de Shrek » 07 Feb 2026, 13:44
AI, n-AI ...mingea, tragi la poarta! ( citat din Gica Hagi)
Cu ceva ani în urma, destui, am cunoscut un...scriitor! În jargonul " slugoilor" acesta era....reclamangiul comunitatii! Nici nu era greu sa îl recunoști. Era întotdeauna pe la ușa autorităților, cu scris caligrafic, cu atitudine ...bipolara - când smerit, lingău, când amenințător, el concepea reclamațiile, indreptatite de multe ori sau nu, cu vorbele la el tot timpul. Colegii îl ocoleau, ba chiar evitau sa dea ochii cu el, știind ca de cele mai multe ori, o astfel de " intalnire" era preludiul unui sezon prelungit de " băgat în cerneala" terminat de obicei cu o sancțiune profesionala. De narod nu te scapi doar dacă ii dai dreptate, spuneau șefii.
Eu l-am ținut aproape pentru ca aveam câțiva amici comuni dar mai ales ca îmi spunea de fiecare data când " ma baga în cerneala", având astfel timp sa ma pregătesc psihologic de " prigoana" cercetărilor prealabile.
De curând ne-am reîntâlnit "intamplator". N-eam bucurat, de fapt el s-a bucurat , eu mai puțin, temandu-ma ca o sa ma anunțe ca a făcut o noua reclamatie la adresa mea.
Dar nu! Minune mare. Tipul, sărit și el de juma de viata, îmi povestea ca are un blog...literar! Ba ești nebun? M-am întrebat eu.
Da mah si a început sa îmi arate ce scria el, ce povestea, subiecte din viata, inventate sau preluate, placute la citit ( spre deosebire de cele care îl consacrase în mintea mea-scriitorul) ce mai, un scriitor reinventat. Dar, îl întreb, ce face când nu are inspiratie?!
Dar tot timpul lucru cu AI, chat gpt, gemini, etc. Ii dai de lucru și el scrie. Nu am subiecte, el îmi propune. Îl pun la treaba și după ce îmi trimite povestea, ii bag câteva expresii care ma " personalizeaza" apoi ii dau drumu', Ba ii cer sa scrie ce se cere pe " piata". Uite câte vizualizări am (peste 60 k, sa fiu în ton cu moda)!
Pai contribuția ta, care este? L-am întrebat eu.
Eu sunt titularu'și i-au banu', a răspuns!
.......
Discuția ce a urmat nu mai interesează. Dar la final m-a rugat sa distribui și din când în când sa comentez pe blog, sa îl " vadă algoritmii"!
Acum și o am mai întrebat chaturile astea cu AI, despre diverse chestii, juridice în special,, dar încerc sa îmi imaginez cum va arata viata noastră în viitor, guvernata de AI. Oare creierul se va atrofia nefiind folosit la raționamente simple? La cum evoluează tehnica și AI, ceea ce păreau sa fie filme SF gen robokop, ochii din cer,etc, par tot mai aproape de realitate. Oare oamenii vor fi involuat pana la cretinism genetic pentru ca AI sa se ocupe de tot?
Nu pot decât sa privesc cu îngrijorare spre viitor. Oamenii socializează din ce în ce mai puțin fizic iar pe " rețelele de socializare" algoritmii îți stabilesc preferințele, prietenii, hobby-urile, chiar și partenerii/ele. Vom deveni oare o masa amorfa de zombi intelectuali?! Habar nam!
Pana una alta sa ne bucuram de albine cât încă mai sunt reale!
O zi faina tuturor!
.