La mulți ani!
...”Da, fiindcă, se spovedește chiriașul morii fără noroc, „nu vrea Dumnezeu, vrea să fiu psiholog criminalist, ăsta îmi este destinul, să-mi trec tinerețea între zidurile și zăbrelele acestei încăperi, mi-a dat intuiția de a vedea prin voi ca prin sticlă, de aici demnitatea, prestigiul, prieteniile solide, competența …, mă ridic și-mi așez scaunul lângă el, m-ascultă, atent, liniștit, ne privim față-n față… nu sunt și nici nu mă cred supraom, urc în tramvai și citesc ziarul… hoții mă fură de prin rucsac, joc football și echipa mea pierde la sigur, nevasta mă ceartă acasă, mergem la șpriț și râd toți de mine că beau numai vinuri dulci; cunosc o femeie și una-două îmi dă flit; știu ce-i suferința, trădarea, nedreptatea… mă-ncearcă cel de sus și le duc…”.
Inevitabilul se produce, lumea se preface întruna, „apar oameni noi… subpopulații agresive, tatuate, impiersingate, cu mușchii umflați, cu cefele groase, mers crăcănat, cu pantalonii lăsați, cu bucile goale și silicoane în țâțe și-n bot…, sunt făcături umane produse la ștanțele brandului consumist… ațâțați de drog, de alcool, de lux, de lovele și sex… – idioți manipulabili și manipulați – Lâncezesc în scenele hedoniste ale lumii ticăloase în care trăim, sunt consumabilii pușcăriilor, stabilimentelor de nebuni, a molimelor, a războaielor și desfrâului ce va fi să vină… Deșertăciuni peste care se va cerne stiupul, și praful, și pulberea… săracii… Dintre ei, vreo câțiva, de fapt ultimii pe care-i pusesem în cap… furaseră, violaseră, uciseseră, răpiseră și sechestraseră oameni, spărseseră bănci, niște disperați… Dintr-odată, brusc, într-o noapte, înjghebasem în minte gânduri de cruntă neliniște…, realizasem că între noi își făceau simțite prezența alte tipologii umane, făcături, surogate teleghidate hipnotic către o singură țintă… banul…, violenți, sfidători, tupeiști, duplicitari, răi, fără scrupule, străini sentimentelor de rușine, remușcare sau milă…
Incestuoși, patricizi, fratricizi, pedofili, săraci afectiv, insensibili moral, hedoniștii clipei.., clipei de sex, clipei de drog, clipei de răzbunare, clipei de ură…, orbiți de setea de bani, lacomi și avizi… închinători la idoli, fără Dumnezeu… Am realizat că sunt făcături ale lumii în care trăiesc, sunt păpușarii păpușarilor politici, ai celor care concep matrițele politicilor veroase în care vor fi ștanțate tipologiile, caracterele, temperamentele si firea generațiilor viitoare… și m-am cutremurat…, m-am cutremurat de inutilitatea opțiunii de a mai rămâne… am plecat… Ar fi fost inutil să continui să car apă cu ciurul și… m-am retras.(…) Marian Nazat - despre Moara fără noroc de Tudorel Butoi...