupar » 29 Dec 2014, 21:52

BogdanU scrie:Eu cred ca....

Eu cred ca.... sa mai lasam dom'le stupii astia sa ierneze!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR