Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 29 Apr 2023, 09:55

Eu ca apicultor dacă mențin aproape permanent podul cuibului gol cred că dau senzația
albinelor că e jale de sărăcie și trebuie să adune acolo nectar că altfel este bai.
Chestia cu coronițe de la d-voastră am învățat și este cât se poate de adevărat/funcțional.
Recomand și pentru cei care sunt pe orizontală ca organizararea stupului să fie așa:
ramă cu miere/polen, faguri cu puiet și care urmează rama tot miere/polen să fie mutată pe
partea opusă lângă celălalt tot cu miere/polen și lângă puiet să urmeze faguri goi pentru
miere/magazie altfel aceea ramă cu miere/polen înseamnă pentru albine barieră. Așa dacă
urmează faguri goi ele simpt nevoia să umple cu miere/rezervă pentru viitor și vom avea
producție pe care dorim. La mine funcționează această teorie. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Apr 2023, 10:32

Balian scrie:Eu ca apicultor dacă mențin aproape permanent podul cuibului gol cred că dau senzația
albinelor că e jale de sărăcie și trebuie să adune acolo nectar că altfel este bai.

Chestia cu coronițe de la d-voastră am învățat și este cât se poate de adevărat/funcțional.
Recomand și pentru cei care sunt pe orizontală ca organizararea stupului să fie așa:
ramă cu miere/polen, faguri cu puiet și care urmează rama tot miere/polen să fie mutată pe
partea opusă lângă celălalt tot cu miere/polen și lângă puiet să urmeze faguri goi pentru
miere/magazie altfel aceea ramă cu miere/polen înseamnă pentru albine barieră. Așa dacă
urmează faguri goi ele simpt nevoia să umple cu miere/rezervă pentru viitor și vom avea
producție pe care dorim. La mine funcționează această teorie. :)

da dar nu puteti pune mai multe caturi decat puterea lui...sa zicem ca acum stupii sunt pe 20 de rame de albina dadant....nu pot( la rapita) sa duca miere in catul 6( la mER indiferent daca e jos sau sus)
intr un mod eficient....deci este o pierdere....si daca ajungeti la 6 corpuri la jumatea rapitei trebuie luat in calcul daca se plafoneaza cantarul... atunci inseamna ca e o problema si trebuie studiat
daca nu... atunci nu exista... :D
oricum cred ca stiti despre ce vorbesc...

saptamana viitoare se incalzeste si debia a inflioit rapita la mine....
ciresul la am trecut cu "x " in caiet...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 29 Apr 2023, 11:18

La rapiță trebuie să iei în considerare când pui caturile și ai culesul în față, vreme bună și albina care vine din urmă. Săptămâna trecut albina era rară pe rame, de ziceai că nu va mai roi. Ieri curgea din cuib. Un stup bun duce cuibul plus 3 magazii la rapiță fără probleme.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 29 Apr 2023, 11:22

Am vândut 2/3 din efectiv. Acum este momentul să iau la bani mărunți tot inventarul.
Înlocuiesc corpurile vechi cu nou nouțe. Mai revizuiesc, mai elimini care nu mai sunt
bune, mai repar etc. 80% umblu în C3, 20% în C2 și aproape deloc în C1. Dar așa am
ajuns să văd ce este și în C1. Aproape la toți este puiet, păstură și surprinzător miere.
Nici nu m-am gândit. Ulterior vor căra sus în magazie că locul în C1 este nesigur pentru
miere, dar este și acolo. În cules puternic albine neglijează ordinea de lucru. Neglijează
și polenul și inclusiv puietul. De asta în ultimii ani nu prea este cazul să fie blocat ca
înainte cuibul cu polen, că sunt rezultate peste măsură în producția de nectar. Tot spun...
mie rapița este culesul principal. Salcâmul demult nu mai are importanță pentru mine.
Nici nu se face de înghețuri anuale, nici nu se vinde ca înainte. Poliflora este la putere.
Este și mai ieftină și mierea în general a devenit o marfă de lux pentru cumpărător.
Problema apare că mierea de rapiță se poate vinde numai cu rafinament. Nu direct.
Așa nu caută aproape nimen. Vrem nu vrem trebuie să ne adaptăm realității de azi.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Apr 2023, 20:53

Balian scrie:Am vândut 2/3 din efectiv. Acum este momentul să iau la bani mărunți tot inventarul.
Înlocuiesc corpurile vechi cu nou nouțe. Mai revizuiesc, mai elimini care nu mai sunt
bune, mai repar etc. 80% umblu în C3, 20% în C2 și aproape deloc în C1. Dar așa am
ajuns să văd ce este și în C1. Aproape la toți este puiet, păstură și surprinzător miere.
Nici nu m-am gândit. Ulterior vor căra sus în magazie că locul în C1 este nesigur pentru
miere, dar este și acolo. În cules puternic albine neglijează ordinea de lucru. Neglijează
și polenul și inclusiv puietul.
De asta în ultimii ani nu prea este cazul să fie blocat ca
înainte cuibul cu polen, că sunt rezultate peste măsură în producția de nectar. Tot spun...
mie rapița este culesul principal. Salcâmul demult nu mai are importanță pentru mine.
Nici nu se face de înghețuri anuale, nici nu se vinde ca înainte. Poliflora este la putere.
Este și mai ieftină și mierea în general a devenit o marfă de lux pentru cumpărător.
Problema apare că mierea de rapiță se poate vinde numai cu rafinament. Nu direct.
Așa nu caută aproape nimen. Vrem nu vrem trebuie să ne adaptăm realității de azi.
la un stup echilibrat de cules nu se blocheaza nimic chiar si cu 8-9 kg la zi..
doar sa pui caturi...
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Apr 2023, 06:19

yuonyuon scrie:la un stup echilibrat de cules nu se blocheaza nimic chiar si cu 8-9 kg la zi..
doar sa pui caturi...

Albina nu depozitează niciodată polen sus în magazii de miere. Locul polenului este în cuib.
În urmă cu 10-12 ani la rapiță cu colectorul pus cu peste 1kg/zi și am avut cuibul plin cu polen.
Ramele mărginașe full plus și în locul puietului eclozat. Nu am obiceiul să răsfoiesc ramele,
acum însă când schimb corpurile la transvazare era ocazia să văd configurația cuibului. În
jurul meu este un ocean de rapiță și fără colector în cuib este echivalent a max. 1-1.5rame
Dadant de polen. Miere însă peste tot între puiet și jos în corpul de peste urdiniș care nu e
nicicum loc sigur pentru miere. La un cules moderat poate că se echilibrează stupul, dar la
unul excentric pe care spuneți de 8kg/zi:
Screenshot 2023-04-30 at 05-45-44 Stupi Custom graphs refreshed every 30 sec.png
Evoluția cântarului ieri

sau soiul de rapiță este de pe care nu aduce polen albina, sau la un cules ca pe diagramă
neglijează polenul și puietul în detrimentul nectarului de mai pune și între puiet cu magazii
suficiente puse. Poate va echilibra în timp și va căra sus în magazii când va avea timp, dar
polen excesiv nu va fi. Ce ar fi dacă am mai pune (ca mulți cum aud) și colectorul?
Balian

Mesajde yuonyuon » 30 Apr 2023, 07:57

daca baga polen si nectar in cuib nu este stup pregatit de cules....cel putin polenul il pune la exteriorul ghemului sau ramelor cu puiet in forma de sfera
probabil sunt stupi in apogeu care au puiet mult si se "lacomesc" sa blocheze tot in ideea ca dupa finalul culesulu sa si faca botci....

sau nu are albina suficienta raportat la volumul cuibului
ati auzit la DM ca sa blocat cuibul la 22 kg la zi :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 30 Apr 2023, 08:12

la 7-8 rame de puiet si +30 cu albina...aduce polen destul desii nu pare (la urdinish)

in schimb la unu pe 7-8 puiet (sau poate mai mult) si albina 20 rame atunci cand este larvar mult ,va aduce numa polen...si va pune in toate colturile pentru ca nu are albina de rezerva...dar v a avea dupa ce va hranii /ecloziona acest puiet si nu va fi albina de cules ci de roit...

asta e... mult puiet la putina albina...se va bloca de frica lipsei de hrana in viitor si riscul de a ramane fara albina de rezerva ..vor blocat tot...

in functie de structura stupului pot fi "pe dezvoltare" " de cules" si " in friguri"
la voi sigur sunt pe dezvoltare...adica blocheaza
un stup care blocheaza si e "pe dezvoltare" are potirase...desii nu a e in friguri...(dupa se omoara matca ca nu e buna :lol: :lol: :lol: )
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Apr 2023, 09:24

Noi apicultorii și nu numai căutăm soluții. Pentru soluții formulăm explicații.
Aceste explicații poate fi adevărate până ce vine cineva și cu argumente va
demonstra o altă cale privind lucrurile printro altă prismă sau alt context.
Am reținut clasificarea structurii în funcție de ”dezvoltare, cules sau friguri”.
Este cât se poate de luat în seamă. Și cronologia blocării cu polen este de gândit.
Momentan sunt departe de acest fenomen. :)

Legat de varietatea soiurilor din punct de vedere apicol, am un exemplu suferit
pe pielea mea la încercări repetate. Soiul de fs Pioneer PE25LE, deși este prezentat
la noi ca un soi excelent pentru agricultură:
https://www.corteva.ro/produse-si-solut ... 4LE25.html
are un potențial apicol ff scăzut. Sfătuiesc la prieteni apicultori, dacă nu este
vreo alternativă în jurul stupinei, e numai pierdere de timp deplasarea pe acest soi.
Balian

Mesajde yuonyuon » 30 Apr 2023, 09:49

avem trei elemente in stup : puiet..albina activa (care creste puiet si aduce miere) si albina de rezerva(doica care nu creste puiet ) care trece vremurile grele (iarna roire seceta)

1 dezvoltare: raportul mult puiet si putina albina activa ...iar albina de rezerva nu inca destula si daca iese va completa locurile de munca(inca nu are putere)
2 cules: puiet moderat ..albina culegatoare multa si de rezerva moderat sau multa dar pentru ca e puiet putin va copia activitatea albinei batrane in cazul unui cules...(deci putere maxima)
3 friguri : puiet mult albina multa si albina de rezerva in exces... motivatie de munca zero....dezbinare.

deci e vorba de raport...adica structura sau demografia ...
nicidecum de numarul albinelor...poate fi 2 rame sau 40 de rame ...

din ce vad cred ca stupii sunt combinatii intre 1 si 2 / 1 si 3 sau 2 si 3 dar nu sunt 2 cum ar trebuii pentru ca multi nu stiu ce fel arata..si in mod natural nu se ajunge la forma de cules decat foarte rar...

totul se controleaza din ramele cu puiet.
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Apr 2023, 10:38

E argumentat și funcțional ce scrieți. Pentru a ajunge la structura punctului 2
se presupune să fie organizate un șir de lucruri auxiliare. Ea necesită un inventar
anume pentru această tehnologie. Pe o parte că este lucru mult, atingerea acestei
structuri, rezultatul ne-ar reabilita cu o producție optimă. Când coordonăm în timp
cantitatea de puiet potrivit unei viitoare structuri optime, trebuie să avem create
cu un an înainte structuri (nuclee, familii ajutătoare, roiuri) auxiliare la care recurgem
la obținerea structurii potrivite a familiilor de producție. Despre asta nu vă amintiți.
Schimbarea ramelor între familii nu este soluție numai în puține cazuri.
Ex. cazul când toată stupina iese tare sau slabă din iernat.
Mai pe simplu: să ajungem la structură optimă trebuie să luăm sau să adăugăm puiet/
albină la familii de producție de la ei însuși sau dacă trebuie de la aceste structuri
auxiliare. Situația poate fi destul de variată funcție de n factori...
Haideți să prezentați detailat cum e bine pregătit auxiliarul și cum se acționează în
timpul perioadei de dezvoltare de primăvară. Diagrama ce ați făcut cu ani în urmă
o am salvată. Aia prezintă felul lucrărilor de primăvara (am salvat și am înțeles
dar nu știu dacă lumea s-a oprit la analiza ei).
Ce obiecție am avea la aceea diagramă...ea este concentrat la culesul de salcâm...
Ce se întâmplă și ce antodot am avea dacă aceea înflorire întârzie mult, sau este
ratat complet de vreme. Sau dacă accentul nu ar veni pe salcâm ci pentru un cules
anume principal timpuriu. Ca mențiune, nu este bine legat punctele intermediare
la date calendaristice. Mai degrabă momentul înfloririlor unor plante specifice
ar da indicații mai precise.
Balian

Mesajde yuonyuon » 30 Apr 2023, 11:15

nu sunt lucrari auxiliare...se lucreaza doar cu familia respectiva . nu sunt manoperi in plus sau munca nerentabila...se merge pe princiipiul ca o famile pregatita aduce mult mai mult si o lucrare in plus este extrem de rentabila...

diagrama e facuta cand aveam cuiburile pe 10 rame fara gratie haneman...si este valabila pentru cine lucreaza asa....dar cu timpul mai ales la tei se intampla ca unii sa se dezvolte excesiv si sa mut de la tei la FS stupi de 30-40 de rame nu era ceva ce ma pasioneaza si pe de alta parte erau stupi care stagnau in 20 de rame ..asta pentru ca nu avea m matci egale si cand se lucra in serie unii aveau de suferit....drept urmare am luat decizia sa fac egalizari de puiet prin ingradire astfel am toti stupii egali la o putere cu un grad mai micca dar egalizati...practic aceiasi albina uniformizat ca la carte...usor de lucrat si monitorizat...

acum sa ne intoarcem la structura ...exista o ecuatie in dezvoltare si trebuie tinuta....adica 6 rame de puiet pontate 100 % in o perioada de 20 de zile inseamna ca va ecluziona 18 rame de albine in urmatoarele 20 de zile....in acest timp matca v a ponta laloc cele 6 rame si de aici ne da inca 18 rame cu albina in urmatoarele 20 de zile....
daca tinem cont ca albina traieste 40 de zile atunci peste 40 de zile vom avea 18+18 = 36 rame de albina....doar memorati aceast ecuatie pentru ca e de folos la structura familie de albine....

(6 rame X 7000 de celule = 42.000 albine / 20 de zile =2100 oua pe zi ) o medie de 2000 de oua pe zi ....si DA sunt pierderi dar am expus partea teoretica....!!!

cum trebuie sa facem structura familiei pentru un cules?...sa zicem rapita
scadem 35 de zile de la data infloririi....si ne gandim ca trebuie sa avem "x" rame cu puiet...(sa zicem 6) asta inseamna ca trebuie sa iernam pe minim 8 rame de albina....
CONDITIA este ca la data acea(-35 zile de la culesul pe care vrem sa il facem) sa nu mai extindem cuibul cu rame de puiet in plus....pentru ca tot ce ponteaza matca dupa acea data nu mai este de ajutor pentru acel cules...si strica structura familiei ....va trebuii ca matca sa ponteze doar pe 6 pana in preajma culesului...

e cam greu sa faci o structura corecta pentru rapita dar cat de cat...este mult mai usor pentru salcam si extraodinar de usor pentru tei si floarea soarelui....
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Apr 2023, 11:36

Rapița înflorește din cca 20 aprilie la înflorirea mărului. -35 de zile este cca. 15 martie.
La această dată este practic imposibil să ai 6rame de puiet și totuși rapița merge cu 6-8kg
pe zi. La asta caut rezolvare. Eu am găsit carnica. Și bineînțeles familii tari în iarnă.
Balian

Mesajde yuonyuon » 30 Apr 2023, 12:02

Balian scrie:Rapița înflorește din cca 20 aprilie la înflorirea mărului. -35 de zile este cca. 15 martie.
La această dată este practic imposibil să ai 6rame de puiet și totuși rapița merge cu 6-8kg
pe zi. La asta caut rezolvare. Eu am găsit carnica. Și bineînțeles familii tari în iarnă.
exact asta vroiam sa aud...solutia : iernati pe +10 rame de albina....
deci albina cat cuprinde ca sa atacati rapita...devreme...
totusi limitarea matci este de tinut cont ...nici sa lasam mana libera si sa avem 10 rame de puiet la 20 aprilie...adica sa avem in minte acest lucru..

acum se mai ia si in calcul la extras cat ramane in butoi si cat ramane partea albinelor...la 9 rame de puiet cred ca faceti jumate cu ele...

rapita este un cules foarte abundent dar multi nu au albina atunci ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Apr 2023, 13:08

Pentru o ieşire la o putere potrivitā din iarnā, aproape dacā nu toate problemele provin din toamnā. Este un cumul de probleme. Începe cu configurarea deficitarā pentru ultimul cules. La mine fs. Consider că şi la aceastā problemā contribuie mult volumul mic al cuibului. Luām la rând: se intrā în cules de fs cu un singur corp de magazie sau şi aia întârziat pus, care produce coronițā. În aceea perioadā tendința la blocare şi aşa este mare, dar dacā întârziem este sigur. Un cuib blocat esre echivalent cu începutul colapsului, mai ales toamna. Cu puiet puțin în perioada de restrângere se intensificā la urmā. Doici puține, hranā puținā datā mātcii, ou depus puțin şi automat popor micşorat pentru iarnā/primāvara. Completare de hranā datā prea târziu cā nu este loc întrun cuib de 10 rame pentru hranā ṣi pentru puiet. Magazie nu poți lāsa cā se adunā siropul acolo. 10 rame Dadant este ff puțin în aceea perioadā. Se amânā hrānirea care nu numai cā nu stimuleazā când trebuie, dar mai şi toacā albina de iarnā. La MER e minunat. Las 3 corpuri se adunā hrana sus în C3 dar mai am loc 2 corpuri pentru puiet/albinā, un întreg corp de 10 rame Dadant. Intru fārā nici o intervenție automat în iarnā. Ar merge şi cu 10 rame Dadant + un corp de 1/2 jos sau sus dar cum restrângi ṣi mai ales nu e la modā. :lol: :lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 30 Apr 2023, 13:33

nu trebuie mult puiet ca sa facem multa albina...este vorba de calitatea acelui puiet...
familia de la 1 iulie cand atinge apogeul incepe sa intre in regeres...si cu toate astea este foarte populata ..dar pentru ca noi nu i dam liniste si o punem sa isi useze si rezerva de albina ce intra pe iarna ...plus ca racim cuiburi etc ..ortravim si luam mierea inlocuind o cu sirop ajungem sa avem din stupi pe 20 de rame la stupi pe 3 rame...(toate astea in numele "dreptatii" adica "facem ce trebuie" si ce e la moda in online)

alt aspect este ca toamna(sau august) nu mai este polen de calitate sau nu mai este deloc..si nu poti face din nimic albina de iarna...

cum e posibil ca la floarea soarelui ..in punctul maxim de dezvoltare sa avem doar un cat pe stup...? asta e o intrebare ce ma baga in ceata ...
asa sunt stupii mei inainte de fs:
Fişiere ataşate
54.jpg
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE