Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde lucky5strike » 23 Ian 2016, 12:58

Simpatic, dar offtopic. :lol:
dogvet scrie:
lucky5strike scrie:Uite o idee, ca tot se vorbeste de camera frigorifica pt pastrare caturi. Are cineva asa ceva in dotare?

S-ar putea tine 10 familii de albine la temperatura constanta minus 20 de grade noaptea si minus 5 grade ziua, timp de o luna.

Apoi am trage o concluzie simpla pe marginea... rezistenta familiei de albine la iernare.

Daca-mi dai moka 50 de matci iti spun eu rezultatul cu variante diferite. :lol:

Hai cu detalii si iti asigur suport. ;)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Marius Adrian » 23 Ian 2016, 13:06

Acum m-am intors de la stupina. Din 53 ,toti au raspuns la apel. Fara turte si fara impachetari speciale. Iernare pe miere si 6-7 kg sirop de zahar 2/1 neinvertit. Dupa 20 februarie intervin cu 1 turta proteica. Am avut temp nocturne -20 si diurne -5 .
Marius Adrian

Mesajde Ioan Guist » 23 Ian 2016, 14:19

dogvet scrie:Si cam citt ar trebui sa fie ca sa fie si ea in cuplu in panta,-30-40 grd C :D ? Pai daca e asa cum spuneti de ce aveti un filmulet postat in care aveati stupul in care umblati incotosmanat cu tot felul de textile,iar umiditatea in el era evidenta?Doar erat i absolut sigur de dictonul albina nu moare de frig ,nu ?

Purtati ochelari? :shock: Pe familile din filmari sunt doar o bucata textila care ma ajuta pe mine ca si apicultor sa delimitez cuibul pe perioada inactiva.Nu mai am diafragme si nici altceva pe familii.Diferenta de temperatura intre cele doua fete ale materialului textil (3 mm) este de maxim 1 grad. Adica nu are nici-o treaba.E ca patrunjelu ' n supa.
Curentul este problema la stupi.Eu asa am putut stopa curentii din toti stupii indiferent de starea lazilor la vremea cand au fost facute filmarile.Cred ca sunt 6 ani de atunci.

Faptul ca incercati o critica la adresa mea , nu ma surprinde fiinca este loc de critica cat China. Partea proasta e ca nu ati retinut ce trebuie, dupa o afirmatie nitel cam fortata .Poate ca la dumenavoastra in -20 sunt probleme si de aici si convingerea.
Repet.Familile nu au probleme la -20.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde DoarEu » 23 Ian 2016, 18:50

Azi am verificat stupina de pe o vatra de la tara cu furtunul.Mortalitate 33% :shock:.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde Marius Adrian » 23 Ian 2016, 18:59

DoarEu scrie:Azi am verificat stupina de pe o vatra de la tara cu furtunul.Mortalitate 33% :shock:.

Daca au fost matci batrane ,e posibil sa fi inceput ponta la inceput de ianuarie cand a fost cald, au consumat hrana si au ramas fara mancare. E o parere.
Marius Adrian

Mesajde DoarEu » 23 Ian 2016, 19:15

Marius Adrian scrie:
DoarEu scrie:Azi am verificat stupina de pe o vatra de la tara cu furtunul.Mortalitate 33% :shock:.

Daca au fost matci batrane ,e posibil sa fi inceput ponta la inceput de ianuarie cand a fost cald, au consumat hrana si au ramas fara mancare. E o parere.

Matci batrane nu am,doar una singura(recordista "stupinei"-2 ani) restul sunt de anul asta(pardon,anul trecut-2015)
Mortalitate de 33% a fost,dar nu am spus cati stupi am pe "vatra" aceea.Am 3(trei) stupi acolo.I-am dus fiindca nu am mai avut loc pe cealalta vatra(168 stupi) si anul asta vreau sa le mut acolo pe vatra,dispunand de cules foarte bun.Cel ce mi-a murit era un roi de 3 rame care nu stiu cum a ramas neunit sau cel putin sa fii redistribuit ramele la ceilalti 2... :oops:
Ceilalti 2 sunt pe 8 respectiv 9 rame(asa scrie in carnet)...
Sanatate si iernare usoara!
Le:Am scris de 33% mortalitate doar asa...sa ma aflu si eu in trend :lol:
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde Mircea_63 » 23 Ian 2016, 19:47

Chiar aveam de gand sa intreb cati stupi ai, nu cumva trei!? Apoi m-am gandit ca cineva lipsit de simtul umorului ma va intelege gresit. Cand colo...iacata. Mi-ai placut la faza asta. :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde DoarEu » 23 Ian 2016, 19:52

Mircea_63 scrie:Chiar aveam de gand sa intreb cati stupi ai, nu cumva trei!? Apoi m-am gandit ca cineva lipsit de simtul umorului ma va intelege gresit. Cand colo...iacata. Mi-ai placut la faza asta. :lol:

:lol: :lol:
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde Florin Dobre » 23 Ian 2016, 20:00

Dar daca aveai 33% din 168, ne mai spuneai? :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jonny_it » 23 Ian 2016, 20:44

Ioan Guist scrie:Deci :lol: ....parerea mea nu conteaza.Oricum fiecare face cum vrea.Bine ar fi ca fiecare dintre noi sa ia decizia in cunostinta de cauza.Asta inseamna sa indrazneasca si sa "cerceteze toate lucrurile apoi sa ia ce e bun".
Mersul dupa ureche, Facebuk si forumuri, sunt o varianta cu sorti de izbanda limitati.
Succesuri !!

PS nu te salut.

Stiu doar ca folositi buckfast si voiam sa stiu parerea, nimic mai mult.
Nici nu va dati seama cate avem in comun in ce priveste buckfast-ul :lol: :lol:

PS: Eu va salut in continuare, nu sunt adeptul "ochi pentru ochi .."
jonny_it

Mesajde DoarEu » 23 Ian 2016, 21:10

Florin Dobre scrie:Dar daca aveai 33% din 168, ne mai spuneai? :)

Fiti sigur ca spuneam...oricum...pe forum nu intri nici ca sa te dai mare,nici sa bagi batul prin gard la ceilalti care,chiar POT...pe forum intri sa DISCUTI !! ;)
Pe cei de pe cealalta vatra i-am ascultat vineri si doar vreo 4 mi-au ridicat suspiciuni.Oricum acolo am familii majoritar pe 8 rame(7 intervale) exceptii pe 9 rame(astia au catul in cap :lol: )
Sanatate multa si iernare usoara!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde Hunbee » 23 Ian 2016, 22:49

Stimati domni si doamne,
Va salut.
Gata ma-ti convins. O sa fac rost si de bukfast. Nu stiu cum, ca nu am drum in jermania, dar cumva rezolvam.
Problema mea este insa urmatoarea. Adica am eu o turma de vaci. Vaci carpatine, romanesti, ma rog adaptate de pe vremea lu decebal. Bun. Iau un taur smecher dintro rasa smechera din alpii elvetieni. Gata. Dau lovitura. O saam lapte si carne si vitei si oua si de toate. Se apuca elvetianu de treaba si iasa vitei daco elvetieni.
Adica adio rasa purA.
De ce dracu am dat banii pe taur?
Si asa si la albine. Transvazez de la matca smechera. Virgina sio trage cu cine se nimereste pe o raza de multi stupi. Deja sa pierdut rasa. Iau botci de la virgina imperecheata ca de, e smechera. Iara vin maidanezi si o rezolva.
Iara sa mai diluat puritatea.
Bun. Lasa cami trag eu vreo 10 stupi cu rame de trantori si inund zona de amor cu trantori selectionati.
10 stupi ai mei si vreo 100-200-500 ai vecinilor... Statistic nu stau bine.
Ca sa scurtez. Daca iau ou strict de la f1 si nu imperechez artificial sau izolat cu trantori selectionati, eu nu am vaci elvetiene. Am vaci decebalo-elvetieni, cu urmare bune sau rele.
Poate ma insel, da io cred ca se numara pe dejte apicultorii cu buckfast orijinal.
Hunbee

Mesajde Adi Hodis » 24 Ian 2016, 00:26

DoarEu scrie:
Florin Dobre scrie:Dar daca aveai 33% din 168, ne mai spuneai? :)

Fiti sigur ca spuneam...oricum...pe forum nu intri nici ca sa te dai mare,nici sa bagi batul prin gard la ceilalti care,chiar POT...pe forum intri sa DISCUTI !! ;)
Pe cei de pe cealalta vatra i-am ascultat vineri si doar vreo 4 mi-au ridicat suspiciuni.Oricum acolo am familii majoritar pe 8 rame(7 intervale) exceptii pe 9 rame(astia au catul in cap :lol: )
Sanatate multa si iernare usoara!

Ooo da ?. Asta nu e general valabil.
Citeste mai atent prin alte ... zone. Eu unul am impins batzul inapoi de cateva ori. Daca as fi "legat" o lauda de batz, nu eram asa de ... rau. :mrgreen:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde BUNKA » 24 Ian 2016, 10:38

Asta-i marea șmecherie numita Buckfast? ???

https://youtu.be/GGkvpUOhlFY
Știu ca nu e topicul potrivit...dar dacă e așa...sau e hibrid Buckfast cu maidaneza lor...frateeee. ..nu poți lucra cu plimbaretele astea...ce agasante sunt !
Cel mai tare mă dispera albina ce se urca pe mâini...e ca dracu...e și agresiva, cât nu încerci sa o îndepărtezi e ok, nu declanșează atac însă cum faci cel m mai mic gest de a o scutura...afuma...gata...se termina joaca ..în loc sa stea dreq pe rame fac exact ce face aia din film...extrem de suparator !

Ca sa nu fiu total pe lângă subiect...am și eu câte 5-6 albine picate din ghem pe fund la fiecare cred...

Woowwwww...."mi-a rupt gura"...martie..rarefiata...câte oleacă de puiet ici colea...da, "merita"
https://youtu.be/oBrtxJTG188
Ultima oară modificat de BUNKA pe 24 Ian 2016, 10:57, modificat de 2 ori în total.
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 24 Ian 2016, 10:51

Tie ti se pare relevant ce e in clipul asta? Pentru mine e clar ca e facut cu tenta. Prima lada sigur a fost ''agitata'' inainte. :lol:
Acum chiar m-ai facut curios sa incerc BK. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 24 Ian 2016, 10:59

Florin Dobre scrie:Tie ti se pare relevant ce e in clipul asta? Pentru mine e clar ca e facut cu tenta. Prima lada sigur a fost ''agitata'' inainte. :lol:
Acum chiar m-ai facut curios sa incerc BK. :D

Incearca..mie mi se pare relevanta maidaneza dacă sștii sa faci treaba cu ea
Ăsta da...un MER pe 6 corpuri din care 3 goale adăugate recent 2 cu miere unul cu foi, unul băgat la ouat...se vede ca i sa dat extraspace...da nici ăsta nu rupe gura nimănui...în iunie la data aia pot obține mai mult cu maidaneze ..
https://youtu.be/oBrtxJTG188

Uite ăsta https://youtu.be/eR1Pu7vkk8I Primorsky...reacționează bine la fum, instinct igienic, prezintă goluri în ponta..descapaceste unde e varoa, lucrează frumos...tu ia Bukfast :) ...da, nu e superpopulatie dar dacă îți pui mintea faci populațiecu orice maidaneza de un an doi
Ultima oară modificat de BUNKA pe 24 Ian 2016, 11:25, modificat de 3 ori în total.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR