Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Florin Dobre » 07 Feb 2017, 02:50

dantat, nu-ti mai bate capul sa afli cauza capotarii acelor colonii daca asa arata la tine ramele full cu miere. :shock:
Aia-s stupi morti de foame.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde olariu cristian » 07 Feb 2017, 08:51

Folositi la buruienile de langa stupi apa sarata!
olariu cristian

Mesajde tiih » 07 Feb 2017, 08:58

dantat scrie:Am mai gasit unul :x :x :x :evil: Aici treaba e suspecta, nu mancare, nu diaree, nu nimic, si nici zbor de curatire, urdinis liber si aerisit, doar albina moarta. Am gasit si matca (vie).
La voi tot CLANURILE DE MAFIOTI va schimba ramele si va otravesc albinele dupa metode securiste ??? sau e mostenit din tata in fiu, ca meserie??~!!!
Aveti grija ca poate va suna "sa va inrolati la SRI", cum mi s-a intamplat mie...ca asa procedeaza astia...Poate intra peste voi in casa sa va spionati vecinii, ca sunt teroristi sau dracu stie..

Aici prezinti un caz"fericit" ,albina moarta si prezenta in stupi(imediat poti afla cauza) Suspect reprezinta cazul depopularilor fara a vedea albina moarta in stup sau in fata urdinisului si ai miere destula....(la moda in toamna-iarna asta!)
Vrei sa-ti spun un mic "secret"?..Aici nu poate vorba de ceva mostenit din tata-n fiu ca meserie.!!..caci daca ar fi fost asa ,ultima rama din cuib pozata de dumita, ar fi trebuit sa aiba la ora pozarii, miere capacita pe jumatate din inaltimea ramei,cam 2 kg de putin...daca nu si mai mult ...intr-o aranjare bilaterala a rezervelor de miere din cuib facuta de...meserias.... la mijlocul toamnei (3 kg atunci) :idea:
tiih

Mesajde Thewatcher » 07 Feb 2017, 09:08

daca stai cu mancarea la fel si la ceilalti pai de acum sa te tii.turte la greu=uzura sau dauna totala.
Thewatcher

Mesajde mifu2006 » 07 Feb 2017, 12:55

dragi colegi.nu am mai fost pe acest forum de vreo 2 ani.nu are asta importanta.ce e important e faptul ca m-am trezit in arna aceasta incepand din decembrie si pana acum cu 8 stupi in care albinele au murit fara sa imi dau seama de ce.m-am uitat bine in acei stupi si pot spune ca semne de diaree nu au nici unul,de varooa la fel si hrana au fiecare inca 12 kg .ciudat ca au murit fara sa fie sa zicem vreun soricel intrat in stup ci pur si simplu au cazut la fundul stupului si pe rame moarte au ramas foarte putine.am indentificat si matca la ele care la fel si ea a murit.ce parere aveti?sunt ingrijorat ca la fel vor patii si ceilalti ramasi in viata.nu am multi stupi doar 20 din care 8 sau dus.pot spune ca nu sunt incepator deoarece ma ocup de acesti stupi inca din 2007 si mentin acest numar doar pentru a avea miere in propria gospodarie,nu sa devin mare apicultor deoarece timpul nu imi permite.pot spune in schimb ca am avut grija si am si acum de ele ca la carte.astept pareri
mifu2006

Mesajde dantat » 07 Feb 2017, 13:36

peterneamt scrie:În cazul prezentat anterior albinele au murit de foame.....probabil matca fiind bătrână a favorizat apariția unui furtișag lent și apicultorul ( singurul vinovat ) nu a verificat greutatea stupului în noiembrie- decembrie ( ridicând stupul din partea opusă urdinișului , cântărindu-l ) ! O altă posibilitate este prezența în număr mare a varroa pe albinele din cuib, fapt ce le irită, desfac ghemul și mănâncă mult ! Nu este totuna cu depopularea stupilor în sezon ( în perioada august- octombrie ) ! :roll: :roll:

fam. cu pricina am curatat vineri 500 gr albina moarta, trasa cu sarma, poza a fost facuta ieri. Greutatea a fost cantarita, aveau mancare (in toamna). Factorii de stress, nu stiu care sa fi fost pt un consum asa de mare. Aveti dreptate totusi, vina mea a fost ca nu am desfacut cuibul vineri din cauza vremii reci si nu i-am dat rame cu mancare.
Ultima oară modificat de dantat pe 07 Feb 2017, 13:42, modificat 1 dată în total.
Noi suntem romani, noi suntem romani, noi suntem aici ca sclavi staaaapaaani...
dantat

Mesajde dantat » 07 Feb 2017, 13:37

Florin Dobre scrie:dantat, nu-ti mai bate capul sa afli cauza capotarii acelor colonii daca asa arata la tine ramele full cu miere. :shock:
Aia-s stupi morti de foame.

Partial aveti dreptate. Trebuie identificata cauza consumului major. In plus, de unde FULL cu miere in Februarie...sau incercati sa ma convingeti de altceva ? :? :shock:
dantat

Mesajde dantat » 07 Feb 2017, 13:51

[quote="tiih"]
Aici prezinti un caz"fericit" ,albina moarta si prezenta in stupi(imediat poti afla cauza) Suspect reprezinta cazul depopularilor fara a vedea albina moarta in stup sau in fata urdinisului si ai miere destula....(la moda in toamna-iarna asta!)

Am si cazut acesta, gen poza de mai inainte, dar cu albina moarta si neagra printre rame, pe fund si pe unde a mai intepenit. Tot atat de multa (adica sa nu credeti ca erau 2 intervale de albina, ca oricum am incercat si testul acesta daca ierneaza cu putina albina intre 2 diafragme- deh..iernare tip nucleu...data viitoare ii iau cu mine in casa :cry: )
dantat

Mesajde dantat » 07 Feb 2017, 13:53

mifu2006 scrie:dragi colegi.nu am mai fost pe acest forum de vreo 2 ani.nu are asta importanta.ce e important e faptul ca m-am trezit in arna aceasta incepand din decembrie si pana acum cu 8 stupi in care albinele au murit fara sa imi dau seama de ce.m-am uitat bine in acei stupi si pot spune ca semne de diaree nu au nici unul,de varooa la fel si hrana au fiecare inca 12 kg .ciudat ca au murit fara sa fie sa zicem vreun soricel intrat in stup ci pur si simplu au cazut la fundul stupului si pe rame moarte au ramas foarte putine.am indentificat si matca la ele care la fel si ea a murit.ce parere aveti?sunt ingrijorat ca la fel vor patii si ceilalti ramasi in viata.nu am multi stupi doar 20 din care 8 sau dus.pot spune ca nu sunt incepator deoarece ma ocup de acesti stupi inca din 2007 si mentin acest numar doar pentru a avea miere in propria gospodarie,nu sa devin mare apicultor deoarece timpul nu imi permite.pot spune in schimb ca am avut grija si am si acum de ele ca la carte.astept pareri

Ma bucur ca am |stimulat| apicultorii sa iasa in fata cu pierderile...am observat aceeasi chestie si pe facebook...cazuri similare cu al meu. Sa ma linistesc ca e normal, sau ?
dantat

Mesajde cristi_vidican » 07 Feb 2017, 18:34

Cunosc 2 apicultori.
amândoi au cam același nr de stupi. Țin stupii în același loc. Chiar și în pastoral.
Unul are deja 7 stupi decedați, celălalt niciunul.
De ce?

Cel cu stupii decedați nu a mai făcut ultimele tratamente contra varroa.
Simplu!

P.S. Când vorbesc cu cineva și îmi povestește că i-au murit stupi, întotdeauna îl întreb cum a făcut tratamentele în toamnă și mai ales cu un an înainte.
Și mă lămuresc
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde csaa » 07 Feb 2017, 19:21

Am verificat astazi familiile de albine si, in afara de cea ”decedata” la sfarsit de decembrie, toate sunt ok. Fara condens, fara mortalitate excesiva, fara pete de diaree.
Cum se linisteste vremea le administrez o turta proteica.
csaa

Mesajde mifu2006 » 07 Feb 2017, 20:07

nu e normal sa apara asa ceva.un numar destul de mare parerea mea si sper ca macar celilalti sa ajunga cu bine in primavara insa mie groaza sa ma gandesc ca vor murii si aceia:(
mifu2006

Mesajde filip » 07 Feb 2017, 20:15

Pana in primavara mai e un HOP important de trecut (inlocuirea albinei de iarna)
Generalul iarna revine in forta.........asta inseamna consum mare si uzura.
filip

Mesajde stupar » 07 Feb 2017, 20:36

Cei la care au murit albinele,puteti sa va convingeti foarte simplu.Bagat albinele moarte in apa si paduchile vor urca deasupra apei,bine inteles moarte si ele.
stupar

Mesajde cucubau » 07 Feb 2017, 21:01

Realitatea este din ce in ce mai trista pentru multi stupari chiar si cu experienta . Cele mai multe probleme au fost cauzate de conform parerilor de catre varroua . Oare de ce?
Tratamente s-au facut slava domnului destule . Metode de tratament din ce in ce mai elevate . Si totusi albinele mor tot mai multe in ultima perioada.
Cauza ?
Sigur tratamentele nu au fost facute eficient , la substantele folosite probabil paduchele s-a adaptat si rezista , sau ce este mai grav : tratamente facute dupa ureche.
Nu se respecta prescriptile medicale , nu se folosesc concentratiile necesare si astfel paduchele in loc sa dispara se adapteaza si rezista din ce in ce mai mult.
In concluzie faptul ca medicamentele antivarroua se gasesc la coltul strazii si sunt eliberate fara reteta precum si faptul ca din ce in ce mai apicultori folosesc fel de fel de substante neomologate constituie principala cauza ce a creat aceste neajunsuri .
........
cucubau

Mesajde tinumaftei » 07 Feb 2017, 21:10

Pana acum mortalitatea este sub 1%. Dar este o diaree...., ce nu am vazut niciodata. Ar putea fi de la varooa, dar o infestare mai serioasa cu varooa curata stupii de tot pana la data asta! Alte posibilitati: ceva zeama de struguri (am sute de ha in apropiere) si foarte probabil ceva deranj la pavilion (vibratii....) Unii nici nu zici ca au intrat in iarna (desi au pete de diaree, altii sunt vizibil depopulati si nu cred ca vor iesi cu mai mult de 400 de grame de albina!! Sa fi fost si polenul de ambrozie? Asta e greu de verificat..
tinumaftei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR