Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde cristi arad » 11 Feb 2012, 23:26

Giurgila-Catalin scrie:Salutare!!!
Dragi colegi
Va anunt ca in Moldova sunt ceve pierderi la familiile de albine.
Principalele cauze sunt:
-toamna secetoasa (albina a intrat in iarna avand corpul slab
-caldura din luna decembrie a stimulat matcile tinere sa-si inceapa ponta
-gerul acesta napraznic de lunga durata a dus la un consum de hrana ridicat si multe familii au pierit prin infometare.
-ghemul de iernare nu s-a deplasat datorita puietului
Au cazut in general familiile slabe si cele fara hrana insuficienta

Statistica din diferite stupine

1-Din 82-83 familii au cazut-7
2-Din 14 familii au cazut-4
3-Din 46 familii au cazut-7

tinand cont ca vorbim si de roi, o pierdere de pana la 20% este acceptabila in iernile capricioase
cristi arad

Mesajde horia_ch » 11 Feb 2012, 23:40

Eu zic să ne liniştim cu toţii. E adevărat că în sud iarna a fost mai iarnă decât în alţi ani, dar nu e chiar o tragedie atât de mare (zăpada a ajutat până acum). În nord iarna a fost normală, pe alocuri chiar blândă (inclusiv la mine). Pe de altă parte albina e mai adaptată pentru traversarea iernilor decât cred mulţi dintre noi. Dacă au ce le trebuie (populaţie, hrană la îndemână şi linişte) sunt întrunite condiţiile ca iernarea să fie un succes. Mai ales că se pare că acum se trece prin ultima încercare mai acătării a iernii...
Cei care au avut zbor în decembrie şi ianuarie nu cred că trebuie să-şi facă griji pentru lipsa acestuia câteva săptămâni. Sigur, stuparul obişnuit cu zborul albinelor sale cel puţin lunar de-a lungul iernii nu va crede că se poate... Dar albina lucrează altfel.
Hai, că mai e puţin! Nea Gică spunea: "Nu mâine... poimâine înfloreşte cornul". Sau alunul... 8-)
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Dragos2006 » 11 Feb 2012, 23:50

Cate cunostinte apicole are un om care da un asemenea titlu de topic : Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna ?????
Oare i-a luat mult timp sa ajunga la aceasta concluzie ??????? Oare pr**tia doare ?
Anul trecut o mare apicultorita din zona Iasi care cica este si crescatoare de matci se vaita ca a luat loca din sud-est , tot o "mare lovitura "

Initiatorului ii pot da exemplu de mare lovitura : marele atac de loca din anii "80.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde gabush86 » 12 Feb 2012, 00:01

Stai linistit ca mie imi cam pare trasa de par loca apicultoritei aeia , spre binele sanatatii apiculturei din zona sper sa am dreptate , si nu numai eu am am afirmat asta , sunt destule voci .
gabush86

Mesajde peterneamt » 12 Feb 2012, 00:10

Vineri am facut si eu o a treia vizita fulger pe la stupi pe anul acesta si totul era inca bine, doar motoarele erau prea turate de nici nu mai era nevoie sa apropii urechea decit la stupii din poliuretan. Pe mine nu zapada ma ingrijoreaza ci momentul topirii ei. Ce se va intimpla daca tot ninge asa si se va acumula foarte multa zapada? Parca vad ca vom avea si 20 grade C si se va topii brusc. Doamne feri ! :roll:
peterneamt

Mesajde un OM » 12 Feb 2012, 00:15

Trebuiau facute provizii de paie.Mai mult ca sigur vor fi folositoare.
un OM

Mesajde alt stupar » 12 Feb 2012, 00:17

da, atunci se va putea numi o lovitura.
perfidul Albion are o vorba... spera la ce-i mai bine dar pregateste-te pentru ce-i mai rau
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Albinel » 12 Feb 2012, 00:32

[quote="Dragos2006"]Cate cunostinte apicole are un om care da un asemenea titlu de topic : Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna ?????
Oare i-a luat mult timp sa ajunga la aceasta concluzie ??????? Oare prostia doare ?

-este si va fi o iarna cu mari pierderi in apicultura ..vom trai si vom vedea..nu inteleg de ce trebuie sa-l jignesti ????
eu unul nu prea va cunosc ..dar proapi spunea in una din paginile trecute despre cel ce a deschis topicul asta urmatoarele...:
"Am vazut ca ai un blog frumos, scrii la revista tot frumos"
si din postarile initiatorului acestui topic ,se pare ca nu-i deloc paralel de apicultura ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde FLORINELU » 12 Feb 2012, 09:22

dupa parerea mea,initradevar multe albine nu vor mai fi la cules de nectar la pomii fructiferi. dar motivul principal nu este zapada si frigul(cu astea sant invatate),ci faptul ca anul trecut nu a fost cules in august-sept.,si nu sa facut stimulare cand si cat a trebuit.
fac exceptie cele ce au metri de zapada peste ele si nu se reuseste aerisirea.aici Dumnezeu cu mila.
FLORINELU

Vad ca nu suntetzi indiferenti = 72 raspunsuri doar intr-o z

Mesajde balasbebe » 12 Feb 2012, 09:23

Sunt multi mistocari pe acest forum. Si daca dispare o matca ne pare rau, cu atat mai mult o colonie, fie ea si un roi. Daca nu poti ajuta pe aici, sunt alte topicuri hazlii si este loc suficient.
Eu il cunosc pe Catalin. M-a sunat la telefon am discutat cu el sa-l incurajez. Este un tanar ambitios si muncitor. A accesat 2 proiecte cu bani europeni si pe toti i-a cheltuit doar in acest scop. El nu si-a batut joc de banii primiti sau de albine.

De regula se mai intampla din diferite motive sa ramana stupii fara mancare in ghem. Se intampla si asta este. Nu facem o tragedie din asta dar sa nu exageram cu ironiile.
Eu zic sa ne purtam mai frumos cu cei care vor sa ne informeze.
balasbebe

Mesajde Giurgila-Catalin » 12 Feb 2012, 10:10

Fratilor !!
Cred ca aici pe forum si in general in grupurile de apicultori ar fi momentul sa fim mai sinceri in ceea ce priveste tehnica si practica in apicultura.
Cine este sincer si a testat pe spinarea sa in domeniul apicol anumite lucruri sa vina sa posteze
Cine este secretos si crede ca odata cu moartea lui s-a sfarsit si apicultura se inseala.
Au murit regi, conducatori si lumea a mers mai departe.
Om este cel care lasa ceva in urma,si care se lupta pentru progresul unui domeniu de activitate apicol,sanitar...
Sunt multe persoane pe acest forum care daca sunt intrebati se fac ca nu te cunosc.
Fiti sincer pentru ca numai asa se poate construi ceva frumos. Invatatii pe cei din jur ceea ce pe voi var placea sa va invete altii.
Daca voi ati gresit nu-i lasati si pe altii sa greseasca. Face-ti asta de dragul apiculturii si veti fi mult mai bogati.

Din acest motiv dragi colegi eu unul am stat deoparte fara a mai posta pe acest forum.
Am incetat sa mai scriu datorita jignirilor si rautatilor.
Legat de mortaltatea albinelor vom discuta in primavara si atunci sa vad cine are dreptate.
Fiti sinceri cu voi si apoi cu cei din jurul vostru . MULTUMESC CELUI CARE SI-A DAT CU PARERE A. VA SPUN SINCER EU NU-L CUNOSC :roll:

Multumesc!!!
Giurgila-Catalin

Mesajde alx1978 » 12 Feb 2012, 10:17

Este tragedie. Am vazut stirile tv si ma ingrozesc. Nu cunosc pe nimeni din zona Vrancea-Buzau . Ce spuneti daca vom face cate o mica donatie in primavara ( o matca, un roi, o foita de fagure,o rola de sarma etc) iubitorilor de albine din aceste zone?
alx1978

Mesajde Dragos2006 » 12 Feb 2012, 10:24

Eu lucrez in apicultura de 27 de ani si am trecut prin perioade grele si perioade bune . Dar de cand cu banii europeni in fiecare iarna aud aceiasi placa cu mortalitatea mare . Imediat dau telefoane si concluzia este clara : care sunt vechi in meserie nu au nici o problema indiferent de iarna , care au devenit apicultori la apelul bocancilor , pardon al banilor europeni au in fiecare iarna mortalitate crescuta ? DE CE ? oare este reala aceasta mortalitate ?

Apropo eu sunt din zona sinistrata . Dar daca ai meserie in tine stii cum sa aplasezi o stupina fara sa fie afectata de intemperii.
Dragos2006

Mesajde proapis13 » 12 Feb 2012, 10:43

Ca sa parafrazez titlul,marea lovitura in aceasta iarna NU o v-a primi apicultura ci apicultorul :!:
Se stie care ,,apicultor'' :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Albinel » 12 Feb 2012, 12:05

Giurgila-Catalin scrie:Fratilor !!
Cred ca aici pe forum si in general in grupurile de apicultori ar fi momentul sa fim mai sinceri in ceea ce priveste tehnica si practica in apicultura.
Cine este sincer si a testat pe spinarea sa in domeniul apicol anumite lucruri sa vina sa posteze
Cine este secretos si crede ca odata cu moartea lui s-a sfarsit si apicultura se inseala.
Au murit regi, conducatori si lumea a mers mai departe.
Om este cel care lasa ceva in urma,si care se lupta pentru progresul unui domeniu de activitate apicol,sanitar...
Sunt multe persoane pe acest forum care daca sunt intrebati se fac ca nu te cunosc.
Fiti sincer pentru ca numai asa se poate construi ceva frumos. Invatatii pe cei din jur ceea ce pe voi var placea sa va invete altii.
Daca voi ati gresit nu-i lasati si pe altii sa greseasca. Face-ti asta de dragul apiculturii si veti fi mult mai bogati.

Din acest motiv dragi colegi eu unul am stat deoparte fara a mai posta pe acest forum.
Am incetat sa mai scriu datorita jignirilor si rautatilor.
Legat de mortaltatea albinelor vom discuta in primavara si atunci sa vad cine are dreptate.
Fiti sinceri cu voi si apoi cu cei din jurul vostru . MULTUMESC CELUI CARE SI-A DAT CU PARERE A. VA SPUN SINCER EU NU-L CUNOSC :roll:
Multumesc!!!

Cataline ..nu trebuie sa cunosti pe cineva sa-ti poti da cu parerea sau sa spui ceea ce stii sigur si ti s-a intamplat.. si nu-i o solutie buna sa nu mai postam..
intradevar trebuie sa renuntam la jigniri si rautati macar aici ,in locul de unde fiecare dintre noi avem cate ceva de invatat ..fie chiar si "atotstiutorii" ce le stiu pe toate..desi ...ca recunosc sau nu ,au si ei destule de invatat din experienta altora ..
sa mergem inainte ..sa ne expunem experienta multa sau putina ,sa oferim si altora din ea si sa-nvatam sa acceptam trairile altora ..
legat de mortalitate albinelor va fi mult mai mare iarna asta din motivul ca a fost totusi o iarna blanda ,chiar foarte blanda pana la un moment dat si multi au fost pacaliti si au adaugat turte in acea perioada ..datorita temperaturilor destul de ridicate din decembrie si inceputul lunii ianuarie..s-a declasat ponta ..ceea ce a dus la marirea consumului si a uzurii..a urmat aceasta perioada cu temperaturi foarte scazute ,care dupa cum se vede inca continuua ..
ce se intampla acum ??? e clar consumul creste si mai mult datorita existentei puietului pentru a mentine temperatura cuibului...tubul digestiv se incarca ,zboruri de curatire nu sunt ,uzura creste si ea ..,hrana se subtiaza ,iar acolo unde nu prea a fost ,vor ramane fara hrana ..
vor urma momente grele pentru ce-i ce nu au lasat hrana deajuns ,au deja destul puiet si ajuta cu turte..mai ales pe fondul lipsei zborurilor de curatire..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Dragos2006 » 12 Feb 2012, 12:48

Principala cauza de mortalitate in iarna o reprezinta inmultirea excesiva din anul anterior . Am vazut cazuri unde stuparul din 30 de familii in primavara a intrat in iarna cu 120 unitati biologice dar multe slabute . Multi dintre noi pastram peste iarna roii tarzii care nu au mai mult de doua intervale de albina , aici este loterie , traiesc -ai regine tinere in primavara , mor - tragi de familiile de baza.
Este adevarat ca este o iarna grea dar a sta cu mana in san si sa plangi cum iti mor familiile este nescuzabil. Cine te opreste sa intervii in forta cu turte energetice acum ???? Sau cine te-a oprit sa intervii in ianuarie cand vremea era buna ?
cat priveste treaba cu ouatul in decembrie eu am urmatoarea parere : se intampla la cei care lucreaza cu fel si fel de corceli de regine si impachetari de iarna excesive . Eu unul secectionez doar carpatina si nu am avut ponta la regina niciodata in decembrie.
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE