yuonyuon scrie:hai sa punctam vreo doua chestii:
1---albina care nu creste puiet deloc pe timpul verii traieste 4 luni iar pe timp de iarna 6-7---
2---albina care nu creste puiet dar roieste va traii inca 2 luni de la momentul roirii(pentru ca va creste puiet pe craca acolo intr un final)---
3---albina care nu creste puiet si va merge la cules va traii sub 4 luni(mai mor si pa camp o gramada si multe is pierd abilitatea de a zbura )---deci Puisoru le mai exagereaza
4---albina care creste puiet 30-40 de zile asta stie toata lumea---
riscu izolari matci total este ca nu mai ai albina in lada , vezi pa nea Chetroi din moldova
OK, merge si 3 luni ! Floarea soarelui nu ma intereseaza !
Nu stiu la ce te referi cand spui de izolarea totala a matcii si habar n-am cine-i nea Chetroi din Moldova.
Eu vad izolarea asta a matcii cam asa ... se ia o rama, se aplica o foita bio (neaparat)

, se iau doua gratii hanemann din alea bune (metalice) ca sa nu zica careva ca n-au trait albinele 3 luni ( dupa cum vezi am coborat stacheta) din cauza ca s-au zdrelit de gratiile din plastic, se decupeaza pe conturul ramei si se aplica pe aceasta. Saptamanal, sau cand foita-i crescuta si ouata, inlocuiesc rama cu o alta care la fel are foita si tot asa pana la final.
Yuoane, oare hormonul juvenil are vreun rol in echilibrul coloniei de albine ?