Dorel,
Nu e vorba de greii si usorii apiculturii intrati in dialog pe un subiect.
Nu e vorba ca cineva contesta sau este sceptic la o parere.Oricat de ....experimentata ar fi aceea parere.Da...pe explicatelea si pe doveditelea.
Aici este vorba de un priincipiu simlu.Vine unu (de data asta Pupe sa zicem) si sustine (cu experienta lui...buna-rea) o parere ,un stil de lucru ce a dat rezultate bune-rele.Daca o parte din colegi intra in "dialog " cu pareri, idei,teorii de genul: Taci ba ca esti prost, si infect la mecla.Sau ca esti retard ori inconstient la stilul de lucru ...informatia se rupe.Subiectul intra in zona ..."LA OHA" ca...fiecare are pasarica lui.Eu nu am pasarici si nici un stol.Doar un amarat de ...Strutz.
Despre desinfectie.Un apicultor mare sau mic, are nevoie pt desinfectie de un minim de inventar in plus.Are nevoie de 10% lazi in plus.De un spatiu de depozitare.De un mijloc de transport ca sa aduca lazile goale si materialul propus pt dezinfectie acasa .Cazul cand vetrele sunt imprastiate.In sfarsit.Nu contesta nimeni ideea ca materialele trebuiesc....dezinfectate.Eu nu fac nimic in aceasta directie.Treaba trebuie pusa in balanta, cumpanit si vazut ce da ca... si rezultat VS efort-cheltuiala.
Cine face desinfetia trebuie s afie constient ca nu ajunge astfel la albina sanatoasa sau la o stupina ...sterila.Nici pe departe.
UN apicultor ce are stupi putini, nu aloca investitie pe hala (sopru-magazie) inventar in plus,etc etc ca ...nu se merita.Sau ...eu nu as investii.
Un apicultor ce are 200 sau 5000, nu are treaba cu desinfectia.
Repet (ceea ce cred eu) Desinfectia ca ...in cartile de apicultura, este compromiterea inventarului apicol.Orice mic rabat de la tehnica si reteta data in carte , transforma desinfectia intr-o frectie cu ...ceai de ghocei .
Desinfetia cu becuri speciale, nu o cunosc decat ...teoretic.Si aici este nevoie de inventar in plus si de minim de constructie dedicata acesti operatii.Pus in balanta si...cumpanit.