marian sima scrie:Matci inferioare am vazut si de la institut si de la producator renumit,chestia este ca la un pret atractiv se gindeste si unul care doar vrea sa mai schimbe singele,care merge pe vinzarea de roiuri si familii de albina ,am spus si la un pret ridicat matcile nu sint 100% viabile atunci randamentul este mai mare daca cel care se ocupa de roiuri si inmultire i-si face singur matcile.
Kamy a facut o oferta interesanta dar asa cum ma asteptam a iesit din tipar si lucrul acesta deranjeaza,sintem poporul care plateste cel mai mult km de autostrada construita,avem preturi mari peste tot,din aceasta cauza avem o economie neviabila,un pret redus la matci se va regasi si in roiuri si in familiile de albina.Binenteles ca asta nu este de dorit
Este o parere.Dar nu are ancorare in...realitatea pietei de Matci.Pentru ca ...exista o piata a matcilor si deci o uarecare reglare a pretului.Nicidecum un monopol.Cunosc nu doar un om ce a recunoscut ca la 40 e munca in zadar.Hai fie...Vin niste bani in sezon si la ce vinzi scoti matcile tale gratis.Acesti oameni au ajuns la concluzia ca mai bine, mult mai bine fac miere sau polen.Astia stiu cate picioare are albina si poate stiu si de cate ori da din aripi o matca in timpul imperecherii.
Nu zic.Ma hotarasc sa fac 500 de matci pentru mine.Resusec 600.Atunci da , dau 100 la pret moca sa nu le iau gatu'.Da... sa fac 5000 la pret de jumatate, cand fiecare din cei ce fac matci vor cota de piata si totusi nu scad sub 35-40 ron...sa vinzi la 20 e munca in zadar.Nae zice bine .Matematica e pt contabili.Am vazut la lucru 500 de nuclei.In fiecare zi trebuie sa repopulezi parte din ei(se cheama ca trebuie sa cauti 10-20 de matci).In fiecare zi alergi dupa viespii.In fiecare zi tranvazezi (sarja principala si cele de rezerva), muti botci sau marchezi sau verifici ecozarile sau recoltezi sau trimeti pe posta sau hranesti , sau . ..toate de o data.Pe ploaie.
Fara pierderi ,se scot 4 matci (coapte)pe nucleu.Daca ai pierdut o sarje mai scoti ciuciu.
Si eu sper sa fie o reusita.Insa daca si la anul domnul Kamy vinde la fel, atunci e ...o reusita.
Numai bine si succes