Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde balasbebe » 18 Feb 2012, 20:30

Daca albinele au puiet este posibil sa curga pungile. Dacaeste facut dupa reteta si inca este rece nu au cum sa curga peste albine. Poate este bine sa se controleze putin temperatura deasupra podisorului sau a materialului folosit, carpa sau folie.
Avatar utilizator
balasbebe
 
Mesaje: 1130
Membru din: 18 Feb 2011, 07:47
Localitate: Zalau

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde iulyan_milo » 18 Feb 2012, 22:45

Nu am folosit pungi la sul ci plasute de 4kg, ce sunt putin mai groase. Va multumesc pentru sfaturi si mai astept si altele.
Avatar utilizator
iulyan_milo
 
Mesaje: 112
Membru din: 02 Dec 2011, 19:44
Localitate: Tg. Carbunesti

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde bihorel » 19 Feb 2012, 01:33

am incercat si eu sa-mi fac reteta de la nea Gica cu placi candi dar nustiu daca nu am gresit lasand prea mult siropul pe foc. Am respectat cantitatile prescrise de apa, zahar si solutie de 5% sare de lamaie dar la cum se vad turtele sunt mai inchise la culoare spre deosebire de cum erau cele prezentate demonstrativ de nea Gica.
Ce se intampla daca fierbe prea mult(am lasat pana cand a inceput sa se umfle,sa creasca spuma apoi am mai lasat cam 1 minut) si care este consistenta normala a turtei dupa racire? :?
bihorel
 
Mesaje: 19
Membru din: 10 Mar 2011, 02:13

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 08:49

Nea Gica avea o vorba, un raspuns la dilema ta: in timp, dupa cateva nereusite vei invata exact cu trebuie sa faci.
Nu stiu exact cum trebuie sa iasa mai deschis la culoare. Si mie mi-au iesit anul trecut putin mai inchise, desi nu prea. S-au caramelizat, cred ca era focul prea tare. Mai stiu ca zaharul trebuie bagat treptat si trebuie amestecat in el ca sa nu se prinda.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5280
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde bihorel » 19 Feb 2012, 14:39

probabil ca asa si este dar stii cum se spune dupa "cateva nereusite" sufli si-n iaurt. De aceea as fi vrut sa fiu sigur daca si unde am gresit. Zaharul l-am pus treptat si am amestecat aproape continuu mai ales la ineput cand zaharul nu se topise dar si dupa ce era ca un sirop cu mici pauze.
Cristi spui ca si la tine s-au caramelizat! in aceste conditii mai poate fi pusa turta la albine?
multumesc pt sprijin!
bihorel
 
Mesaje: 19
Membru din: 10 Mar 2011, 02:13

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 16:36

Eu, pe un stup l-am distrus anul trecut. Era cel mai slabut si am zis sa-l ajut spre sfarsitul iernii. Deja se inprimavara. LE-am pus la cei cu probleme zaharul invertit gelatinos, facut dupa reteta. Nu stiu exact daca aceasta a fost cauza, dar pe acel stup l-am terminat dupa ce i-am pus turta. Cu ceilalti nu am avut probleme, dar la el a curs zaharul jos printre rame si stupul a murit.
Nu mai stiu exact cine (Daniel Ciobanu parca) a facut niste experimente comparative intre: apifonda, zahar invertit si turta cu miere. Cel mai rau a iesit la zahar invertit.
Am inca dileme legate de de cat HMF ramane in zaharul invertit, mai ales in cel gelationos, mai ales ca aici nu putem baga apa rece ca in reteta simpla???
Uneori eu am patit sa nu se umfle ca laptele, semn ca poate nu s-a invertit suficient. Nu am instrumentele sa masor exact, asa ca raman intrebarile.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5280
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde CORNEL V. » 19 Feb 2012, 16:59

iulyan_milo scrie:Nu am folosit pungi la sul ci plasute de 4kg, ce sunt putin mai groase. Va multumesc pentru sfaturi si mai astept si altele.

Iuliene.te duci in complexul Rodna si iei pungi putin mai groase,am luat eu sunt 200 buc. la 9 lei,alea le poti intepa cu furculita de descapacit in 3-4 locuri si merg la fix
Avatar utilizator
CORNEL V.
 
Mesaje: 1138
Membru din: 23 Feb 2011, 13:10
Localitate: Tg-Carbunesti :Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde iulyan_milo » 19 Feb 2012, 17:04

Multumesc fain! Asa o sa fac.
Avatar utilizator
iulyan_milo
 
Mesaje: 112
Membru din: 02 Dec 2011, 19:44
Localitate: Tg. Carbunesti

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde proapis13 » 19 Feb 2012, 18:44

bihorel scrie:....as fi vrut sa fiu sigur daca si unde am gresit.

Asta e reteta originala
viewtopic.php?f=9&t=643#p11252
Asa se intimpla cind nu cititi ce trebuie si unde trebuie
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde panshe85 » 19 Feb 2012, 20:00

aveti mare grija cu placile, eu unul nu le recomand......am facut placi, mai multe transe pana am prins ''chichita'' si mi au iesit deschise la culoare....am mers cu proba la laboratot rezultatul suna cam asa: ivertia zaharului = 78,6% (din punctul asta de vedere corespunde, e bun, doamna credea ca le am facut cu miere) hidroximetilfurfural (HMF) = 42,8 mg /100g produs .......e exagerat de mare, limita maxima e in jur de 10mg/100g pana.....mare atentie. din punctul meu de vedere siropul din zahar invertiti o sa l folosesc la greu, e bun, placile nu ..... am bagat in cati va din acele turte, dupa ce am primit rezultatul (ca asa merge la noi, primesti rezultatul dupa 3 saptamani) am scos placile si la cativa dintre ei am observat ceva mortalitati la urdinis defecatii mult mai multe pe zapada din fata stupilor, in comparatie cu ceilalti......inauntru nu am vazut urme de diaree,inca.......sper sa vina vremea buna pt un zbor bun de curatare....
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85
 
Mesaje: 113
Membru din: 20 Iun 2011, 14:13
Localitate: craiova, dolj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 20:17

panshe85 scrie:hidroximetilfurfural (HMF) = 42,8 mg /100g produs .......e exagerat de mare, limita maxima e in jur de 10mg/100g pana.....mare atentie.

Tocmai aceasta a fost si teama mea. Pacat ca nea Gica nu mai e pe aici sa ne mai lamureasca. Anul trecut cand le-am folosit si eu, nu am fost multumit. Posibil sa-mi fi scapat ceva ...
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5280
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde peterneamt » 19 Feb 2012, 20:19

panshe85 scrie:aveti mare grija cu placile, eu unul nu le recomand......am facut placi, mai multe transe pana am prins ''chichita'' si mi au iesit deschise la culoare....am mers cu proba la laboratot rezultatul suna cam asa: ivertia zaharului = 78,6% (din punctul asta de vedere corespunde, e bun, doamna credea ca le am facut cu miere) hidroximetilfurfural (HMF) = 42,8 mg /100g produs .......e exagerat de mare, limita maxima e in jur de 10mg/100g pana.....mare atentie. din punctul meu de vedere siropul din zahar invertiti o sa l folosesc la greu, e bun, placile nu ..... am bagat in cati va din acele turte, dupa ce am primit rezultatul (ca asa merge la noi, primesti rezultatul dupa 3 saptamani) am scos placile si la cativa dintre ei am observat ceva mortalitati la urdinis defecatii mult mai multe pe zapada din fata stupilor, in comparatie cu ceilalti......inauntru nu am vazut urme de diaree,inca.......sper sa vina vremea buna pt un zbor bun de curatare....


Asa este ai perfecta dreptate astept de mult postarea asta .Credeam ca sunt singurul de pe forum care detine adevarul si nu vruiam sa imi sara altii in cap. De ce credeti ca sunt impotriva invertirii chimice sau enzimatice facuta de noi nu de albine ? Sau altfel spus, de ce e mai bun siropul 1/1 din zahar tos si ceai decit apiinvertul sau siropul invertit ? :P
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 3735
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde bihorel » 19 Feb 2012, 21:48

Asa se intimpla cind nu cititi ce trebuie si unde trebuie

Proapis13 cu tot respectul dar de citit am citit exact de acolo si nu numai odata ci de mai multe ori. Cu toate astea undeva e posibil sa fi gresit si nelinistea mea vine de la timpul cat am tinut la foc desi in reteta se spunea cam asa:
"Atentie,acest amestec incepe sa fiarba violent si exista riscul sa dea peste oala in momentul invertirii.Se tine la invertit 30-60 secunde,si se stinge focul"
si eu am lasat la foc pana s-a umflat dar nu s-a iasa din oala ci doar am vazut ca isi mareste volumul dupa care am oprit la vreun minut . Dar totusi nu a iesit ca a lu nea GICA si acum cred ca e prea caramelizat. Se mai poate folosi ?sau mai bine nu ma risc?? si cumpar altceva pt roi ca la familii mai am mancare
bihorel
 
Mesaje: 19
Membru din: 10 Mar 2011, 02:13

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde horia_ch » 19 Feb 2012, 22:11

În ultimul timp nea Gică încerca să atragă atenţia asupra ultimei părţi a preparării turtelor de zahăr invertit. Cred că a apucat să scrie în două postări un lucru pe care eu l-am observat în timp (prepar această turtă de vreo 8 ani).
Lucrul care cred că v-a scăpat este legat de răcirea amestecului după invertire şi oprirea focului. Răcirea se face cu apă rece, apă în care se scufundă vasul cu soluţie. E musai de amestecat până ce scade temperatura... nu ştiu la ce valoare. Merg după nas.
Prin răcirea forţată se obţin două efecte: oprirea formării HMF şi oprirea caramelizării (rezultând o turtă deschisă la culoare).
viewtopic.php?f=9&t=643&p=12261&hilit=hmf#p12261
Aici vorbea despre răcirea amestecului ÎN apă.
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde proapis13 » 19 Feb 2012, 22:35

[quote="bihorel"].....undeva e posibil sa fi gresit si nelinistea mea vine de la timpul cat am tinut la foc .../quote]
Daca ai respectat toate etapele si ai pus toate ingredientele trebuia sa iasa ceva de genul
salve :D
Fişiere ataşate
candi in polistiren.JPG
turta candi.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 23:02

horia_ch scrie:viewtopic.php?f=9&t=643&p=12261&hilit=hmf#p12261
Aici vorbea despre răcirea amestecului ÎN apă.

Da, dar oare nu vorbea nea Gica despre reteta de zahar invertit, nu cel gelationos. Cu acela e problema, ca nu mai adaugam apa si e mai vascos, se raceste mai greu.
Aici e buba! Daca are cineva rezultate pt cel gelatinos, in conditiile in care ar fi racit in apa.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5280
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori