Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde gheorghe_alin » 28 Iun 2015, 18:10

Salutare tuturor!

Care ar fi cea mai buna metoda prin care se poate provoca schimbarea linistita a matcii? Si in ce perioada calendaristica este recomandata a fi aplicata?
Virtutea rămâne cel mai costisitor viciu: aşa trebuie să şi rămână!
gheorghe_alin

Mesajde dragostuparul » 29 Iun 2015, 08:59

Salutare dragi stupari. Deranjez cu o intrebare de incepator: atat cat timp albina aduce polen in stup, este o continua activitate in stup inseamna ca totul este normal? Nu am botci de matca, am semanat ( aici nu prea stiu daca e de matca sau de albina), puiet capacit e si chiar am si recoltat miere sambata asta.
Polenul de floarea soarelui este galben inchis?
Multumesc !!
dragostuparul

Mesajde MIHAEE'E » 29 Iun 2015, 09:22

Salut !
Eu nu inteleg nimic din ce ai scris ! Fi mai clar !
Am si eu o intrebare .
In dimineata asta roii mei de acasa aduceau polen alb! Are cineva idee care e provenienta ?
Multumesc !
MIHAEE'E

Mesajde Gabi123 » 29 Iun 2015, 09:34

gheorghe_alin scrie:Salutare tuturor!

Care ar fi cea mai buna metoda prin care se poate provoca schimbarea linistita a matcii? Si in ce perioada calendaristica este recomandata a fi aplicata?

Metoda Liviu Padurean.

Pentru a obţine o matcă superioară din punct de vedere calitativ este necesar nu numai ca ea să provină dintr-un material biologic de elită,dar la fel de important este ca ea să fie crescută în condiţii cit mai apropiate de cele naturale, altfel vom obţine mătci mai puţin prolifice, mai puţin longevive si pe care familiile de albine le înlocuiesc chiar in primul an, sau cel mult în al doilea, de obicei prin schimbare liniştită .
Mătcile noi astfel obţinute, provenind din linii superioare, crescute în cele mai bune condiţii, vor fi superioare sub toate aspectele.
Se stie ca mătcile provenite prin schimbare liniştită sînt absolut superioare datorită condiţiilor de creştere.
Apicultorii apreciază înlocuirea liniştită a mătcii, fiindcă
a) în general inlocuirea se face fără întreruperea ouatului;
b) matca creşte cu respectarea tuturor condiţiilor existente la creşterea naturală prin schimbare linistita;
c) matca obţinută astfel e bine dezvoltată foarte ouătoare ;
d) stuparul scapă de orice grijă în privinţa creşterii măteii.

In anii 1960—1963, pe cind colectoarele de polen erau mult mai puţin eficiente ca cele de azi, am încercat şi eu colectarea de polen.
In fiecare dimineaţă luam din polenul acelor familii de la care am colectat în ziua precedentă polenul şi îl administram în sirop , în scopul stimulării coloniilor.
După săptămîna a treia şi în continuare, am constatat că la mai multe familii au început să apară botci de schimbare liniştită, cîte 4—7 şi chiar 9 bucăţi, uneori de vîrste diferite.
La început am bănuit că mătcile sînt necorespunzătoare, poate bolnave, dar puiet se găsea din belşug, chiar foarte mult, familiile erau extrem de bine dezvoltate, puternice şi sănătoase.
La un moment dat, chiar şi cîteva mătci din anul în curs, crescute la finele lui mai, începutul lui iunie, au prezentat aceleaşi simptome. In următorii doi ani am procedat cu cîteva familii la fel, constatînd acelaşi fenomen.
Am socotit că acest procedeu poate fi folosit de către stuparii cu un număr mai redus de stupi, ca o modalitate de creştere dirijată a măteilor, căci de la 10—15 familii de albine se obţineau într-o serie 50—80 botci extrem de bine dezvoltate. In general suficiente pentru o stupină de 30 — 60 familii de albine.
Metoda are din punctul meu de vedere două părţi slabe : nu se putea planifica nici măcar cu relativă exactitate ziua cînd şi mai ales în cîte familii,cîte mătci se vor putea recolta şi apoi era prea mare numărul de familii crescătoare (nu numai 2—3), astfel că nu se putea face o selecţie prea riguroasă.
Sub aspectul producţiei, toate familiile cu care se lucra rămîneau familii productive, deci sub- acest aspect nu este nici un inconvenient.
Tot în aceeaşi perioadă mă ocupam foarte activ de creşterea măteilor şi de producţia de lăptişor.
Creşteam mătcile din ouă, pt care le recoltam de la 3 — 4 familii de albine care aveau mătci trecute de un an şi care în sezonul precedent fuseseră recordiste.
Ele proveneau de la familii de aceeaşi natură şi întruneau şi restul cerinţelor necesare spre a fi alese în acest scop.
Procedam în sensul că puneam cîte o ramă proaspăt construită şi încă neînsămînţată,stropită în prealabil cu sirop de zahăr cu 10% miere, în cuibul familiilor de albine de prăsilă, iar a 4-a zi le scoteam pentru a nu se resimţi familia.
De fiecare dată cînd luam o ramă cu ouă ce conţinea eventual şi cîteva larve, in cazul că matca o insămînţa încă din prima zi, îi dădeam o ramă
de la o altă familie bună şi sănătoasă cu puiet câpăcit.
După ce recoltam ouăle necesare, rama cu restul ouălor şi puietul tînăr o aşezam în stupul de la care luasem puietul căpăcit.
In 2 — 3 săptămîni, după prima operaţie pe care o repetam tot la 4 zile,am observat că în rîndul acestor familii au apărut botci de salvare.
După circa 12 zile de la prima recoltare de ramă cu ouă nu au mai avut puiet tinăr de hrănit,fiindcă ouăle şi puietul tînăr care a existat cu 12 zile înainte a fost căpăcit şi aproape tot ce însămînţa matca în 4 zile, adică o ramă , o scoteam, ea reprimind numai rame cu puiet căpăcit.
Albinele tinere în exces provenite prin eclozionare din ramele introduse, nu aveau unde întrebuinţa lăptişorul produs de glandele faringiene şi spre a-l folosi treceau la creşterea de mătci, apărînd un dezechilibru între cantitatea de albine doici şi cantitatea mică de puiet larvar.
Familiile cresc numai atîtea botci cîte socot că sînt in stare a le hrăni excepţional, pentru care motiv sînt şi de o calitate deosebită.
Aceste familii de prăsilă vor fi stimulate zilnic cu 250 g sirop în cazul că nu exista cules.
Nefiind în stup decît foarte puţine larve şi neavînd ce face cu lăptişorul produs, trebuia găsit un debuşeu şi acesta se realiza prin creşterea unui număr mai mare de botci, adică de 4 — 6 — 8, spre a scăpa de hrana care constituia o adevărată povară.
Ajuns la această concluzie, am făcut legătură între cele două manifestări şi am imaginat o metodă nouă de creşterea matcilor.
Oricare apicultor care are de la cîţiva stupi la 50—60 sau chiar 100, îşi poate, creşte mătci de cea mai aleasă calitate, incomparabil mai bune decît prin orice altă metodă, fără nici un alt artificiu.

Iata modul de producere a matcilor:

1. Cu circa 35—38 zile înainte de a avea nevoie de botci mature, gata pentru întrebuinţare, dăm fiecărei familii din care intenţionăm a creşte mătci, cate 2 rame cu puiet căpăcit, fără albine, luînd cîte o ramă de la două familii bune.

2. Tot acum e bine să fie introdusă hrănirea cu sirop in care se pune 10— 15% polen recoltat în ziua precedentă de la altă familie, căci la familiile crescătoare nu aşezăm colectoare de polen.

3. După 12 zile, procedăm la ridicarea tuturor ramelor în care marea majoritate a puietului este necăpăcit sau sînt însămînţate cu ouă. Aceste rame le plasăm în alte familii marcate cu o pioneză,pentru a le recunoaşte, pentru că după căpăcire le putem înapoia pe rind, în schimbul ramelor cu puiet necăpăcit.

4. Luăm apoi o ramă cu puiet căpăcit fără albine de la familia la care am dat puietul necăpăcit şi o punem în familia crescătoare, împreună cu o ramă clădită, goală, pe care o stropim cu sirop.

5. După 4 zile repetăm operaţia, luînd rama nouă ce a fost proaspăt însămînţată şi punand în locul ei tot una goală împreună cu o ramă cu puiet căpăcit. Hrănim în continuare, în felul arătat.

6. După alte 4 zile (deci a 8-a zi de la declanşarea creşterii), în general apar primele botei însămînţate. Repetăm şi de data aceasta operaţia. După alte 4 zile cînd deschidem stupul spre a repeta operaţia botcile au deja larve de 2 zile. In eventualitatea că la controlul anterior nu am găsit botci, acum o să găsim cu siguranţă.

7. Operaţiunile se repetă in continuare tot la 4 zile concomitent cu recoltarea botcilor pana obtinem numarul de botci pe care il dorim.
Gabi123

Mesajde DoarEu » 30 Iun 2015, 19:44

Gabi123

Niste frumoase matci de... roire linistita.
Albina doica,neavand ce face cu laptisorul de matca,se apuca sa creasca botci.Acelasi fenomen se intampla si la roire,cand din cauza numarului mare de albine doici, se declanseaza instinctul de inmultire si....craca e a lor.
Sanatate multa!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde jon baz » 03 Iul 2015, 22:21

DoarEu scrie:si....craca e a lor

Asta daca ai noroc si se mai aseaza pe craca, altfel se tot mai duc.....
jon baz

Mesajde adrianmardare31 » 04 Iul 2015, 23:50

Vad ca tot se scrie despre schimb linistit, nu s expert sunt incepator, ma ocup de albini din primavara si am pe mana doar 17 stupi ce i am primit de la tatal meu nenorociti sa spun ( cu o rama maxim 3 de albina acoperitoare au iesit din iarna) . nu am ajuns nicaieri sa spun acum 12 stupi ii am la 7-8 rame albina si am incercat si eu un schimb linistit asa:
- am taiat un picior din spate si unul din fata la o matca batrana ce nu mai oua cum trebuie apoi mi a cladit 3 botci.
1 am dat o unu i roi din 4 rame si la tei mi a cules cat un stup pe 7-8 rame
2 am lasat in stup cu matca batrana. vad ca nu se bat nu pleaca nici una, plus aia batrana a inceput sa oua , asta cred ca se v a intampla pana cand cea tanara se v a imperechea.

E ceva gresit in metoda de a taia doua picioare la matcile batrane?

Eu asta voi face cam la toate matcile batrane fiindca merg foarte greu culeg foarte putin abia se dezvolta familiile. 4 familii mi au stagnat la 3-4 rame si alea stiu sigur ca au matci batrane, sa nu mai zic ca sunt obtinute
sigur din botci de salvare ca tatal meu orfaniza si lasa sa iasa matca din botci de salvare, alta metoda nu folosea.
Eu sincer vreau sa le schimb, si de preferat cred sa cumpar vreo cateva matci din alte parti .( stiu ca imperecherea matcilor din aceleasi linii sangvine duc la matcute cu caractere tot mai proaste sa spun)
adrianmardare31

Mesajde paul » 05 Iul 2015, 00:13

adrianmardare31 scrie:- am taiat un picior din spate si unul din fata la o matca batrana ce nu mai oua cum trebuie apoi mi a cladit 3 botci.

Degeaba ! :(
Daca nu i-ai taiat gatul cu panza de traforaj, dar nu de tot,n-ai facut nimic ! :(
Eu asa procedez, le tai putin gatul cu panza de traforaj sau daca n-o am la indemana tai cu coada de vulpe (putin) si-mi face cate 20 botci ! :|
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 05 Iul 2015, 00:18

adrianmardare31 scrie:
E ceva gresit in metoda de a taia doua picioare la matcile batrane?

Nooo !
E foarte corect ! Numai ca n-ar trebui sa tai numai 2 picioare. Trebuie minim 4, in diagonala (unu lasi, unu jos) ! :idea:
Succes ! :?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 05 Iul 2015, 00:20

adrianmardare31 scrie:( stiu ca imperecherea matcilor din aceleasi linii sangvine duc la matcute cu caractere tot mai proaste sa spun)

Asa-i !
Numai ca trebuie sa te asiguri ca matcile pe care le aduci in stupina sa n-aiba gene lungi si nici din alea recesive ! :idea:
paul

Mesajde paul » 05 Iul 2015, 00:26

adrianmardare31 scrie:2 am lasat in stup cu matca batrana. vad ca nu se bat nu pleaca nici una, plus aia batrana a inceput sa oua , asta cred ca se v a intampla pana cand cea tanara se v a imperechea.

Nu se bat ca se cunosc !
Aia batrana o invata pe aia tanara cum sa se aseze cand se oua. O sa mai oua de cateva ori pana asta tanara invata procedura ! 8-)
paul

Mesajde paul » 05 Iul 2015, 00:30

adrianmardare31 scrie:Eu asta voi face cam la toate matcile batrane fiindca merg foarte greu culeg foarte putin abia se dezvolta

Pai tu n-ai vazut ca majoritatea babelor au artroza ? Asa si la matci, le dor picioarele . Partea mai proasta-i ca ... nu se omoara cu culesul (culeg foarte putin - cum ai zis) , asta nu-i bine ! Poate le dor si aripile ??? :cry:
Sa ne tii la curent cum stai cu taierile ! :idea:
paul

Mesajde proapis13 » 05 Iul 2015, 07:34

DoarEu scrie:....Niste frumoase matci de... roire linistita.....

Poti sa detaliezi pe asta cu...roirea linistita...eu nu stiut despre ce este vorba ...????.. :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde adrianmardare31 » 05 Iul 2015, 15:58

Scuze de greseala ( botci de schimb linistit)
vad ca aici se face misto
adrianmardare31

Mesajde adrianmardare31 » 05 Iul 2015, 15:59

Am gresti eu cuvintele, de fat era vorba de schimb linistit, nu de roire.
adrianmardare31

Mesajde Mircea_63 » 05 Iul 2015, 16:17

adrianmardare31 scrie:Scuze de greseala ( botci de schimb linistit)
vad ca aici se face misto

Adriene, se mai face si misto, dar se discuta si serios. Daca tu spui ca matcile tale batrane merg greu dupa ce le-ai taiat picioarele si pe deasupra nici nu prea culeg... NORMAL sa ai parte si de mistouri. Fii linistit ca nici matcile lor nu culeg.

Treci peste asta si descopera si celelalte laturi pozitive ale forumului. Vei fi incantat!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR