Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde Balian » 27 Feb 2019, 07:14

Când lucram cu ramă 1/1, toamna ultima intervenție era să iau din mijloc 1-2 rame în care a crescut ultimul puiet și să mut la margine cu gândul că la mijlocul ghemului este cea mai multă albină, respectiv consum mai mare și să nu rămână acolo rame cu mâncare puțină. La margine sunt albine puține sau deloc deci și nevoie de miere ar fi mai puțină. În plus am apropiat astfel rama cu păstură spre mijloc nu cumva să aibă familia rezerve de păstură, dar să nu ajungă să o descăpăcească.

La MER este altfel. E mai siplu. Corpul superior full miere și tehnologia cere să ai familii puternice. O ramă 1/1 cu 50% miere este o ramă cu miere(~) , pe când la 1/2 această configurație este o ramă full și o ramă goală scoasă și pusă în rezervă sau reformată.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 27 Feb 2019, 08:17

paul scrie:Personal, chiar daca ma incurca tare ( timp, manopera, spatiu de depozitare) sunt adeptul strangerii la chinga a unitatilor biologice care intra in iarna !

Să fie albină de min 6 intervale și nu mai trebuie strâns.
P.S. Iarna, albina încălzește lada?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2019, 08:37

yuonyuon scrie:e necesar?

pe la sfarsitu lu martie cam trebuie dat cu sacu , asta e alta poveste

Miere au, dar trebuie sa scap si eu de ramele alea, doar nu le pun in iunie :lol:
Scop: completare rezerve + stimulare.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 27 Feb 2019, 10:04

cristi_vidican scrie:
paul scrie:Personal, chiar daca ma incurca tare ( timp, manopera, spatiu de depozitare) sunt adeptul strangerii la chinga a unitatilor biologice care intra in iarna !

Să fie albină de min 6 intervale și nu mai trebuie strâns.
P.S. Iarna, albina încălzește lada?
La mine se topeste zapada/bruma pe stupi si in lateral unde este ghemul , in forma e cerc. acum decand pun diafragme de polistiren nu am mai vazut "fenomenu"
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Feb 2019, 10:06

Balian scrie:Când lucram cu ramă 1/1, toamna ultima intervenție era să iau din mijloc 1-2 rame în care a crescut ultimul puiet și să mut la margine cu gândul că la mijlocul ghemului este cea mai multă albină, respectiv consum mai mare și să nu rămână acolo rame cu mâncare puțină. La margine sunt albine puține sau deloc deci și nevoie de miere ar fi mai puțină. În plus am apropiat astfel rama cu păstură spre mijloc nu cumva să aibă familia rezerve de păstură, dar să nu ajungă să o descăpăcească.

La MER este altfel. E mai siplu. Corpul superior full miere și tehnologia cere să ai familii puternice. O ramă 1/1 cu 50% miere este o ramă cu miere(~) , pe când la 1/2 această configurație este o ramă full și o ramă goală scoasă și pusă în rezervă sau reformată.

Si la dadant tehnologia cere sa se lucreze cu familii super puternice , numa ca multi lucreaza gresit .....defapt cei cu ME sau MER au cat de cat notiuni de baza...
yuonyuon

Mesajde peterneamt » 27 Feb 2019, 11:58

yuonyuon scrie:
Balian scrie:Când lucram cu ramă 1/1, toamna ultima intervenție era să iau din mijloc 1-2 rame în care a crescut ultimul puiet și să mut la margine cu gândul că la mijlocul ghemului este cea mai multă albină, respectiv consum mai mare și să nu rămână acolo rame cu mâncare puțină. La margine sunt albine puține sau deloc deci și nevoie de miere ar fi mai puțină. În plus am apropiat astfel rama cu păstură spre mijloc nu cumva să aibă familia rezerve de păstură, dar să nu ajungă să o descăpăcească.

Si la dadant tehnologia cere sa se lucreze cu familii super puternice , numa ca multi lucreaza gresit .....defapt cei cu ME sau MER au cat de cat notiuni de baza...

Egalizare ?... Trebuie să aduci familia de albine (puterea ei )...... la volumul stupului cu care lucrezi și nu invers ! ;)
peterneamt

Mesajde yuonyuon » 27 Feb 2019, 12:58

peterneamt scrie:
yuonyuon scrie:

Egalizare ?... Trebuie să aduci familia de albine (puterea ei )...... la volumul stupului cu care lucrezi și nu invers ! ;)
La dadant se pot pune caturi.
vara un stup normal tre sa fie pe 2 corpuri 1/1 (20 de rame) minim.......asta spatiul destinal albinei ......

eu nu vad asa ceva in pastorale ...

la ME (3 CORPURI) cei cu ME vor fi deacord , dar cei cu dadant ...nu ....
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 27 Feb 2019, 13:21

yuonyuon scrie:
kovacslg scrie:Foarte buna remarca cu rezervele obligatorii mai mari daca familia e stransa pe putine rame.
Obligatoriu peste 60%-70%.
Altfel risc mare de epuizare hrana pe ramele din mijloc.

Tocmai si din acest motiv las mai lejer la intrare in iarna si strang inca odata la iesire.
Familia in martie va fi stransa pe aceeasi nr de rame, insa acestea vor contine mai multa miere, comparativ daca familia ar fi iernat numai pe acestea.
Una doua rame merg dupa diafragma.
un apicultor destept nu face restrangere in martie (pentru ca nu e necesar) si nici nu pune rama dupa diafragma
, ca sa nu mai zic de turte

Am inteles.
Faptul ca nu resrtrangeti asta nu inseamna ca nu e necesar sau util unde situatia o reclama. Obligatoriu, daca la final de sezon le lasi mai lejer.
Faptul ca nu puneti o rama cu miere dupa diafragma pt stimulare, nu inseamna ca nu e indicat.
Faptul ca sustineti ca in martie turta proteica e inutila, situatia e exact invers.

Faptul ca sustineti in repetate ocazii ca desteptii procedeaza ca dvs, cine are alta opinie imediat e exclus din clubul desteptilor e exagerat, sa ma exprim elegant.

Dvs slabiti familiile bune de doua ori inainte de salcam, ca sa nu roiasca, propuneti niste aberatii, fara explicatii clare, sustineti ca o albina fara sa creasca puiet traieste cu lunile in sezonul de cules.

Eu cred ca majoritatea apicultorilor cu ceva experienta si efective notabile, procedeaza exact invers, decat propuneti dvs.

Sa nu mai amintesc de stilul agresiv si sustineri incapatanate fara argumente, la nesfarsit.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 27 Feb 2019, 13:44

Eu nu contest ca majoritatea apicultorilor lucreaza prost ....eu sunt convins. si eu am copiat gresit de la alti . mi a trebuit ani s imi dau seama ca apicultura in romania e la nivel de "epoca de piatra"

tu ai contestat tot ce am zis eu cu citate dupa "goagle" , in scimb eu, am si testat .... altfel nu scriam ca sa ma aflu in treaba ....

rame dupa diafragma nu se pune din 2 motive :
1 in februarie mucegaiesc si nu le colinda nimeni
2 in martie sta albina multa pe rama dupa diafragma , indicat e ca albina sa stea in cuib pana se schimba o mare parte din generatie..altfel nu vad rostu restrangerii? tu ai nevoie sa eliberezi cuibul de miere sa ai suprafete cat mai mari de puiet in martie....
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2019, 15:08

yuonyuon scrie:La dadant se pot pune caturi.
vara un stup normal tre sa fie pe 2 corpuri 1/1 (20 de rame) minim.......asta spatiul destinal albinei ......

20 rame dadant = aprox 27 rame ME.
Si totusi eu vad mai des ME pe mai mult de 3 corpuri decat dadant pe mai mult de 2 corpuri. .. sunt bune si inversarile la ceva :D
jonny_it

Mesajde Balian » 27 Feb 2019, 15:34

peterneamt scrie: Egalizare ?... Trebuie să aduci familia de albine (puterea ei )...... la volumul stupului cu care lucrezi și nu invers ! ;)

Pentru mine această propoziție este etalon. :!:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cucubau » 27 Feb 2019, 16:04

yuonyuon scrie:2 in martie sta albina multa pe rama dupa diafragma , indicat e ca albina sa stea in cuib pana se schimba o mare parte din generatie..altfel nu vad rostu restrangerii? tu ai nevoie sa eliberezi cuibul de miere sa ai suprafete cat mai mari de puiet in martie....

Adică chiulesc ?
În loc să muncească stau și trag chiulul. :idea:
........
cucubau

Mesajde Balian » 27 Feb 2019, 16:24

yuonyuon scrie:La dadant se pot pune caturi.
vara un stup normal tre sa fie pe 2 corpuri 1/1 (20 de rame) minim.......asta spatiul destinat albinei ......

Din păcate proiectele UE nu au adus acel ajutor apiculturii pentru care erau probabil destinate.
Banii primiți erau în mare parte cheltuiți pentru altceva, și stupinele după cerițele proiectelor
erau sau sunt formate din sute de mortăciuni. Surse de boli și sursă de orice ce este mai dăunător
apiculturii. Sunt și excepții (de la regulă). :(
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Feb 2019, 16:47

cucubau scrie:
yuonyuon scrie:2 in martie sta albina multa pe rama dupa diafragma , indicat e ca albina sa stea in cuib pana se schimba o mare parte din generatie..altfel nu vad rostu restrangerii? tu ai nevoie sa eliberezi cuibul de miere sa ai suprafete cat mai mari de puiet in martie....

Adică chiulesc ?
În loc să muncească stau și trag chiulul. :idea:
Care mai e logica restrangeri daca albinele se duc dupa diafragma?
yuonyuon

Mesajde vicpo » 27 Feb 2019, 20:42

Diafragma ? Ce e aia ?o familie puternica nu are nevoie de diafragma . Descapacesti puo rama linga petete si incepind de acum incolo no sa ai rame cit golesc ele .
vicpo

Mesajde vicpo » 27 Feb 2019, 20:48

In ce priveste egalizarea personal sint de acord cu ia daca se face prin sdaugare de rame cu puiet nu prin slabirea familiei adica celui ce are I se va da .roirea se combate prin inversarea si adaugare de caturi.
vicpo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR