Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

unirea a 2 familii

Mesajde luca » 08 Iul 2011, 08:16

salutare! care este cea mai buna metoda de unire a 2 familii? un roi cu matca si mai slabut si o familie dezvoltata dar care nu are matca. va multumesc!
Avatar utilizator
luca
 
Mesaje: 5
Membru din: 30 Iun 2011, 09:07
Localitate: Racari Dambovita

Re: unirea a 2 familii

Mesajde lucky5strike » 08 Iul 2011, 13:03

Metoda ziarului.

Se foloseste pentru unificarea familiilor de albine de orice fel, cata vreme nu sunt roi naturali, deoarece roii naturali nu accepta usor unificarea cu alte familii decat dupa ce au trecut cateva generatii de puiet de la instalarea in lada. Avem doua familii slabe/doi roi care ocupa in septembrie cam 3 rame, putem face din ele un stup de 5-6 rame ce va trece iarna mai usor. Sau, avem o familie besmetica, fara matca si puiet, poate fi unita cu un roi mai slabut si astfel rezulta o familie viabila.

Indiferent ca se procedeaza punand cele doua unitati in etaje (la vertical) sau in aceeasi lada (la orizontal) despartite de ziar, rostul acestuia e de a bloca temporar comunicarea intre cele doua familii (printr-o mica ruptura de cativa cm, in partea de sub rame trebuie permisa totusi comunicarea in interes de asigurare a aerisirii) pana cand mirosurile familiilor de unit treptat se uniformizeaza. In plus, prin faptul ca imediat se apuca sa il roada, albinele isi gasesc de lucru, stimulate si de siropul ce li se administreaza.

Pentru usurarea operatiei, familia considerata cu probleme sau care urmeaza a fi desfiintata nu trebuie sa aiba rame cu oua, larve, botci, matca veche sau vreo alta matca tanara neobservata; in fiecare din aceste cazuri poate opune rezistenta unificarii => lupte intre albine, matci, prinderea in ghem a matcii ce se doreste pastrata. Ex: daca unim un besmetic cu un roi, albinele din stupul besmetic trebuie puse doar pe rame cu miere, cele cu puietul, larvele de trantor le scuturam si oricum, le desfiintam, altminteri putem avea surpriza sa omoare matca roiului si sa traga botci. Daca unim doua familii normale, ramele cu larve raman numai in familia careia ii pastram matca, celeilalte familii i le scuturam si le dam altor familii.

Deci: ziar cu o mica fanta de comunicare, sirop, tuica, fara rame de larve, botci etc., etc...
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6248
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: unirea a 2 familii

Mesajde Dila Daniel » 11 Iul 2011, 20:42

Luca,familia care nu are matca dar are botci trase,o iei la mana rama cu rama si le distrugi.Daca nu are botci,si mai bine.
Pune in cusca matca de la familia care trebuie unita,introdu-o in mijlocul ramelor familiei ei,apoi ramele cu albina din stupul orfan,le distribui in mod egal de o parte si de alta a ramelor familiei cu matca.
Poti stropii ramele toate cu suc,sau tuica diluata sau inainte de unificare cu 5-10 minite,cateva feliutze de ceapa in ambele familii ce trebuie unificate.
Daca familia orfana deja"plange",si nu are nici o urma de puiet larvar sau botci,nu mai trebuie stropit cu nimic.
Cusca sa fie cu posibilitatea de eliberare a matcii dupa consumul de hrana(pasta)ce obtureaza iesirea.
Aceasta metoda este generala,nu neaparat unica,dar care personal nu mi-a dat niciodata...rateu.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Avatar utilizator
Dila Daniel
 
Mesaje: 2447
Membru din: 18 Feb 2011, 22:51
Localitate: Craiova


Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori