Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde vlad » 11 Feb 2015, 17:37

Florin Dobre scrie:Unul pe 6 rame a procesat siropul necesar celor 6 rame, cel pe 3 a procesat pentru 3 rame.
Evident ca nu se descurca la fel pe perioada iernii. Ghemul mic consuma mai mult carburant(raportat la populatie) sa intretina ambientul si se uzeaza mai repede.

te contrazic din doua motive ( care-mi vin acum ) : ala pe 6 rame se presupune ca a avut ceva populatie care sa stranga ceva de afara , albina care a procesat a fost mai multa de 6 rame si a intrat in iarna pe 6 ( asa a zis colegul ) deci procesarea s-a facut intr-un interval de timp relativ scurt , deci uzura mai putina in timp si chiar daca au murit alea de-au procesat a avut ce ramane , pe cand cel pe trei rame ( sa zicem 4 la inceput de toamna ) a lalait-o in timp cu procesarea pana si-a facut rezerva ( ca de afara ....la 4 rame ... slabe sanse sa stranga pentru iarna ) , albina multa tanara in toamna -nu , intrat in iarna cu albina batrana si uzata- la greu . asa vad eu lucrurile
vlad

Mesajde cucubau » 11 Feb 2015, 21:31

Florin Dobre scrie:
Unul pe 6 rame a procesat siropul necesar celor 6 rame, cel pe 3 a procesat pentru 3 rame.
Evident ca nu se descurca la fel pe perioada iernii. Ghemul mic consuma mai mult carburant(raportat la populatie) sa intretina ambientul si se uzeaza mai repede.

Probleme in cazul iernarii familiilor de albine la un nivel de dezvoltare mic ?
Marea majoritate a apicultorilor dau vina pe puterea mica a familiei si pe nivelul crescut de uzura al albinelor in procesul de mentinere a temperaturaii. Realitatea putin mai complicata , cauza este aceeasi care a facut ca familia sa nu se dezvolte suficient . O familie sanatoasa si cu rezerve de hrana nu are probleme de iernare indiferent de marime .Se poate ierna chiar si pe doua rame .
........
cucubau

Mesajde MIHALACHE » 11 Feb 2015, 21:52

Nucleu anperechere pe jumate de rama 1/1 este bine si anul trecut am trecut 4 :
Fişiere ataşate
05022015413.jpg
MIHALACHE

Mesajde nick15 » 11 Feb 2015, 22:00

Multumesc pentru raspuns. Au mai ramas 2 intervale din familia respectiva.
nick15

Mesajde paul » 11 Feb 2015, 22:08

cucubau scrie: O familie sanatoasa si cu rezerve de hrana nu are probleme de iernare indiferent de marime .Se poate ierna chiar si pe doua rame .

CORECT !
Am o familie pe care in toamna am strans-o la sange pe ... 7 rame ! La ultima vizionare de acum doua saptamani (ridicat capacul) ocupa cam 5 intervale ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde 7Rame » 11 Feb 2015, 22:52

Fratilor, despre ce vb aici?...
Paul, in primul rand, aprecierea intervalelor tine de temperatura. Asta pentru unii, pt altii...vad ca nu! Strange pe 7 rame albina, in octombrie, la 10 grade, in asa fel incat sa stea albina pe 5 straturi pe ramele laterale, si carcel pe podisor. Apoi, priveste-o in ianuarie la minus 15, si invata sa numeri, fara sa te intrebi unde ti-a disparut goanga. Poate ai nevoie si de o lanterna, asta depinde de ce rezerve i-ai alocat in octombr..ca altfel n-o vezi. Mai departe, in martie, pe la 13-15 grade, intreaba-te, iar, cum draq' de s-a populat stupul asta, probabil ca a ouat din 10 ianuarie. Ce mai regina!! :shock:
Cine sustine insa ca ierneaza fara probleme un pumn de albina...nu-i mai fac niciun comentariu. Inseamna ca nu a prins nicio iarna ca-n povesti!!

Apoi, daca cineva neavizat, citeste mai sus, va deduce ca e corect si benefic si economic, si...mai stiu eu cum, sa iernezi 10 albine si o regina!!
Sunt deja praf, de la bere cred...
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde MIHALACHE » 11 Feb 2015, 23:33

7 RAME sunt de acord cu tine referitor la ce ai spus ,dar nu vad normal sa pierzi albine pe 3,4,5 rame cand sunt multi apicultori care scot cu bine din iarna un nucleu cu o mana de albine,pentru o regina de care poate fi nevoie oricand an stupina.
MIHALACHE

Mesajde MIHALACHE » 11 Feb 2015, 23:34

Referitor la iarna:
Fişiere ataşate
SDC11334.JPG
MIHALACHE

Mesajde MIHALACHE » 11 Feb 2015, 23:37

Si mana aceia de albine se afla undeva an imaginea asta:
Fişiere ataşate
SDC11332.JPG
MIHALACHE

Mesajde Florin Dobre » 11 Feb 2015, 23:38

Pe mine nu zapada ma ingrijoreaza, ci zilele astea de ger. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Dinca Catinel » 12 Feb 2015, 18:29

De ce?
Dinca Catinel

Mesajde tudorascu » 12 Feb 2015, 18:59

A terminat lemnele.
tudorascu

Mesajde Mircea_63 » 12 Feb 2015, 19:43

Florin Dobre scrie:Pe mine nu zapada ma ingrijoreaza, ci zilele astea de ger. :?

Partea buna a gerului este uscaciunea.
Partea delicata ar putea fi (teoretic) cazul in care are puiet si mancarea nu este aproape. Albina nu paraseste puietul si moare de foame. Insa parerea mea personala este ca e mai mult bau-bau in povestea asta decat realitate.

Am stat deunazi de vorba cu un stupar care imi explica cum a asezat el ramele cu hrana, bilateral. Vad si in carti sectiuni si explicatii. Pe mijloc, bilateral etc. Eu sunt mai nepriceput si m-am bazat pe ele, pe albine. Hrana pana ragaie si sa si-o puna cum vor, ca stiu mai bine decat mine unde sa o puna. N-am lasat 10-20-30 % din rame goale ca sa aibe unde sa stea albina. Le-am dat pana au umplut tot. Rama neagra in mijloc.

N-am avut niciodata pierderi peste iarna, dar nici nu-mi place sa vorbesc despre asta pana nu s-a incheiat iarna.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde geangu » 12 Feb 2015, 21:08

"Partea delicata ar putea fi (teoretic) cazul in care are puiet si mancarea nu este aproape. Albina nu paraseste puietul si moare de foame. Insa parerea mea personala este ca e mai mult bau-bau in povestea asta decat realitate."

Asta este valabila pt. familiile mai slabe, eu as zice ca albina este departe de hrana si nu invers.O familie organizata corespunzator este acea familie care din orice pozitie ghemul cuprinde suprfetele cu miere oriunde ar fi dispuse.
geangu

Mesajde 7Rame » 12 Feb 2015, 21:23

Nu stiu, poate am inteles eu gresit.
personal, am scos si 2 rame. nu spun ca nu, dar cred ca a fost un accident. in primul rand ca stupul a ajuns asa, si in al 2+lea ca a iesit din iarna.
Tot eu, cred ca ierney un stup ca sa am familie din el, productiva. Da. sunt de acord, regina este cat o familie, in primavara, inainte de trantori, daca nu o ai,,,e rau.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde mundumio » 14 Feb 2015, 12:50

Anul acesta nu am pus nimica-turta.
Am stimulat in august-septembrie.
Ce parere aveti, trebuia pus ceva?
Weekendu viitor aflu cum stau ca nu le-am deschis de la sfarsitul lui septembrie anul trecut.
Nu am impachetat cu nimica nici un stup.
mundumio

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR